Мода: дзеркало суспільних настроїв та рухів

Мода: дзеркало суспільних настроїв та рухів

Як ми сприймаємо одяг? Це просто спосіб прикрити тіло від сорому та зігрітися чи все ж таки щось більше? Мода — це соціальне явище, яке має величезний вплив на всі інші сфери суспільства. Саме одяг скаже про людину дуже багато. Він прикрашає, вказує на статус та приналежність до визначеної спільноти. Мода швидкоплинна, але це дзеркало суспільства. Колись міні в Британії стали символом вивільнення жінок, а в деяких країнах досі носять хіджаби.

В Україні сама жінка вирішує, який купити жіночий одяг та як виглядати. Але, можливо, це хибне відчуття? Суспільство продовжує тиснути й диктувати свої умови. Однак магазин жіночого одягу Showroom By Nona допоможе віднайти саме свій стиль та відчути одночасно красу та зручність речей.

Про що скаже ваш стиль в одязі

Відчуття стилю і здатність вдало його втілити — це власний талант або допомога гарного стиліста. Зовнішній вигляд видасть уважному наглядачеві навіть те, що хотіли приховати. Стиль одягу відображає характер, говорить про амбіції, підкреслить виграшні сторони, але й може видати комплекси.

Вдало підібраний ансамбль надасть впевненості та відчуття власної відповідності часу й місцю знаходження. В різні періоди мода відображала політичні тенденції та цінності в суспільстві:

  • штани в гардеробі жінок з’явилися ще в середині XIX сторіччя, але це були скоріше виключення;
  • досягнення легкої промисловості — поява нових видів тканин на кшталт джерсі та трикотажу — теж змінило модні фасони;
  • сексуальна революція, що сталася завдяки винайденню протизаплідних засобів, одразу відобразилася на моді, — міні-спідниці, декольте, розрізи, високі підбори створили сексуалізований образ, а ділові жінки перетворилися на «окрасу колективу».

В часи, коли жінкам дозволили працювати, робити кар’єру та отримувати зарплатню, штани стали частиною жіночого ділового костюму. Патріархальне суспільство вимушено погодилося на таке ставлення з причини браку робочих кадрів після Другої світової війни.  До 50-х років минулого сторіччя переважали жіночі романтичні образи.

Епоха хіпі знову змінила жіночий стиль. Тут сексуальність поєдналася з інтелектуальністю. Потім це переросло в діловий шик, який у наш час трансформувався в дійсно вільний стиль.

Сучасні тенденції

Тепер на перше місце виходить інтелект, а одяг має тільки підкреслити внутрішній світ жінки. Пішли в минуле канони і строгість, залишилися самовираження та свобода. Поєднання речей, кольорів стають дедалі сміливішими. І те, що донедавна здавалося моветоном, тепер — просто частина ансамблів.

Екстравагантні джинси та вільна чоловіча сорочка або спортивні штани та піджак оверсайз — таким може бути прочитання романтичного стилю чи класики. Зник страх виглядати смішно — жінки сміливо експериментують. Бажання бути вільними тепер проявляється і в моді.


Читати також