Студентське життя у Словаччині: поради абітурієнтам від студентів

Студентське життя у Словаччині: поради абітурієнтам від студентів

Студент в новій країні – це це про виклики та сюрпризи. Але про все можна дізнатися заздалегідь. Щоб зробити ваше студентське життя у Словаччині ще насиченішим та комфортнішим, ComeStudy - спеціалісти зі вступу в Словаччину опитали декількох студентів, а ті поділилися своїми лайфхаками та порадами на основі власного досвіду.

1. Вливайтеся у словацьку атмосферу

Порада від Каті, студентки Технічного університету в Братиславі, спеціальність архітектура:

"Я одразу занурювалася в місцеву культуру, відвідуючи місцеві заходи та фестивалі. Це не тільки розважає, але й допомагає вивчити мову та знайти нових друзів. Крім того, моя спеціальність вимагає знання особливостей місцевої культури, тож це дуже допомогло у навчанні. Відвідайте місцеві кав'ярні. Словаччина багата на фестивалі - це відмінний спосіб відчути дух країни".

2. Знайдіть допомогу

Лайфхак від Дмитра, студента університету Коменського, спеціальність прикладна інформатика:

"Коли я почав вивчати питання вступу до словацького університету, зіткнувся з безліччю питань, адже розглядав 4 університети, і в кожному були свої правила та вимоги. Заплутатися дуже легко, тож я звернувся по допомогу до компанії, яка на цьому спеціалізується. Це велика підтримка, особливо на початку, коли ви ще не орієнтуєтеся у вступному процесі та мові".

3. Мобільні додатки для студентів

Порада від Юлії, студентки Економічного університету, спеціальність бізнес та міжнародні відносини:

"Встановіть мобільні додатки для студентів, які потрібні для навчання в університеті та для життя у Словаччині. Вони допомагають вам вчасно слідкувати за розкладами, завданнями та нагадують про події університету. Це великий часозберігач, який допоможе уникнути пропущених дедлайнів. Також додатки значно спрощують життя, якщо ви ще мовно не готові. Від себе рекомендую Bolt для виклику таксі, ISIC - додаток зі студентським квитком та безліччю знижок і, звісно, додаток з електронним кабінетом студента (у моєму університеті це Ais2)".

4. Групи підтримки та соцмережі

Порада від Михайла, студента університету Коменського в Братиславі, спеціальність комп’ютерні технології:

"У соцмережах та на університетських форумах часто з'являються відповіді на всі питання, що можуть виникнути під час навчального процесу. Це навіть краще, ніж навчальний відділ. Долучайтеся до них, можна обговорювати питання, ділитися досвідом та отримувати поради від тих, хто вже проходив той самий шлях. Найбільше таких груп є у фейсбуці та телеграмі".

5. Міжнародні обміни та стипендії

Порада від Анастасії, студентки Технічного університету в Кошице, спеціальність логістика та транспорт:

"Стежте за своїми фінансами та вивчайте можливості отримання стипендій. Під час вступу в ComeStudy мене вчасно поінформували про можливість отримання державного гранту від Міністерства освіти та науки Словаччини для іноземних студентів. Я не злякалася скористатися шансом і тепер протягом усього навчання отримуватиму стипендію у розмірі 400 євро на місяць. А ще обов’язково хочу спробувати свої сили у програмі за обміном студентів Erasmus+, адже класно буде отримати підтвердження до диплому, що я навчалася у двох університетах".

Ці лайфхаки та поради від студентів, які вже навчаються у Словаччині, допоможуть вам більш ефективно зануритися у місцеве студентське життя і отримати максимум від свого навчання за кордоном!


Читати також