Біографія Дена Брауна

Біографія Дена Брауна

Ден Браун (Dan Brown, Daniel Gerhard Brown) – американський письменник, журналіст, музикант – народився 22 червня 1964 року у штаті Нью-Гемпшир (США).

Він виріс на кампусі Академії Філіпс-Екзетер, де його батько, Річард Дж. Браун, викладав математику і писав книги впродовж 1968-1997 років. Протягом дитинства Браун відвідував Єпископальну церкву, але пізніше він відійшов від християнства, бо хотів вивчати релігію з об'єктивної точки зору.

Інтерес Брауна до секретів і загадок виник ще в дитинстві, коли коди та шрифти були стрижнем, який пов'язував математику, музику та мову в єдине ціле. Наприклад, на Різдво Ден та його брати і сестри не шукали подарунки під ялинкою, а розшифровували карту скарбів, яка (завдяки кодам та загадкам) приводила їх до подарунка.

Після закінчення Академії Філіпс-Екзетер Браун вступив до Емгерстського коледжу. Там він грав у сквош та співав у хорі. Протягом 1985 відвідував курс історії мистецтва у Севільському університеті. У 1986 Ден Браун отримав диплом бакалавра Севільського університету за фахом лінгвіст. Після закінчення вузу він почав будувати кар'єру музиканта, сам писав слова та музику для пісень і навіть випустив кілька компакт-дисків. Однак, з гастрольною діяльністю у нього не склалося, тому з музикою було покінчено.

У 1991 переїхав до Голлівуду, щоб продовжити кар'єру композитора та піаніста. Одночасно викладав у підготовчій школі у Беверлі Гіллз.

Переїхавши у 1993 назад до Нью-Гемпшира, випустив CD-диск з власними піснями. Почав викладати англійську та іспанську мову у школі.

Під час відпустки на Таїті у 1993 Браун, під враженнями від роману «Змова кінця світу» Сідні Шелдона, вирішує писати трилери. Починає працювати над романом «Цифрова фортеця». Разом з дружиною публікують гумористичну книжку «187 чоловіків, яких потрібно уникати: путівник для жінок, розчарованих у романтиці» під псевдонімом «Даніель Браун». В інформації про автора написано: «Даніель Браун проживає у Новій Англії: вчителює, пише книжки й уникає чоловіків».

У 1996 Браун припиняє кар'єру вчителя, щоб повністю віддатися літературі. Завдяки підтримці дружини, у 1998 публікується «Цифрова фортеця». Згодом Браун починає працювати над романом «Янголи і демони», який є початком пригод гарвардського експерта символіки Роберта Ленґдона. Одночасно виходить роман «Точка обману».

Перші три романи не мали великого успіху. Але у 2003 світ побачив «Код да Вінчі», роман, який прославив автора на весь світ. У 2009 був опублікований третій роман про Роберта Ленґдона «Втрачений символ». У травні 2013 нова захоплива історія «Інферно» після виходу зразу стала бестселером. У 2017 світ побачили нові пригоди Роберта Ленґдона у романі «Джерело».

Персонажі у книжках Брауна названі на честь людей, які займають певне місце у житті автора. Так, Роберт Ленґдон носить ім'я Джона Ленґдона, котрий створив амбіграми, що використовуються у романі «Янголи і демони».

Браун та його дружина підтримують Благодійний фонд Нью Гемпшира. 14 серпня 2011 вони заснували Стипендіальний фонд випускників 1986 року Дена та Блайт Браунів, щоб відсвяткувати возз'єднання з Амхрест-коледжем. Дохід цього фонду надає фінансову допомогу студентам, які зацікавленні у письменницькій діяльності.

Письменник також займається журналістикою, регулярно публікується в журналах Newsweek, TIME, Forbes, People, GQ, The New Yorker, виступає в різних популярних радіо- і телепрограмах.

Твори:
1998
– Цифрова фортеця.
2000 – Янголи та демони.
2001 – Точка обману.
2003 – Код да Вінчі.
2009 – Втрачений символ.
2013 – Інферно.
2017 – Джерело.
2020 – Дика симфонія.

Гумористичні твори:
1995 – «187 чоловіків, яких потрібно уникати: путівник для жінок, розчарованих у романтиці» (опублікований під псевдонімом «Даніель Браун»).
1998 – «The Bald Book».

Екранізації:
2006 – Код да Вінчі.
2009 – Янголи і демони.
2016 – Інферно.
2021 – Втрачений символ.

Біографія

Твори

Критика


Читати також