На виставці CES 2024 у Лас-Вегасі показали гаджети майбутнього

На виставці CES 2024 у Лас-Вегасі показали гаджети майбутнього

Сісти в модульний автомобіль та замовити прозорий телевізор за допомогою кишенькового голосового помічника, який працює на ШІ. Що на нас чекає у майбутньому?

У Лас-Вегасі завершилася щорічна найбільша виставка споживчої електроніки CES 2024, що проходила з 9 по 12 січня. Свої нові розробки показали понад чотири тисячі компаній. Обрали найцікавіші новинки та розповідаємо про них.

Прозорий телевізор

Перший у світі прозорий дисплей, створений за технологією MicroLED, показала компанія Samsung. Від OLED або LCD-пристроїв нова модель відрізняється яскравішою і чіткішою картинкою, яка менше залежить від освітлення в приміщенні. Відсутність рамки і повністю прозорий екран товщиною всього сантиметр створюють ефект ширяючого в повітрі зображення. Коли пристрої з новим дисплеєм потраплять у продаж і скільки можуть коштувати такі гаджети, поки що невідомо, але очевидно, що вони навряд чи будуть доступними. Для порівняння, непрозорий MicroLED-телевізор (його випуск анонсували ще у 2020 році) коштуватиме 150 тисяч доларів.

Конкуренти Samsung, компанія LG, представила на виставці прозорий 77-дюймовий телевізор Signature OLED T. Його обіцяють випустити у продаж вже цього року, ціна також не називається. У компанії підкреслюють, що хочуть уникнути концепції великого чорного екрану, який псує інтер'єр. Новий пристрій у вимкненому вигляді практично непомітний, це дозволить вписати його в будь-яке приміщення, причому помістити телевізор можна буде куди завгодно - навіть посеред кімнати або перед вікном. Проблему контрастності виробники вирішили просто: за потреби можна підняти спеціальну плівку ззаду дисплея, зробивши його схожим на звичайний OLED-монітор.

Пристрій для створення голограм

Компанія Holoconnects показала на CES 2024 незвичну альтернативу традиційним засобам комунікації – пристрій Holobox. Він є великою скринькою, схожою на телефонну будку, всередину якої можна вивести голограму співрозмовника на повний зріст. Для того щоб користуватися пристроєм, потрібен лише білий фон. Він потрібний, щоб камера змогла розпізнати людину.

Як зазначає видання ZDNET, Holobox може похвалитися мінімальною затримкою при створенні голограми та загалом створює відчуття розмови з реальною людиною. Існує компактна настільна модель Holobox Mini. Ціна пристрою не уточнюється.

Модульні автомобілі

Kia привезла на виставку електричний концепт-кар PV5, який можна трансформувати під конкретні завдання (кабіна водія та шасі залишаються незмінними). Наприклад, мінівен легко може перетворитися на вантажівку. Змінні модулі кріпляться за допомогою механічних замків та електромагнітів.

Представники Kia зазначили, що для збирання електрокарів будується новий завод у Південній Кореї, його планують запустити у 2025 році. Тоді ж Kia PV5 має надійти у продаж, електрокар коштуватиме приблизно 35 тисяч доларів. Також у розробці знаходяться більша модель PV7 і компактний варіант PV1.

Робот-кухар

Японська компанія TechMagic представила цілу лінійку роботів, які мають спростити процес приготування їжі у ресторанах. Найбільший інтерес викликає пристрій під назвою I-Robo. Він не зможе замінити на кухні людину, але допоможе автоматизувати багато дій. Робот сам перемішує та нагріває їжу, додає приправи відповідно до рецепту, а після приготування їжі навіть може самостійно почиститись.

Представники TechMagic кажуть, що їхнє головне завдання — вирішити проблему нестачі робочої сили в ресторанному бізнесі. За їхніми словами, пристрій уже протестували у деяких японських ресторанах. Він непогано показав себе та дозволив бізнесу скоротити витрати на оплату праці.

Голосовий помічник зі штучним інтелектом

Стартап під назвою Rabbit показав щось на зразок голосового помічника, захованого в невелику коробочку, що зовні схожа на портативну ігрову ретро-консоль. Пристрій Rabbit R1 оснащений тачскрином з діагоналлю 2,88 дюйма, камерою, що повертається, колесом прокрутки (і одночасно кнопкою) для навігації, динаміком і батареєю, якої, за словами розробника, вистачає на весь день.

Кишеньковий помічник може виконувати побутові завдання: замовити таксі, включити музику чи відео, забронювати квитки чи готель та багато іншого, достатньо лише віддати відповідну голосову команду. Головна особливість R1 у тому, що він не має інтеграції з конкретними додатками. Натомість гаджет оснащений штучним інтелектом, який працює на моделі LAM (Large Action Model). Іншими словами, ШІ вивчає, як людина взаємодіє з додатками, та повторює ці дії.

Rabbit R1 коштує 199 доларів і вийде у березні. Помічник доступний для замовлення, але перші партії вже розкуплені — наступна партія очікується не раніше травня.

Портативна ігрова система MSI

Виробник комп'ютерної техніки MSI анонсував конкурента системи Steam Deck. Новий портативний пристрій, що отримав назву Claw A1M, оснащений процесором Intel Core Ultra 5 або Intel Core Ultra 7 (залежно від комплектації) і семидюймовим дисплеєм з частотою кадрів 120 Гц і роздільною здатністю 1080p. Вага гаджета – 675 грамів, час роботи від батареї при повному навантаженні – до двох годин.

Портативний пристрій має власне програмне забезпечення MSI Center M на базі Windows 11 Home, воно дозволяє грати через популярні цифрові майданчики, наприклад Steam або Epic Games Store. Ціна Claw A1M складе від 699 до 799 доларів залежно від комплектації, пристрій надійде у продаж у лютому чи березні.

Штучний інтелект скрізь

Один із головних трендів виставки — інтеграція ШІ практично у всі сфери життя. Автовиробник Volkswagen вирішив інтегрувати чат-бот ChatGPT з власним голосовим помічником IDA. Штучним інтелектом оснащують іграшки. Про важливість та актуальність ШІ говорять виробники процесорів. Десятки, якщо не сотні гаджетів так чи інакше задіюють нейромережі, щоб вирішити різні завдання і покращити свою роботу. Багато з цих розробок поки виглядають як спроби наздогнати модні віяння, але не виключено, що вже на CES 2025 відвідувачі зможуть побачити щось дійсно революційне.


Читати також