Чотири захопливі українські книги, які ви могли пропустити

Чотири захопливі українські книги, які ви могли пропустити

        "Письменник, створюючи твори, виконує тільки частину роботи, сподіваючись, що читач прийме подальшу участь у його розумовій діяльності",- Й. Гете. Книги, на відміну від кінематографу, не лише піднімають культурний рівень та приносять задоволення, а й розвивають уяву (зникає посередник). Проте є видання, які ви могли не помітити, які "загубились" на поличках, однак є не менш захопливими і вартісними, ніж ваші улюблені книжки й варті вашої уваги та часу.

1.  "Два пасинки митрополита" Владислава Івченка. Історичний детектив

 1.  "Два пасинки митрополита" Владислава Івченка. Історичний детектив

        Вихованці митрополита Шептицького — Теофіл Володимирський та Іван Великодній — щойно закінчили духовну семінарію. Іван розпочинає служіння в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл зволікає з висвяченням й залишається у Львові поруч із митрополитом. Страждання й смерть, що прийшли з Другою світовою, кардинально змінюють цінності та переконання героїв, а врешті— і їхні долі.         У романі Владислава Івченка можна знайти жанрові ознаки історичної хроніки, воєнного детективу, любовної мелодрами та голлівудського блокбастеру. Роман має динамічний й кінематографічний сюжет, мінімум описів, його кінцівка залишає простір для роздумів. Літературні критики навіть порівнюють цей твір із романом Джорджа Мартіна «Гра престолів». Після його прочитання вам захочеться більше дізнатися про цей період нашої історії та постать Андрія Шептицького.

2.  "Ноги" Владислава Івченка. Детектив, трилер, фантастика

"Ноги" Владислава Івченка. Детектив, трилер, фантастика

Після повернення з АТО Михайло Кононенко — із позивним «Конан» — пересувається на візку. Але «мирне» життя ховає в собі чи не більше небезпек, аніж бойова операція зі знищення ворожого танка. Дрібні й не дуже кримінальники, корумповані чиновники і політики, шпигуні й убивці з сусідньої країни. Тому боротьба Конана триває — як у житті, так і в комп’ютерній грі, що захопила уми мільйонів, ставши реальнішою за саму реальність. Змішання двох світів, що утворює вибухонебезпечний коктейль, що запалює всю країну. Тектонічне зіткнення старого і нового політичного й воєнного порядків. Життя стає грою, гра — життям. І в усіх цих іграх треба перемогти.         Половина роману «Ноги» — затягування у гру. Віртуал у формі реалу й навпаки; щось на кшталт славетної британської шокової радіоінсценізації «Війни світів» Герберта Веллса. Романна дійсність — динамічний бойовик із використанням чи не всього детективного арсеналу.

3.  "Подорож на Пуп Землі" Макса Кідрука. Навіжена пригодницька проза, переплетена із давниною

 "Подорож на Пуп Землі" Макса Кідрука. Навіжена пригодницька проза, переплетена із давниною.

Чи знаєте ви, де розташований Пуп Землі? Те Піто о Те Хенуа, що у перекладі з рапануйської мови означає «Пуп Землі»,— це найбільш далекий та неприступний шматок суші, відомий сучасному світові під назвою Рапа Нуї або острів Пасхи. Він віддалений від найближчої землі (узбережжя Чилі) на 4000 кілометрів. Цей крихітний острівець, загублений у південній частині Тихого океану, попри нікчемні розміри та повну ізоляцію від решти світу, колись давно став домівкою для однієї з найбільш загадкових цивілізацій в історії людства. Невелика групка людей на абсолютно безплідному острові розвинула культуру, рівної якій годі шукати у древньому світі.          Пригодницька сага, в якій йдеться про мовчазні гори, пекучі джунглі та холодну пустелю. Книга про далекі краї, де відчайдушні головорізи з легкістю випотрошать тельбухи необережним мандрівникам, підловивши їх при перетині кордону, де грізні андійські демони потай прослизають у душі подорожніх і манять їх на вершини неприступних хребтів, на яких сотні років тому могутні Інки будували свої фортеці, ховаючи величні храми та цитаделі високо поміж хмар, де присмак смерті на губах, змішаний з пустельним піском, примушує полюбити пустелю Атакама, найсухіше місце на Землі.

Історія про двох чуваків — молодого українця та його чеського товариша, які натоптали 6000 км Південною Америкою від Кіто, столиці Еквадору, через усе Перу аж до Сантьяго, і пройшли все це заради одного: аби потрапити на Пуп Землі та доторкнутися до таємниць острова Пасхи.

4. «Червоний» Андрія Кокотюхи. Історичний детектив

4.  «Червоний» Андрія Кокотюхи. Історичний детектив

Їм закидають масові вбивства вчителів. Бандерівцям місце в ГУЛАГу, де вони... можуть бути корисними. Замість скніти в таборах, ватажок повстанців Данило Червоний наводить там лад! І нехай він планує втечу, йому єдиному до снаги приборкати ув’язнених злодіїв. Як це було, розкажуть три свідки: міліціонер, чекіст і ворог народу. Не шукайте Червоного ані серед мертвих, ані серед живих, шукайте — серед овіяних легендою!

Частина книжки була екранізована у 2017 році, але фільм- це всього лише близько третини друкованого видання.

Шукайте українське, досліджуйте своє- воно неперевершене!


Читати також