Пояснюємо дитині, як працюють емоції

Пояснюємо дитині, як працюють емоції

Ідея цієї статті народилася завдяки думці директора Єльського центру емоційного інтелекту Марка Бреккета, опублікованому в Education Week. Він говорить про те, що минуло вже 30 років після роботи основоположників теорії емоційного інтелекту Пітера Саловея та Джона Д. Майєра. Тієї самої роботи, що надихнула Деніела Гоулмана написати все ще актуальний бестселер 1995 року «Емоційний інтелект».

За ці 30 років накопичилася серйозна доказова база користі навчання дітей розумному використанню емоцій для психічного здоров'я, відносин, життєвого успіху. Були створені та протестовані чудові програми. Понад те, це фінансово надійне вкладення. Кожен долар інвестицій у навчання ЕІ приносить 11 доларів прибутку (США). І все ж таки масового та якісного впровадження такого виду навчання в системи освіти США та інших країн не відбулося. Незважаючи на тверду наукову основу цієї галузі та широку підтримку навчання ЕІ серед батьків, вчителів та студентів, воно ще не сприймається так само серйозно, як математика чи фізика. Натомість зростає кількість дитячих депресій, суїцидів, булінгу та расизму. Марк Бреккет питає, чого ж ми чекаємо?

"Настав час почати діяти, ґрунтуючись на доказах того, що дійсно працює, замість того, щоб лікувати емоційні проблеми, які можна було запобігти насамперед", - закликає Марк Бреккет.

Повернімося до наших реалій... Поки що в нашій системі освіти немає і передумов для запровадження соціально-емоційного навчання. Марк Бреккет називає це «застарілою педагогікою та непоінформованою політикою на різних рівнях». Так от поки це так, батьки та педагоги можуть взяти на себе роль наставника у питаннях емоцій. Стати тим, хто зможе пояснити, як розпізнавати та регулювати свої емоції, як ефективно вирішувати міжособистісні проблеми.

Ми ж у свою чергу пропонуємо вам гід, який допоможе пояснити дитині, як працюють емоції. Тут важливим є не просто володіння матеріалом, а й обговорення, відкрита участь у процесі, пошук зрозумілих прикладів, а також відсутність правильних та неправильних відповідей.

Як працюють емоції?

Іноді ти почуваєшся щасливим, іноді сумним, злим чи наляканим. Збентежуєшся або почуваєшся винним. Майже кожна людина іноді відчуває різні емоції.

Емоції дуже впливають на життя людей, на те, що, як вони думають і діють. Тому вчені витратили багато часу, намагаючись зрозуміти, як вони працюють. Сьогодні я розповім тобі про те, що їм удалося дізнатися про наші емоції.

  • Спочатку ми поговоримо про те, що викликає емоції.
  • Потім я розповім про те, що відбувається під час емоції, і як ти можеш визначити, які емоції відчуваєш.
  • Нарешті, ми поговоримо про те, як можна змінити свої емоції, якщо тобі погано, і ти хочеш почуватися краще.

Що викликає емоції?

Спробуй згадати, коли ти востаннє відчував страх.

Згадай, про що ти тоді думав?

Вчені з'ясували, що наші власні думки можуть спричинити емоції. Дві людини можуть опинитися разом в одній і тій самій ситуації, але можуть почуватися по-різному, тому що мають різні думки з приводу цієї ситуації.

Наприклад, ви з другом зустріли у дворі собаку. У друга ніколи не було собаки і він думає, що він може його вкусити, тому йому дуже страшно. А в тебе є собака, і ти думаєш, який же він кумедний! І почуваєшся радісно. Одна ситуація, але різні думки й у результаті різні емоції.

