Знайти своє покликання: три методи ефективного пошуку власної професійної долі

Знайти своє покликання: три методи ефективного пошуку власної професійної долі

Якщо ви не можете знайти одну професію на все життя, не хвилюйтеся – це цілком нормально для 21 століття. Проте буває так, що вам все ніяк не вдається реалізувати свій потенціал: робота не приносить задоволення, ви не розвиваєтесь, є відчуття безглуздості роботи, хоча маєте водночас хороші результати. Тоді постає потреба пошуку свого покликання. Пропонуємо вам три методи пошуку.

Самостійно проаналізуйте власні інтереси, виділіть свої сильні сторони, розкрийте особисті цінності

Справжнє покликання має бути пов’язане з вашими інтересами. Запитайте себе, в якій сфері вам цікаво розвиватися, що цікаво вивчати, у чому ви постійно вдосконалюєте свої знання?

Сильні сторони пов’язані з тим, що ви робите просто і без зусиль. Ваші здібності і таланти – те, що дозволяє легше та приємніше проявляти себе, що є запорукою швидкого та позитивного результату. Запитайте себе, що у вас виходить робити найкраще, за якою допомогою до вас звертаються зазвичай?

Ваша робота має відповідати вашим цінностям, тоді справа вашого життя буде для нас важливою, у вас буде мотивація діяти. Подумайте, в чому може полягати ваша місія? Або ж який внесок ви хотіли б зробити у розвиток суспільства? Відповіді на ці питання допоможуть зрозуміти, заради чого ви готові працювати та діяти.

Після того як дасте відповіді на всі ці запитання, подумайте, в якій сфері, професії ви зможете реалізувати якнайкраще свої вміння та проявити сильні сторони, зберігаючи вірність своїм цінностям. З цього списку оберіть те, що найбільше припало до душі, і починайте робити кроки для реалізації.

Ведіть робочий щоденник

Щоденно записуйте, які важливі справи ви зробили сьогодні. Потім запишіть, наскільки ви просунулися у цій справі, скільки часу витратили на неї. Дайте відповіді на запитання:

  • Наскільки було цікаво займатися цими справами?
  • Які емоції були на початку роботи, посередині роботи, наприкінці?
  • Що мотивує вас займатися цією справою?
  • Чи могли б ви цим займатися більшу частину життя?

Проаналізуйте записи, щоб відслідкувати, в якій сфері ви маєте більший прогрес, наскільки добре ваше ставлення до того чи іншого заняття, наскільки складним воно для вас є тощо. Все це дасть зрозуміти, які справи найбільше підходять для вас.

Пройдіть дослідження за допомогою тестування у психотерапевта 

Головна перевага цього методу: ви не самостійно аналізуєте себе, а маєте підтримку фахівця. Свої вподобання ви можете визначити самі, але тільки психотерапевт може підказати, які професії відповідають рисам вашої особистості або ж які психокорекційні заходи можна застосувати для корекції.


Читати також