Як і де вибрати якісний шкільний зошит?

Як і де вибрати якісний шкільний зошит?

Шкільний зошит – не просто місце, де дитина виконує завдання, вправи. Це простір, на який вона постійно дивиться протягом дня, часто бере в руки, розглядає, збирає у портфель і дістає з нього. Тому необхідно, щоб виріб відповідав певним характеристикам. Зошити шкільні купити сьогодні можна на сайтах, у магазинах, на книжковому ринку. Чимало компаній займаються їхнім виробництвом. Але для того щоб папір, розміри, лінування відповідали затвердженим нормам, треба приділити увагу деяким параметрам.

Яким параметрам повинен відповідати шкільний зошит

Існує декілька параметрів, за якими зошити відрізняються між собою. Кожен із них впливає на доречність використання для певного предмету, дисципліни, можуть бути заборонені чи дозволені певними стандартами та навіть конкретними правилами навчального закладу:

  • Формат. Найпоширеніший – А5, але можна зустріти у різних виробників також В5, який має розміри 250х176 мм. Вони більші за стандартні, а от В6 – менші (176х125 мм). Старшокласники та студенти можуть користуватися розмірами А4. У старших класах або на дистанційному навчанні розміри не мають значення, головне – вмістити якомога більше важливої, корисної для учня інформації.
  • Спосіб кріплення. Скоба – традиційний спосіб, особливо для маленького формату. Тонші за 48 аркушів частіше з’єднані так. Важливо звернути увагу, щоб гострі кінці скоби не виступали назовні, а були трохи втиснуті в аркуш, аби  учень молодших класів не пошкодив руки. Зошити на 48 та більше часто надійно проклеюють або прошивають ниткою. З ними потрібно поводитися теж обережно, щоб не розірвати й аркуші не почали випадати. Спіраль – сучасне та зручне рішення для багатьох випадків. Такі типи з твердою палітуркою найкращі для швидкого письма чи фіксування «на ходу». Аркуш можна загорнути, а на твердій основі зручно писати навіть на коліні. Зверніть увагу на єдину незручність – пружина буде чіплятися за блискавку й інші предмети у рюкзаку.
  • Матеріал, з якого виготовлена обкладинка. Для школи виготовляють переважно картонні. Вони діляться на звичайні, інтегральні (матеріал ламінується, має високу щільність, цікаві дизайни), крафтові (необроблений жорсткий картон). Останнім часом користуються популярністю варіанти з пластиковою обкладинкою на спіралі.
  • До інших параметрів можна віднести якість паперу, колір аркушів, тип лінування та щільність сировини. Важливо, щоб останній параметр був не менший за 55 г/м2, тому що молодші школярі, котрі тільки вчаться писати, часто натискають ручку дуже сильно, через що папір проривається, а зошит псується.

Купити зошити гуртом або у роздріб в інтернеті набагато вигідніше, але ми рекомендуємо попередньо знайти їх у продажі й особисто перевірити, щоб бути впевненими, що вони повністю відповідають потребам.


Читати також