Науково-популярні відео тижня. Добірка від 07.01.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 07.01.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Лекція за книгою «Чому зебри не страждають на виразку».

Професор Роберт Сапольскі розкриває таємниці впливу стресу на організм в захоплюючому відео " Життя під Тиском: Як стрес впливає на здоров'я ". Аналізуючи хвороби людей та інших ссавців, детально розглядаючи вплив стресу на серцево-судинну систему, імунітет та навіть ерекцію. Сапольські стверджує, що реакція нашого організму на стрес сформувалася для того, щоб допомогти нам вийти з короткочасних фізичних надзвичайних ситуацій - якщо за вами женеться лев, ви біжите. Але такі реакції, вказує він, ставлять під загрозу довгострокове фізичне здоров'я на користь негайного самозбереження. На жаль, сучасна людина, стикаючись із суто психологічними стресами, такими як проблеми на роботі, вмикає таку саму стресову реакцію. "Якщо ви вмикаєте її занадто довго, - зазначає Сапольський, - ви захворієте". Сапольський сприймає цю протверезну новину з притаманним йому добрим гумором, знаходячи надію в "нашій власній здатності запобігти деяким з цих проблем... маленькими кроками, якими ми живемо в нашому повсякденному житті". Ця лекція була записана 22 вересня 2016 року.

Починаючи з раннього XIX століття, ми збираємось на шаленій швидкості промчатися вперед у часі, долаючи історію від електрики до магнетизму та оптики. Курс вчить нас дивним і цікавим фактам про те, як вчені XIX-XX століття розглядали світ. З якого погляду вони вивчали природу і які ідеї вони вважали ключовими. Це не просто історія відкриття, але й розгляд питань, якими займалися дослідники, і умов, в яких вони це робили. Ми поглибимося в ідеї великих учених, таких як Майкл Фарадей і його концепція силових ліній та етеру. Дізнаємося про важливі трактати Джеймса Клерка Максвелла та його внесок у розвиток електрики та магнетизму. Нам також розкажуть про роль Вільяма Томпсона, відомого як лорд Кельвін, та інших в цьому унікальному епосі науки. Важливо також врахувати, як ці видатні учені обрали свою кар'єру, як вони досягали успіху і якими були їхні переживання та відчуття. Подорожуйте часом разом із молодими фізиками-математиками та фізиками-теоретиками другої половини XIX століття та дізнайтеся, як вони визначали свій успіх у цьому фантастичному відкритті.

Арктика: природа, експедиція, книжки

Презентація книжки Дена Сіммонса "Терор" у природничому музеї.

Космічний ліфт NASA для місії Артеміс, Європа втратила баки

Дайджест космічних новин за грудень 2023 року.

Таємний Регіон, Який Може Розвалити Імперію? | Історія України від імені Т.Г. Шевченка

Нова робота братів Капранових на каналі імені тараса Шевченка. 

Співрозмовники: Андрій Дахній — доктор філософських наук, історик філософії, перекладач, завідувач кафедри історії філософії Львівського національного університету імені Івана Франка. Руслан Мироненко - засновник Печери Платона.

Сьогодні поговоримо про початок 1919 року. Війська Української народної республіки відступають, а російська Червона армія, підсилена колаборантами - Щорсом і Боженком - стрімко рухається на Захід і захоплює Київ. 

Відкриття Плутона Плутон і Харон

Все про чудовий світ за орбітою Нептуна на каналі Всесвіт UA.


Читати також