Надмірне мислення: як впоратися із стресом та тривогою

Надмірне мислення: як впоратися із стресом та тривогою

Що таке overthinking і чому краще його позбутися

Надмірне мислення або з англійської overthinking — це стан, коли тебе переповнюють негативні думки, значення яких значно перебільшене. Ви можете постійно прокручувати в голові ситуації, що сталися з вами чи іншими людьми, події на роботі, стосунки з родичами чи друзями, ситуацію у країні. Врешті це ні до чого не веде — ви лише втрачаєте енергію та перебуваєте в постійному стресі. То чому це трапляється, і чи можна звільнитися від надмірного мислення — розповідає психологиня, психотерапевтка Центру «Незламна» від «Фонду Маша» Валентина Московченко.

Переживати overthinking можна як в особистому житті, так і на роботі. Наприклад, ви посварилися з близькою людиною. Замість того, щоб поговорити, разом знайти шляхи розв'язання проблеми і врешті продовжити спілкування вже на новому рівні довіри та взаємодії, ви залишаєтеся на етапі обдумування. Питання не вирішене, а ви лише втратили розумові та емоційні ресурси.

Подібна ситуація і з роботою. Людина може фокусуватися на своїх невдачах або конфліктах з колегами, що паралізує її креативність та ефективність. Це негативно вплине на робочі процеси й може призвести до погіршення комунікації з колегами і навіть звільнення. 

— Процес накручування думок та надмірного обдумування кожної деталі вашого життя може бути внаслідок підвищеної тривожності. А вона може з'явитися через дитячі або дорослі фізичні чи емоційні травми. Тому якщо ви переживаєте підвищену тривожність, будьте уважними до свого внутрішнього самопочуття і за потреби звертайтеся до спеціаліста, — говорить психологиня Валентина Московченко.

Вона також додає, що через надмірне мислення можуть виникати проблеми зі сном, втрата енергії, погіршення настрою, зупинка в саморозвитку та інших діях. Людина втрачає контакт із собою та навколишнім світом.

Як впоратися з надмірним мисленням?

Для початку психотерапевтка радить зробити аналіз своїх думок за день. Можна записати у блокноті, про що ви думаєте сьогодні. Наприклад, це якась помилка на роботі чи те, що ви не замкнули двері. При кожному згадуванні за день робити помітку. І повторити це протягом кількох днів. Зазвичай за 3-4 дні вже стає добре зрозуміло, що саме викликає вашу надмірну увагу.

Далі ви можете:

  • Якщо це можливо, постаратися владнати проблему, яка вас сильно турбує. Можна спробувати зробити це або самостійно, або з допомогою спеціалістів чи близьких людей, які готові надати підтримку.
  • Замінити негативні думки на позитивні. Наприклад, кудись сходили, щось вас змусило усміхнутися, побачили інші позитивні моменти та явища — все фіксуйте в голові, а ще краще записуйте собі у блокнот.
  • Потурбуйтеся про достатній рівень активності. Побільше гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся спортом. Це профілактика для мозку від надмірного мислення.
  • Робіть аналіз ранжування завдань на день. Спочатку виконуйте важливішу роботу і намагайтеся 100% своєї уваги спрямувати на неї. Негативні думки постарайтеся мінімізувати.
  • Скористайтеся дихальними практиками. Вони допоможуть заспокоїти негативні думки у вашій голові. Тут ми розповіли детальніше про деякі з них.
  • Медитуйте. Дайте собі час побути в тиші та поспостерігайте за думками, вашим диханням, відчуттями в тілі.
  • Дотримуйтеся інформаційної гігієни. За 1-2 години до сну не дивіться та не читайте новини, фільми або інші програми.

І пам'ятайте, що турбота про себе дуже важлива. Адже якщо ви почуватиметеся здоровими фізично та ментально, то матимете можливість допомагати іншим і реалізовувати всі свої плани.


Читати також