Людина зі сновидінь: чим можуть бути корисні герої наших снів

Людина зі сновидінь: чим можуть бути корисні герої наших снів

Професор психології Антоніо Задра з Університету Монреалю розповідає, як персонажі снів навчають нас адаптуватися до невизначеності.

Моє захоплення персонажами зі сновидінь почалося, коли я навчався у коледжі. Саме тоді серед сновидіння, коли я усвідомлював, що сплю, я вперше зустрівся з літнім джентльменом, який намагався переконати мене, що насправді мої переживання не були сном. Протягом наступних двох десятиліть ця людина з'являлася в кількох інших моїх усвідомлених і неусвідомлених сновидіннях. Він завжди стверджував, що він реальний, одного разу навіть припустив, що ми бачимо спільний сон або, що ще більш тривожно, що я був персонажем його сну. Якщо залишити осторонь інтригуючий характер цього обміну думками, кілька аспектів загадкової фігури зі сну були особливо вражаючими, в тому числі його дотепна мова, жвавість його погляду (який давав мені щире відчуття того, що «на мене дивиться» інша розумна істота) і той факт, що я ніколи не знав, що він зробить чи скаже далі.

Звичайно, персонажі в наших снах можуть здаватися одномірними або поводитися просто як статисти у п'єсі, але інші, як джентльмен, з яким я познайомився, виявляють інтригуючий ступінь психологічної глибини: говорять і роблять речі, ніби діючи відповідно до власних думок чи почуттів. Більше того, як і в реальному житті, уві сні ми іноді зустрічаємо людей, чиї дії викликають у нас безліч фізичних та емоційних реакцій. Завдяки вибору слів, виразу обличчя, тону голосу та манерам, персонажі снів не тільки можуть залучати нас до різноманітних обговорень і взаємодій, але, що ще дивніше, вони можуть демонструвати переконливу поведінку та почуття у відповідь на різні події, що відбуваються у світі снів.

Навіть в усвідомлених сновидіннях істинним режисером та продюсером є ваш мозок, а не ваше свідоме «я». Тут криється одна з великих та часто недооцінюваних таємниць сновидінь: ваш мозок відповідає за створення як самовідчуття уві сні (часто як учасника чи спостерігача від першої особи), так і віртуального світу, з яким ви взаємодієте, включаючи людей, тварин і мерзенних істот, яких ви можете зустріти, але ключові аспекти цього процесу залишаються поза вашою свідомістю. Поряд із незліченними деталями обстановки (наприклад, чисте небо чи хмарне), це майже завжди включає те, що персонажі сну воліють говорити і робити у ваших снах, незалежно від того, бачите ви усвідомлене сновидіння чи ні.

В одному інтригуючому дослідженні 1989 року, що ілюструє масштаби цього явища, Пауль Толі, німецький дослідник сновидінь і гештальт-психолог, попросив дев'ять досвідчених в усвідомлених сновидіннях людей попросити персонажів їх снів виконати певні завдання, наприклад, написати або намалювати слово, невідоме сновидцю, або вирішити прості математичні завдання. Мало того, що кілька персонажів були готові спробувати виконати такі завдання, деякі з них впоралися з ними напрочуд добре.

Наприклад, коли один учасник попросив персонажа сну назвати незнайоме йому слово, персонаж одразу сказав: «Орлог». Це слово справді було незнайоме сновидцю. Тільки прокинувшись, він дізнався, що oorlog голландською означає «війна» або «сварка». Так само, коли їх просили щось написати або намалювати, деякі персонажі зі сну створювали точно передані літери та начерки, сидячи навпроти сновидця, причому сновидцям іноді доводилося уві сні повертати начерк на 180 градусів до себе, щоб повністю оцінити малюнок.

Дейв Грін, англійський художник, який використовує усвідомлені сновидіння для створення оригінальних ескізів, нещодавно розповів мені про схожі несподівані повороти у своїх снах. Наприклад, коли Грін попросив персонажа зі сну пояснити щойно намальований ним малюнок, чоловік відповів, що він із Чехії. В іншому сні жінка вручила Гріну готовий малюнок, тільки на аркуші був не ескіз, а набір випадкових чисел і слів.

Не менш цікавими можуть бути відповіді персонажів сновидінь на арифметичні завдання. В оригінальній роботі Толі, а також у подальшому дослідженні, проведеному в Німеччині в 2011 році, переважна більшість відповідей персонажів сну навіть на дуже прості математичні завдання, такі як три на чотири або два плюс три, були невірними. У деяких випадках персонажі сну спочатку давали неправильну відповідь, а потім виправлялися. Більше того, коли один усвідомлений сновидець сказав персонажу сновидіння те, що, на його думку, було правильною відповіддю на математичне завдання, персонаж поправив його — і мав рацію. Своєрідними були й деякі емоційні реакції персонажів на запитання. Один заплакав, інший утік. В інших випадках персонажі сну відповідали, що питання має особистий характер або що відповіді або суб'єктивні, або надто важливі, щоб ділитися ними.

Той факт, що персонажі снів можуть проявляти дивовижні когнітивні здібності, від швидкої мови (іноді навіть з іноземним акцентом) до участі в складних соціальних взаємодіях і проявляти цілий ряд емоцій, характерних для конкретної ситуації, показує щось дивовижне в роботі мозку сновидця. Поряд із розгорнутим сюжетом і вашим власним самовідчуттям, він може створювати безліч персонажів, які не тільки взаємодіють з вами (або між собою), а й, схоже, мають приватний доступ до власного суб'єктивного сприйняття та реакції на події уві сні.

