29-02-2024 Новини у світі 1477

Проєкт «Культура vs війна»: підтримка україни через мистецтво

Проєкт «Культура vs війна»: підтримка україни через мистецтво

Проєкт «Культура vs війна» провів 35 подій  у 22 країнах світу заради підтримки України до других роковин повномасштабного вторгнення рф

До других роковин повномасштабного вторгнення рф в Україну з 16 по 27 лютого відбулось 35 культурно-мистецьких подій проєкту «Культура vs війна» на важливих світових майданчиках заради підтримки України.

Дипломати, журналісти, волонтери, активісти та українські громади 22 країн світу побачили прем’єру повнометражного документального фільму «Культура vs війна» та короткометражні документальні фільми проєкту «Культура vs війна. Антитіла», «Культура vs війна. Сергій Михальчук»,   «Культура vs війна. Ахтем Сеітаблаєв», «Культура vs війна. Тарас Компаніченко», «Культура vs війна. Влада і Костянтин Ліберови», «Культура vs війна. Сергій Жадан» (режисер – Кадім Тасов, продюсер та керівник проєкту – Андрій Різоль), фотовиставку світлин фотографів - героїв проєкту Сергія Михальчука та Костянтина і Влади Ліберових. Для найширшого охоплення аудиторії фільми проєкту були субтитровані дванадцятьма мовами.

22 лютого проєкт «Культура vs війна» був представлений в Європарламенті, в Брюсселі одразу на двох важливих заходах за участі високопоставлених діячів Європейського союзу: надзвичайно потужній дискусії «Культура vs війна» щодо ролі мистецтва під час війни та відкритті у головній дипломатичній установі Європи фотовиставки проєкту «Культура vs війна» авторства кінооператора Сергія Михальчука та військових фотографів Влади і Костянтина Ліберових. На першому заході було продемонстровано документальний короткометражний фільм «Культура vs війна. Костянтин і Влада Ліберови». Під час дискусії у форматі онлайн до поважних гостей також долучився режисер, актор, військовослужбовець і герой проєкту - Ахтем Сеітаблаєв, розповівши про роль культури в опорі кримських татар та її роль у збереженні татарської ідентичності. На захід від організаторів проєкту завітала виконавча продюсерка Аліна Краснянська. На події у Європейському парламенті були присутні впливові політичні діячі, дипломати та представники урядових організацій різних країн: до обговорення долучались Голова Представництва України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов, професор Джорем Шерідан, українські художниці Інга Леві та Йона Тукусер.

Також до другої річниці повномасштабного вторгнення рф для закордонної аудиторії відбулась ще низка культурно-мистецьких заходів за участі проєкту «Культура vs війна», а саме кінопоказів, фотовиставок та панельних дискусій на тему важливості культури під час війни, зокрема:

20 лютого в Джакарті представлено проєкт «Культура vs війна», а саме повнометражний документальний фільм та фотовиставку «Культура vs війна». 23 лютого в Парламенті (Сеймасі) Литви відбувався захід за участі депутатів литовського парламенту, дипломатичного корпусу, литовської громадськості, української громади та мас-медіа. На події аудиторія переглянула стрічку «Культура vs війна. Антитіла». Захід відкрила Спікер литовського парламенту Вікторія Чмілітє-Нільсен. Під час події відбувся обмін думками щодо сьогоденних викликів, які стоять на світовому порядку денному у зв’язку з бойовими діями на території України та про важливість отримання Україною вчасної та потрібної для перемоги допомоги.

Також 23 лютому в столиці Південної Кореї Сеулі для Послів і дипломатів з понад 26 іноземних дипмісій в Республіці Корея, представників Міністерства закордонних справ, корейського бізнесу, гуманітарних організацій, культурної та медіа спільноти презентували фотовиставку героїв проєкту - військових фотографів Костянтина і Влади Ліберових і кінооператора Сергія Михальчука. Також для глядачів було організовано премʼєрний показ повнометражної документальної стрічки «Культура vs війна». 25 лютого у Каїрі для єгипетських чиновників, людей мистецтва, освітян, журналістів, членів дипломатичного корпусу та українських громадських активістів проведено захід проєкту «Культура vs війна» з фотовиставкою, кінопоказом та обговоренням.

26 лютого в штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж, Франція) відбулась експертна дискусія «Два роки війни: Україна, ЮНЕСКО та шлях вперед». У ході цього заходу відбувся показ документального фільму про видатного кінооператора та наразі військовослужбовця Збройних сил України «Культура vs війна. Сергій Михальчук».

Додатково ініціаторами проєкту Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» організовані заходи: 16 лютого у місті Карлсруе (Німеччина), 17 лютого у Копенгагені та Роскільде (Данія), 22 лютого у Празі (Чехія) та Уеркаль-Овера (Іспанія), 24 лютого у Нью-Йорку (США), Манчестері (Велика Британія), Дохі (Катар), Тенеріфе (Іспанія), Віборгу, Колдінгу та Вайле (Данія), 25 лютого в Таллінні (Естонія), 26 лютого в штаб-квартирі ЮНЕСКО (Париж, Франція), Ісламбаді (Пакистан) та Глазго (Шотландії).

Загалом, до другої річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну відбулось 35 подій проєкту «Культура vs війна» в Бельгії, Литві, Франції, Данії, Німеччині, Індонезії, Угорщині, Болгарії, Іспанії, Чехії, Південній Кореї, Кубі, Туреччині, Грузії, Великій Британії, Катарі, Естонії, Єгипті, Пакистані, Шотландії та Тайланді.

«Коли ми чуємо що увага до України в світі знижується – це мотивує нас до активних дій. Наших 110 подій у 35 країнах Світу чітко доводять світовій спільноті: «Війна триває! Україні потрібна допомога!» - ділиться продюсер та керівник проєкту «Культура vs війна», голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні» Андрій Різоль.

З початку реалізації проєкту «Культура vs війна», станом на 28 лютого відбулось 110 подій проєкту «Культура vs війна» у 35 країнах Світу: Австралії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Великій Британії, Грузії, Данії, Естонії, Єгипті, Ізраїлі, Індонезії, Ірландії, Іспанії, Канаді, Катарі, Киргизстану, Кубі, Латвії, Литві, Нідерландах, Німеччині, Пакистані, Південній Кореї, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччині, США, Тайланді, Туреччині, Угорщині, Франції, Чехії, Шотландії та Японії.

Події організовуються за підтримки: Міністерства закордонних справ України та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних сил України.

Проект створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, "Фонд «МХП-Громаді" та компанії «Вавілон».

#КультураVSвійна #CultureVSwar #БутиВільнимиЩобТворити #КультураІвійна #МитціНаВійні #StandWithUkraine #StopRussia #УкраїнаЩитЄвропи #ПрямуємоРазом #ДивисьУкраїнське #euinua #EUDelegationUkraine #WatchUkrainian


Читати також