Вчені виявили, що думки, які викликають емоції, зазвичай відповідають на такі питання:

  1. Ця подія сталася несподівано для мене?
  2. Чи приємно мені те, що сталося?
  3. Чи буде від цього мені легше чи важче отримати те, що я хочу?
  4. Чи можу я контролювати те, що станеться далі?
  5. Чи можу я впоратися з тим, що сталося?
  6. Чи збігається те, що сталося з тим, що я вважаю правильним і неправильним?
  7. Хто винен у тому, що трапилося – я чи хтось інший?

Коли щось відбувається, ти відчуватимеш різні емоції залежно від того, як твій розум відповідає на ці запитання.

Але іноді люди відчувають емоції, навіть якщо не помічають жодних думок, пов'язаних із ними. У тебе таке було?

Вчені виявили, що іноді ваш мозок може викликати емоцію несвідомо. Це означає, що твій мозок може помітити щось у ситуації та викликати емоційну реакцію, причому ти навіть не помітиш цього. Насправді наш мозок робить багато речей, які ми не помічаємо. Хоча ти цього й не помічаєш, твій мозок контролює багато процесів у тілі прямо зараз, наприклад, роботу серця та шлунка.

Наступного разу, коли ти відчуєш емоцію і не знатимеш, чому, постарайтеся звернути увагу на те, що відбувається, і поставте собі ці сім питань. Це може допомогти тобі зрозуміти, чому ти так почуваєшся.

Що відбувається під час емоції?

Що відбувається, коли запускається емоція? Вчені з'ясували, що «емоційна реакція» насправді складається із трьох компонентів.

Зміни у тілі

Мозок змінює те, що відбувається у тілі. Наприклад, коли ти боїшся чи сердишся, то можеш відчути, як твоє серце починає битися, а дихання стає частішим. Або коли тобі сумно, то можуть з'явитись сльози на очах. Коли ти щасливий, ти посміхаєшся, змінюється твій голос. І всіх цих змін ти можеш навіть не помічати.

Зміни у мисленні

Під час емоційної реакції ти починаєш думати інакше. Вчені виявили, що коли люди сумують, вони зазвичай згадують сумні події зі свого минулого, а коли щасливі — то радісні та щасливі моменти. Коли люди налякані, вони зазвичай починають шукати небезпеки у своєму оточенні, і у них частіше виникають думки про інші страшні речі. З іншого боку, коли люди щасливі, вони зазвичай помічають більше приємних речей протягом дня.

Зміни у поведінці

Остання частина емоційної реакції полягає в тому, що ти починаєш хотіти поводитися інакше, ніж зазвичай. Наприклад, якщо ти гніваєшся, то можеш захотіти накричати чи побитися з кимось. Або якщо ти наляканий, то можеш відчути сильне бажання втекти. Коли тобі сумно, ти можеш захотіти залишитися вдома у своїй кімнаті та ні з ким не розмовляти.

Як зрозуміти, які емоції ти відчуваєш?

Іноді буває складно зрозуміти, яку саме емоцію ти відчуваєш. Одна з причин полягає в тому, що той самий тип емоцій може відчуватися по-різному в різних ситуаціях. Наприклад, почуття страху вимовити слово перед класом може проявлятися не так, як страх перед величезним бездомним собакою. Інша причина, через яку складно визначити емоції, полягає в тому, що різні типи емоцій іноді можуть відчуватися однаково. Наприклад, і гнів, і страх можуть змусити тебе тремтіти, а твоє серце битися швидше.

Вчені виявили, що деяким людям важче, ніж іншим зрозуміти, які емоції вони відчувають. І тим, кому складно визначати свої емоції, зазвичай складно допомогти собі почуватися краще.

Важливо звертати увагу на свої емоції та намагатись частіше визначати, що ж ти відчуваєш. Це допоможе тобі швидше вирішувати проблеми та почуватися краще, коли тобі погано. Також корисно запитати себе, чому ти навчився, коли тобі було сумно чи страшно, і як би ти тепер долав подібні ситуації, якби вони повторилися.

Чи зможе розуміння того, як працюють емоції, допомогти тобі?

