Зефірний експеримент

Зефірний експеримент

Сьогодні я пропоную вам поміркувати над такою тезою: «Ймовірно, немає більш важливої з психологічної точки зору навички, ніж уміння не піддаватися спокусі». Іншими словами, самоконтроль – найважливіша людська якість.

А як ви думаєте, в якому віці людина вже може мати цю якість? Я хочу розповісти про один експеримент із середини минулого століття, який проводив американський клінічний психолог.

Зефірний тест

У 60-х минулого століття психолог Волтер Мішел провів, напевно, найвідоміший експеримент у галузі вивчення самоконтролю. Він проводив дослідження у дитячому садку на території Стенфордського університету за участю дітей співробітників університету у віці 4-х років. Брали участь як діти професорів, так і молодшого обслуговуючого персоналу. Надалі цей експеримент назвали "Зефірний тест".

Зефірний тест

Суть експерименту

Уявіть, що ви — чотирирічна дитина, перед вами кладуть зефір і пропонують таку угоду: «Я зараз ненадовго відійду у своїх справах, і якщо ти не їстимеш цей зефір, то після повернення я дам тобі ще один». Досить непросте завдання для чотирирічної дитини, погодьтеся? Малюк залишався віч-на-віч із зефіркою і серйозним випробуванням. Він має битву між миттєвим задоволенням і відстрочкою, бажанням і самоконтролем.

Вибір, зроблений дитиною, виявиться дуже показовим критерієм, який швидко розкриє не тільки її характер, а й багато скаже про той життєвий шлях, який вона має пройти.

Деякі діти були в змозі почекати п'ятнадцять-двадцять хвилин до повернення дорослого, які здавались їм нескінченністю. Щоб стійко перенести внутрішню боротьбу, вони заплющували очі, щоб не дивитися на солодощі і встояти перед спокусою, спиралися головою на руки, розмовляли самі з собою, співали, грали зі своїми руками та ногами і навіть намагалися заснути, або ховалися під стіл, щоб не бачити смакоту. У результаті вони отримували свою заслужену винагороду.

Зефірний тест

Інші діти практично відразу з'їдали зефір після того, як дорослий виходив з кімнати.

Висновки

Після закінчення експерименту за цими дітьми проводилося тривале спостереження аж до закінчення середньої школи (загалом це зайняло від 12 до 14 років). Ось які висновки зробив Волтер Мішел:

  • Діти, які встояли перед спокусою в чотири роки, виявилися більш товариськими, впевненими в собі і краще справлялися з життєвими труднощами.
  • У процесі навчання «міцні горішки» могли краще формулювати свої думки та міркувати логічно, а також зосереджуватися, будувати плани та стежити за їх виконанням.
  • У мовному та математичному тестуванні «устоялі» набирали в середньому на 15% більше балів.
  • Вони сміливо приймали виклик, стикаючись із проблемами, і завжди вирішували їх, не здаючись навіть перед серйозними труднощами; вони покладалися на власні сили і були впевнені в собі, заслуговували на довіру і були надійними.

І, найважливіше, діти, які дочекалися другої зефірки, вже в зрілому віці вміли пожертвувати миттєвим задоволенням, аби пізніше досягти більшої мети.

Таким чином, після 15 років досліджень було виявлено наріжний камінь сили волі. Він полягає у здатності свідомо стримати порив задля досягнення мети. Причому абсолютно неважливо, яких масштабів перед вами стоїть мета: отримати другу зефірку, зміцнити своє здоров'я чи досягти успіху в бізнесі.

Зефірний тест

Поведінка чотирирічних дітей під час тесту на відстрочення задоволення є вдвічі потужнішим прогнозуючим параметром їх майбутніх оцінок під час тесту академічних здібностей, ніж коефіцієнт розумового розвитку в чотири роки (IQ).

IQ стає потужнішим прогнозуючим параметром щодо результатів тесту академічних здібностей лише після того, як діти навчаться читати.

Це наводить на думку про те, що здатність відкладати задоволення робить великий внесок в інтелектуальний потенціал абсолютно незалежно від власне коефіцієнта розумового розвитку.

У 90-х цей експеримент ще раз провели і результати підтвердили… АЛЕ! Ці висновки були актуальні лише до 2018 року, поки Тайлер Воттс із Нью-Йоркського університету зі своїми колегами не засумнівалися в якості проведення «Зефірного тесту».

Нове дослідження 2018 року

Нове дослідження, опубліковане наприкінці травня 2018 року, кидає на всю цю концепцію тінь сумніву. Дослідники – Тайлер Воттс із Нью-Йоркського університету, Грег Данкан та Гоанан Кван із Каліфорнійського університету в Ірвіні – змінили умови класичного зефірного експерименту, розроблені психологом зі Стенфорда Волтером Мішелем у 1960-х.

Воттс з колегами скептично поставилися до висновків Мішела. Оригінальні результати базувалися на вибірці з менш ніж 90 дітей, які навчалися у дошкільній установі у кампусі Стенфорда. Воттс з колегами внесли важливі зміни до умов експерименту: вони використали набагато більшу вибірку, понад 900 дітей, яка була також більш репрезентативною для населення, у плані раси, етнічної приналежності та освіти батьків.

Зефірний тест

Також під час аналізу результатів дослідники брали до уваги такі параметри, як дохід сім'ї. Це могло вплинути на здатність дитини відкладати винагороду та на її успіх у довгостроковій перспективі.

У результаті дослідження дійшло обмеженого підтвердження ідеї про те, що здатність відкладати винагороду призводить до успішного майбутнього. Його результати говорять про те, що здатність почекати другої зефірки в основному визначається соціальним та економічним оточенням дитини – і саме це оточення, на думку дослідників, а не здатність відкладати винагороду, стоїть за успіхом дитини у довгостроковій перспективі.

Висновок

Я б не погодився з тим, що у 2018 році дослідникам вдалося спростувати експеримент із 60-х. Друге дослідження насправді не суперечить першому, а просто доповнює зроблені раніше висновки. Тим більше, що зараз лише 2019 рік і відстежити майбутнє цих дітей, як це було зроблено Мішелем у його лонгітюдному дослідженні, неможливо.


Читати також