Науково-популярні відео тижня. Добірка від 15.01.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 15.01.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Як гриби створили нашу планету

Лекція Олексія Коваленка.

Читав цю лекцію за довго до того, як дописав книгу "Планета грибів". З відеофайлом, на жаль, сталося таємниче зникнення і це однозначний сигнал мені швидше викладати записані події, інакше вони ось так просто позникають. Відновлене відео не може вразити зображенням, але зображення є й то добре, звук наче цілком собі норм. Тому все ж пропоную глянути на 2 лекцію грибного циклу. У цій історії я зібрав низку нових даних про те, коли виникли гриби на нашій планеті, коли відгалузилися аскові гриби та базидієві, про вихід грибів на сушу, про те, як ці істоти сприяли рослинам завойовувати наземні екосистеми, про гриби з плодовими тілами заввишки 9 м, які існували в девоні, про грибні епізоди в історії планети, коли на короткий час на планеті беззаперечно правили гриби, про те, що теорія "обдовбаної мавпи" занадто бездоказова.

Нова добірка космічних новин.

Нове пізнавальне відео на каналі імені Т.Г. Шевченка.

РОКФЕЛЛЕРИ. Нафта, злочини, піар. Історія бізнес-імперії 

Династію Рокфеллерів знають не просто як одну з найбагатших родин світу. Рокфеллери, подібно до Ротшильдів та Сороса, належать до таємного світового уряду або навіть керують ним. Ми розкажемо, як Джон Рокфеллер став нафтовим монополістом США, найбагатшою людиною світу та першим офіційним мільярдером. Як його син Джон-молодший позбавився репутації вбивці. І до яких таємних організацій належить його онук Девід Рокфеллер, що він сам каже про світовий уряд, а також чи правда, що йому шість разів пересадили серце.

Антарктиду було відкрито трохи більше 200 років тому й за цей час про намір заволодіти її територіями заявила ціла низка держав. Аби запобігти можливому збройному конфлікту, 1959 року за ініціативою США було підписано багатосторонній договір про «замороження» територіальних претензій. А 1991-го – Мадридський протокол, який забороняє експлуатацію тамтешніх природних ресурсів. Однак Антарктичний регіон називають «останньою неосвоєною коморою планети», обсяг ресурсів якої залишається предметом дискусій. Хто претендує на панування над віддаленим і крижаним материком, чому після 2048 року може загостритися боротьба за розподіл Антарктики і як російські загарбники вже зараз готуються до «епічної битви» за неї – розповідаємо у відео.

Лекція №1. Фізика у 20-му столітті. Вступ: Ейнштейн, Оппенгеймер, Фейнман.

Ольга Маслова розповідає нам про сни та рекомендує статті за темою.


Читати також