Розуміння того, як працюють емоції, допоможе тобі знайти найкращий спосіб реагувати на них. Щоб зрозуміти, як реагувати, важливо спочатку вирішити, чи твої емоції відповідають поточній ситуації.

Коли емоційні реакції відповідають ситуації, вони можуть бути корисні. Наприклад, якщо сім'я та друзі помічають, що тобі сумно після того, як друг переїхав до іншого міста, твій смуток може допомогти їм побачити, що ти потребуєш їхньої любові та підтримки.

Однак іноді ті самі емоції можуть виявитися марними, якщо вони проявляються в неправильних ситуаціях. Якщо ти занадто довго сумуєш після того, як друг переїхав, то це може завадити тобі завести нових друзів.

Що робити, якщо емоція марна? Вчені виявили, що є деякі гарні навички, які можуть допомогти нам справлятися з марними емоціями.

1. Переоцінка

Одна звичка — так звана «переоцінка ситуації». Це спроба змінити свої думки. Наприклад, якщо ти боїшся йти до школи в день тесту, то ти можеш спробувати знайти інший, менш лякаючий спосіб думати про тест. Наприклад: «Ну, я ж здавав усі тести, які були раніше, тож і цей, швидше за все, теж здам». Якщо ти зміниш свої думки про ситуацію, то іноді це може допомогти змінити й непотрібні емоції.

2. Наближення до свого страху

Якщо ти відчуваєш страх, і він марний у поточній ситуації, то можеш використати корисну навичку «наближення до свого страху», тобто зробити те, чого ти боїшся. Вчені виявили, що наближення до своїх страхів - це один із найкращих способів змусити страхи піти.

Наприклад, ти можеш не захотіти йти до школи, бо боїшся проводити презентацію перед класом. Проблема в тому, що коли ми уникаємо подібних ситуацій (ситуацій, які насправді не є небезпечними), ми ніколи не зможемо навчитися їх більше не боятися. Натомість, якщо ти проведеш багато різних презентацій перед класом, то зрештою ти перестанеш їх так сильно боятися.

3. Вправи і активність

Якщо ти відчуваєш гнів чи смуток, тобі можуть допомогти вправи та активність. Наприклад, коли люди зляться, їм зазвичай хочеться кричати чи говорити гидоти. Але натомість прогулянка часто допомагає заспокоїтися і мислити чіткіше, а також покращує настрій. А коли людям сумно, вони часто просто хочуть залишитися вдома наодинці та подумати про свої проблеми. Однак іноді це може лише погіршити їхнє самопочуття. Коли тобі сумно, насправді дуже корисно вийти надвір і зайнятися чимось активним. Навіть якщо тобі цього не хочеться. Наприклад, ти можеш піти провести час з другом або прогулятися парком.

Крім того, розуміння своїх емоцій може допомогти тобі краще зрозуміти інших людей. Можливо, раніше ти не міг зрозуміти, чому інші люди зляться чи сумують у якійсь ситуації. Тепер ти знаєш, що ці люди думають про цю ситуацію не так, як ти. Вони думають по-іншому, бо мали інший життєвий досвід. Якщо ти витратиш трохи часу на те, щоб з'ясувати, які думки можуть бути у цієї людини і що вона пережила, то зможеш краще зрозуміти, чому ця людина почувається саме так.

Зробимо висновок

З цієї розмови ти багато дізнався про емоції.

По-перше, наші емоційні реакції зазвичай спричинені нашими думками; однак іноді мозок може спричинити емоційну реакцію несвідомо.

По-друге, емоційні реакції включають зміни у твоєму тілі, у тому, на що ти звертаєш увагу, про що думаєш, і як ти хочеш діяти.

По-третє, після того, як емоційна реакція запущена, важливо звернути на неї увагу і постаратися щосили з'ясувати, які емоції ти відчуваєш і чому.

Знання, як працюють емоції, можуть допомогти тобі реагувати на свої емоції здоровішим способом і краще розуміти інших людей.

Читати також


up