Біографія Курта Тухольського

Біографія Курта Тухольського

Курт Тухольський – німецький журналіст і письменник – народився 9 січня 1890 року в Берліні.

Раннє дитинство провів у місті Щецин (Польща), куди його батько був відправлений по роботі. У 1899 родина повернулась до Берліна.

1899 року Курта віддали до Французької гімназії. Потім він перейшов до гімназії імені короля Вільгельма (das Königliche Wilhelms-Gymnasium), яку залишив у 1907, аби підготуватися до екстреного атестату зрілості з приватним вчителем. Отримавши атестат, у жовтні 1909 Тухольський почав вивчати юриспруденцію в Берліні. Другий семестр він завершив навесні 1910 в Університеті Женеви.

Цікавість Тухольського насамперед літературою спостерігалася протягом навчання. У вересні 1911 він вирушив зі своїм другом, художником Куртом Шафранським (Kurt Szafranski), до Праги, аби здивувати друга Франца Кафки Макса Брода і тих письменників, яких Курт Тухольський поважав, своїм візитом.

Тухольський був призваний в армію і 10 квітня 1915 відправлений до Польщі на Східний фронт. Спочатку він служив у саперному батальйоні, потім штабним писарем. З 1916 випускав фронтову газету «Льотчик». Наприкінці війни потрапив до Румунії, де похрестився у протестантизм. Тухольський повернувся з війни переконаним пацифістом та антимілітаристом.

У грудні 1918 Тухольський став головним редактором газети «Ульк», щотижневого гумористичного додатку до ліволіберальної газети «Berliner Tageblatt». Крім того, він продовжував регулярно співпрацювати у «Die Weltbühne».

У лютому 1924 у житті Тухольського відбуваються значні зміни. Він розлучається зі своєю дружиною, лікаркою Елізою Вайль (на якій одружився в травні 1920), укладає контракт з Якобсоном і як кореспондент «Die Weltbühne» і «Vossische Zeitung» виїжджає до Парижа. 30 серпня того ж року він одружується зі своєю давньою подругою Марі Герольд.

У 1924 Тухольський стає членом берлінської масонської ложі «Zur Morgenröte», а в червні 1926 – двох паризьких лож – «L'Effort» і «Les Zélés Philanthropes» (Великий схід Франції).

У 1926 Тухольський обраний у правління «Союзу революційних пацифістів», заснованого Куртом Гіллером.

У грудні 1926 помер Зіґфрід Якобсон, і Тухольський повертається до Берліна, щоб зайняти його місце як редактор «Die Weltbühne». Однак, довго не витримує і передає свою посаду (яка ставала все більш небезпечною) своєму колезі та соратнику фон Осецькому.

На початку 1930-х Тухольському стало зрозуміло, що його застереження про прихід до влади нацистів цілком марні. Влітку 1929 знімає віллу Nedsjölund у місті Гіндос на околицях Ґетеборга (Швеція) і надовго там поселяється. Він швидко розпізнав у Гітлері небезпечного фанатика.

Вже з 1931 Тухольський практично припиняє публіцистичну діяльність. Його остання велика стаття у «Вельтбюні» побачила світ 8 листопада 1932.

Після приходу до влади в Німеччині нацистів «Die Weltbühne» була заборонена, а Тухольський 23 серпня 1933 був заочно позбавлений німецького громадянства за «антинімецьку діяльність». При цьому в шведському громадянстві Тухольському було відмовлено, до того ж, він не мав права на політичні висловлювання, що, можливо, стало однією з причин самогубства.

14 жовтня 1935 року Тухольський потрапив до лікарні зі скаргами на шлунок і провів там три тижні. З того часу він не може спати без барбітуратів. Увечері 20 грудня прийняв надто велику дозу. Наступного дня його виявили в комі.

Курт Тухольський помер 21 грудня 1935 року у клініці Ґетеборга (Швеція). Питання, чи була смерть Тухольського самогубством, досі залишається дискусійним.

Біографія

Твори

Критика


Читати також