Імунотерапія проти уявних змов

Імунотерапія проти уявних змов

Екстремізм процвітає та загрожує демократії в багатьох країнах. Хороша новина полягає в тому, що стійкості до пропаганди та дезінформації можна навчитися.

Професорка Синтія Мілер-Ідрис є експерткою з екстремізму та радикалізації. Вона викладає та проводить дослідження в Школі громадських справ Американського університету у Вашингтоні, округ Колумбія. Влітку 2022 року колишня стипендіатка Бундесканцлера взяла на себе керівництво програмою резиденції імені Александра фон Гумбольдта на тему «Суспільна злагода».

Майбутнє демократії – це те, що турбує Синтію Мілер-Ідрис. Найважливіше завдання нашого часу для неї – зберегти суспільну злагоду. «Ми стикаємося із більшими суспільними викликами для демократії, ніж, скажімо, 20 років тому», – зауважує американська дослідниця екстремізму. «Стійкість демократичних систем та суспільної злагоди опинилася під загрозою через поширення дезінформації та пропаганди», – попереджає Мілер-Ідрис.

З важливими наслідками: «Схильність людей вірити в теорії змов впливає на результати виборів та підточує довіру до державних установ, а також до досліджень та науки». Це, у свою чергу, посилює системний расизм і жінконенависництво або призводить до того, що деякі люди не готові визнати реальність кліматичної кризи або виявляти солідарність під час глобальної кризи здоров’я, як у період пандемії коронавірусу. Усе це призводить до дедалі більшого суспільного розколу.

Немає шляху назад для тих, хто вірить у змови

У створеній нею Лабораторії з інновацій та досліджень поляризації та екстремізму при Американському університеті у Вашингтоні, округ Колумбія, Мілер-Ідрис приділяє увагу питанню, як можна зробити людей стійкішими до змов. «Я не маю доказів того, що можна змінити думку того, хто вже вірить у змови, – визнає політологиня. – Але ми можемо чітко продемонструвати в наших експериментах, що інформаційна освіта допомагає людям ставити під сумнів і не вірити в розповіді про уявні змови та запобігає радикалізації».

Для цього важливо надати людям відповідні інструменти для розпізнавання пропаганди, говорить Мілер-Ідрис. Разом зі своєю командою дослідників вона розробляє та тестує, наприклад, відеоролики тривалістю 30 секунд для громадськості, які пояснюють механізми пропаганди та дезінформації. Якщо знати, на що звертати увагу, то легше можна впізнати музику, кольори і зображення, що викликають страх і невпевненість, а також маніпулятивну риторику та конкретні слова. «Імунизація на основі відео» – саме так вона називає цю концепцію. Такі відеоролики можуть поширюватися в соціальних мережах, а також на громадських або напівгромадських екранах і цифрових рекламних дошках, наприклад, у громадському транспорті.

За свої ідеї та фахові знання Мілер-Ідрис також цінують за межами академічної галузі. Вона регулярно виступає перед Конгресом США та консультує політиків, освітні установи, служби безпеки та розвідки в США та інших країнах, а також Організацію Об’єднаних Націй щодо нових екстремістських тенденцій та можливих стратегій запобігання їх поширенню. У вересні 2022 року Мілер-Ідрис відвідала Білий дім та виступила на конференції «United We Stand» («Разом ми вистоїмо»), яку ініціював президент США Джо Байден з метою боротьби з насильством, спровокованим ненавистю.

Ключовим джерелом натхнення для своєї роботи Мілер-Ідрис називає програму резиденції імені Александра фон Гумбольдта. Це програма, у рамках якої вчені, що отримали підтримку від Фонду Александра фон Гумбольдта, та інші дослідники спільно з представниками бізнесу, культури, громадськості та журналістики працюють над спільною темою. Влітку 2022 року Мілер-Ідрис керувала програмою на тему «Суспільна злагода».

Коли злагода шкодить

«Важлива думка, яка спливає у дискусіях, полягає в тому, що, незважаючи на важливість суспільної злагоди, її може бути забагато», – говорить Мілер-Ідрис. З одного боку, теорії змов, пропаганда та дезінформація нині активно руйнують суспільну злагоду. Однак постійна одностайність у суспільстві також може бути шкідливою, оскільки суспільство живе різноманіттям і виграє від строкатості різних груп. «Суспільна злагода повинна включати меншини, не намагаючись примусово асимілювати їх», – наголошує науковиця.

Записала Марлєн Гальзер.

Інтерв’ю раніше було опубліковано в журналі «Kosmos» 11 травня 2023 року.

З німецької переклали Віталій Кулєшов і Микита Попович


Читати також