Музиканти і дистонія: нові підходи до лікування

Музиканти і дистонія: нові підходи до лікування

Пані Акерман, як ви допомагаєте професійним музикантам відновитися?

Професорка Бронвен Джейн Акерман з Сиднейського університету в Австралії є стипендіяткою Фонду Алєксандра фон Гумбольдта у Вищій школі музики, театру та медіа в Гановері. 

Раптом, під час гри на музичному інструменті, пальці або м’язи обличчя зводить судомою і вони більше не можуть робити те, що робили тисячі разів. Дистонія — це неврологічний розлад, який зазвичай проявляється в м’язових спазмах і призводить до неконтрольованих рухів. Окрім того, що це явище поклало край кар’єрі багатьох музикантів, про нього мало що відомо.

«Для професійних музикантів дистонія — це просто катастрофа», — стверджує Бронвен Акерман, музико- та фізіотерапевтка з Австралії. «Часто на піку кар’єри тіло відмовляє, і ви раптово більше не в змозі грати». За словами Акерман, близько трьох відсотків музикантів страждають на цю хворобу. Це особливо властиво скрипалям або флейтистам, які грають на інструментах, що вимагають інтенсивних тренувань, високої швидкости та точности гри.

Вона співпрацює з нейрологом Екартом Альтенмюлєром над дослідженням та лікуванням сорока музикантів у Вищій школі музики, театру та медіа в Гановері: вони намагаються перепрограмувати функції мозку, які були заблоковані, за допомогою спеціяльних вправ. «Для цього ми розбираємо рухи на складові частини та вчимо їх наново з основ», — пояснює Акерман. Зазвичай лікування дистонії триває декілька років. Натомість завдяки терапевтичному підходу Акерман деякі музиканти могли знову грати вже через шість місяців.

Записала Марлєне Гальзер.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Frau Ackermann, wie machen Sie Berufsmusiker*innen wieder fit?» в журналі Фонду Алєксандра фон Гумбольдта «Kosmos», випуск 113, 2021 рік.

Переклала Марія Пікож.


Читати також