Планування часу для збільшення продуктивності у роботі

Планування часу для збільшення продуктивності у роботі

Ефективний тайм-менеджмент уточнює цілі та пріоритети. Користуючись інструментом, працівник досягає бажаних результатів за менший відрізок часу. Застосовуючи  тайм-менеджмент у повсякденній роботі, можна підвищити продуктивність шляхом правильного планування відповідно до мети, об’єму, завдань проєкту. Ефективне управління часом дозволяє дотримуватися дедлайнів і зводить до мінімуму стрес через ризик провалу проєкту. Позитивний вплив на психічне здоров’я може значно підвищити продуктивність.

Основні принципи планування часу

Продуктивний тайм-менеджмент передбачає:

  1. Розстановку пріоритетів. У цьому допомагають матриця Ейзенхауера чи квадрант Кові. Інструменти сприяють такому розподілу часу, щоб найважливіші завдання виконувалися ефективно та результативно.
  2. Планування термінів виконання. Зазначений крок дозволяє оптимізувати продуктивність, використати час із максимальною користю. Цьому сприяє створення щоденних, тижневих і місячних планів. Графіки забезпечують чітке розуміння, що й коли потрібно зробити.
  3. Оптимальний розподіл годин. Однією з ефективних стратегій підвищення продуктивності є планування блоків безперервного часу. Подібні проміжки передбачають цілеспрямовану роботу над проєктом без відволікань і перерв. З цією метою використовують техніку Pomodoro.
  4. Перерви для підтримки продуктивності. Тривала безупинна робота знижує продуктивність. Варто влаштовувати відпочинок між блоками безперервного часу. Під час перерви потрібно максимально відволіктися від завдання. 

В ефективному плануванні часу багато важить самодисципліна. Також варто мінімізувати вплив факторів, які сприяють відволіканню. 

Інструменти планування часу

Серед застосунків для управління діяльністю звертають увагу на:

  1. Todoist.
  2. Toggl Track.
  3. Trello.
  4. Remember the Milk.

З електронних календарів схвальні відгуки користувачів отримують:

  1. ClickUp.
  2. Calendly.
  3. Google Calendar.
  4. Cozi.
  5. Apple iCalendar App.
  6. Outlook.
  7. TickTick.

Для особистого використання, крім електронних інструментів управління часом, передбачені друковані записники та планери. Користувач фіксує офісні завдання, особисті доручення, зустрічі тощо. За допомогою зазначених інструментів реалізується комплексний підхід до планування особистого та ділового життя. 

Вплив планування часу на особистий розвиток

Розвинені навички тайм-менеджменту забезпечують не тільки вчасне виконання робочих та особистих справ, а й самовдосконалення. Щоб ефективно керувати часом, варто дотримуватися кількох простих правил:

  1. Починати раніше виконувати завдання.
  2. Встановити об’єм робіт.
  3. Планувати перерви.
  4. Розставити пріоритети.
  5. Організувати робочий простір.
  6. Використовувати технології контролю.
  7. Зосереджуватися на виконанні одного завдання.

Ефективне управління часом забезпечує самовдосконалення. Завдяки оволодінню навичками тайм-менеджменту працівник гармонійно поєднує роботу й особисте життя. Вчасні початок і завершення проєкту зберігають енергію для хобі, зустрічей з друзями, спілкування з сім’єю. Гармонійне поєднання особистого та професійного життя позитивно відбивається на особистісному розвитку. 

Підсумок

Продуктивність у роботі досягається завдяки стратегії тайм-менеджменту. Управління часом передбачає визначення пріоритетів, самодисципліну, з’ясування термінів виконання, усунення факторів відволікання. У тайм-менеджменті допомагають електронні та друковані інструменти — застосунки, планери, календарі. Ефективне планування часу дозволяє досягти балансу у поєднанні професійних обов’язків з особистим життям. Це сприяє саморозвитку.


Читати також