Досвідчені в усвідомлених сновидіннях люди іноді заглиблюються у цей захоплюючий процес, задаючи ключовим персонажам сну потенційно важливі питання, наприклад: «Хто я? Хто ти? Як ти можеш допомогти мені? Що найголовніше я повинен знати про те, що на нас чекає?» Мало того, що деякі персонажі сновидінь серйозно ставляться до цих питань, їх відповіді можуть бути напрочуд дотепними або проникливими. У поодиноких випадках персонажі сновидіння навіть пропонували сновидцю можливе вирішення нагальної проблеми. Я вважаю, що при такому використанні усвідомлені сновидіння можуть дозволити вам досліджувати та взаємодіяти з частинами вашого розуму (ви можете назвати їх своїм несвідомим) способами, які недоступні у несвідомих снах або під час неспання, якщо на те пішло. Перефразовуючи психоаналітика Карла Юнга, такий спосіб взаємодії з людьми уві сні може допомогти зробити «несвідоме свідомим».

Навіть якщо ви не володієте усвідомленими сновидіннями, ви все одно можете навчитися цьому. Почніть з ведення щоденника сновидінь, в якому ви робитимете записи про свої сни або протягом ночі, якщо ви прокинулися, або вранці. Після того, як ви зберете близько 20 або більше звітів, пошукайте закономірності. Наприклад, де найчастіше відбуваються ваші сни? Кого ви найчастіше бачите? Чи присутні ці персонажі в сновидіннях, які мають певні теми чи емоції? Кого вам нагадують персонажі та чому? Які почуття викликають у вас, як ви взаємодієте з ними, а вони з вами? Вивчаючи ці питання, ви можете дізнатися більше про те, як ваш мозок конструює сни, та в процесі цього дізнатися щось нове про себе.

Однак те, що ваш мозок тримає більшу частину «сценарію» сну за межами вашої свідомості, — це не просто цікава примха, яку варто вивчити з особистого інтересу. Швидше, я та мої колеги вважаємо, що це може відігравати важливу роль у біологічній функції сновидінь, допомагаючи пояснити, чому ми взагалі навчилися бачити сни.

У книзі «Коли мозок спить» (2021) Роберт Стікголд, дослідник сну та сновидінь із Гарвардської медичної школи, і я спиралися на наукові відкриття, щоб довести, що уві сні мозок досліджує асоціації між нещодавно сформованими спогадами та старішими, часто слабко пов'язаними з ними, і відстежує, чи викликає в результаті оповідання, побудоване на основі цього поєднання, емоційну реакцію. Якщо з'являється емоційне почуття, ми стверджуємо, що мозок відзначає цю асоціацію як потенційно цінну, зміцнюючи зв'язок між двома спогадами та роблячи цю асоціацію доступною після пробудження.

Ця модель передбачає, що одна з адаптивних функцій сновидінь полягає у здатності мозку уявляти можливості в наших снах, оцінювати наші реакції на них та використовувати цю інформацію, щоб краще підготуватися до невизначеного майбутнього. Ця всеосяжна функція сновидінь, ймовірно, оптимізується, якщо люди реагують на свої сни так само, як на те, що свідомо переживають під час неспання. І, здебільшого, саме так ми і поводимося уві сні. Зрештою, звичайно, тільки після пробудження ми розуміємо, що пережите нами було сном. Занурюючись у світ сновидінь, ми віримо, що сон реальний, ось чому уві сні ми відчуваємо смуток, коли нам кажуть, що кохана людина померла, або дивується від того, що виявилися непідготовленими до шкільного іспиту, або в паніці тікаємо від людини з ножем.

Якщо наша модель вірна, вона допоможе пояснити, чому люди, з якими ми стикаємося уві сні, хоч і не є фізично реальними, але поводяться так, ніби вони реальні, і чому ми, сновидці, регулярно взаємодіємо з ними, начебто вони є окремими істотами, які мають свідомість. Непередбачуваність персонажів сновидінь також узгоджується з деякими іншими недавніми теоріями щодо функції сновидінь, такими як: теорія симуляції загроз у сновидіннях (це ідея про те, що сновидіння розвивалися, щоб допомогти нам підготуватися до низки загроз та небезпек у реальному житті); теорія соціального моделювання сновидінь (яка розглядає сновидіння як еволюційно адаптивний механізм, що дозволяє нам повторити соціальне сприйняття та взаємодію у стані неспання); і давня ідея про те, що сновидіння грають роль в регуляції емоцій.

У всіх цих моделях ефективність передбачуваної функції сновидінь частково залежить від того, наскільки емоційно ми залучені до сюжету сновидіння і віримо (поки спимо і бачимо сон), що те, що ми переживаємо, реальне. Те, що персонажі в наших снах говорять і роблять речі так, ніби вони є реальними, розумними істотами, безумовно, допомагає зробити це можливим.

Звичайно, той факт, що персонажі ваших снів можуть виконувати якусь еволюційно вигідну функцію, не применшує надзвичайної природи того, що відбувається, коли ви спите. Подумайте про те, що, оскільки ваш мозок відповідає за створення ваших снів, щоразу, коли персонаж говорить або робить щось, що вас дивує уві сні, ви в самому прямому сенсі дивуєте самі себе. І хто знає, можливо, деякі персонажі снів теж дивують самі себе. Тепер, коли я думаю про це, можливо, наступного разу, коли я зустріну того літнього джентльмена у своїх снах, я спитаю його, які несподівані нічні зустрічі він пережив останнім часом. Що він відповість, ви можете припустити так само добре, як і я.


Читати також