Новини науки та високих технологій. 22.04.2024

Новини науки та високих технологій. 22.04.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Microsoft спростила та прискорила завантаження програм із веб-версії Microsoft Store

Компанія Microsoft представила великі зміни у роботі веб-версії магазину додатків Microsoft Store. Тепер кожен користувач може завантажувати файли програм, що виконуються, прямо з веб-сайту, використовуючи нові «веб-установники».

Оновлений магазин пропонує спрощене завантаження програм та вимагає менше дій з боку користувачів для цього. Раніше, якщо ви хотіли встановити програму за допомогою веб-версії Microsoft Store, вам потрібно було зробити три клацання мишею: один на веб-сайті, один у діалоговому вікні та ще один – у міні-вікні магазину.

Така процедура була призначена для боротьби зі шкідливими скриптами. Тепер схема спрощується за рахунок того, що один пакет, що завантажується, може керувати необхідними компонентами, правами, завантаженнями і установками.

В результаті, для завантаження програми тепер потрібно всього два клацання мишею - один для завантаження пакета і один для запуску. Крім того, полегшені інсталятори працюють швидше, ніж окремий додаток Microsoft Store. Нові веб-установники також можна використовувати, щоб отримати кілька програм одночасно.

Нова схема «злому» Telegram: шахраї прикидаються службою підтримки та «рятують» обліковий запис від видалення

Користувачам месенджера почали надходити повідомлення від фейкової служби підтримки Telegram про те, що було оформлено заявку на видалення облікового запису. Оскільки сама жертва видаляти обліковий запис не просила, їй пропонують перейти за посиланням, щоб скасувати процедуру.

На сайті з інтерфейсом месенджера користувач вводить номер телефону та код безпеки. Якщо вказати неправильні дані, сторінка повідомить про помилку.

В результаті шахраї перехоплюють керування акаунтом і отримують доступ до листування та керування каналами, якщо жертва була адміністратором або власником. Оскільки зловмисники розповсюджують посилання в особистих повідомленнях, їм не потрібно багато фішингових сторінок. Достатньо одного активного ресурсу та запасного домену на випадок блокування попереднього.

Сторонні особи не можуть запросити видалення облікового запису в Telegram: тільки власник акаунта може зробити це в налаштуваннях месенджера. Видалити власний обліковий запис можна відразу або  активувати видалення автоматично після заданого періоду неактивності.

NASA показало всі 72 польоти вертольота Ingenuity на Марсі: відео

Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA опублікувало цікавий відеоролик, в якому демонструються всі польоти гелікоптера Ingenuity на Марсі – кожен із 72 вильотів.

З відео можна легко отримати уявлення, яку відстань подолав Ingenuity та траєкторію кожного з польотів. Загалом гелікоптер подолав 17 кілометрів по пересіченій місцевості. Це приблизно в 14 разів більше, ніж спочатку планували у NASA.

Нагадаємо, гелікоптер Ingenuity ("Винахідливість") доставили на Марс прикріпленим до днища марсохода Perseverance ("Наполегливість"), який приземлився в кратері Єзеро 18 лютого 2021 року. Місія офіційно завершилася 25 січня 2024, апарат продовжував підтримувати зв'язок з марсоходом NASA Perseverance, який служить базовою станцією для Ingenuity. Тепер вертоліт служитиме стаціонарним випробувальним стендом для збору даних.

Селфі на 50 Мп, AMOLED, 120 Гц та 5000 мА·год. Представлений Samsung Galaxy C55

Компанія Samsung Electronics без особливих анонсів та фанфар представила до уваги публіці новий смартфон Galaxy C55. Він уже з'явився на офіційному сайті.

Samsung Galaxy C55 пропонує користувачам 6,7-дюймовий екран AMOLED роздільною здатністю Full HD+ (1080 × 2400 пікселів) з кадровою частотою 120 Гц, підекранний сканер відбитків пальців, потрійну основну камеру (50 Мп зі стабілізацією, ширококутний на 8 Мп і макро на 2 Мп), фронтальну камеру на 50 Мп, SoC Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 8 або 12 ГБ ОЗП та 256 ГБ вбудованої флеш-пам'яті, акумулятор ємністю 5000 мА · год з підтримкою зарядки потужністю 45 Вт, стереодинаміки та 5G.

Програмною основою стала операційна система Android 14 із оболонкою One UI 6.1. Розміри становлять 163,9×76,5×7,8 мм, а важить смартфон 180 грамів. Корпус в оранжевому або чорному кольорах оброблений екошкірою.

За попередніми даними, реліз пристрою відбудеться 26 квітня 2024 року. Ціни становлять 275 і 320 доларів за версію з 8/256 ГБ та 12/256 ГБ відповідно.

Смартфони Google продовжать дорожчати. Pixel 8a буде помітно дорожчим за попередника, як мінімум, у Канаді

Апарат засвітився у канадського рітейлера, який вказав і ціни: 710 та 795 канадських доларів за версії зі 128 та 256 ГБ флеш-пам'яті відповідно. Pixel 7a у своїй єдиній версії зі 128 ГБ минулого року в Канаді стартував з 600 канадських доларів.

Якщо переводити в долари США, то 710 канадських — близько 515 доларів США. У США Pixel 7a торік стартував із 500 доларів, тобто за такими підрахунками різниця вже незначна, але тут ще потрібно враховувати коливання курсів валют. Нагадаємо, раніше були чутки, що у США Pixel 8a вийде з ціною 550 доларів.

Компактний настільний комп'ютер та ще й з GeForce RTX 4070 Super. Представлений Zotac ZBOX MAGNUS ONE

Zotac ZBOX MAGNUS ONE

Zotac представила настільний комп'ютер Zotac ZBOX MAGNUS ONE. Він хоч і не є класичним міні-ПК (об'єм корпусу становить 8,3 л), але все ж таки компактніше більшості традиційних настільних систем. При цьому тут використовуються традиційні настільні компоненти: 20-ядерний Core i7-14700 та повноцінна відеокарта Zotac GAMING GeForce RTX 4070 Super.

Zotac ZBOX MAGNUS ONE пропонується у вигляді попередньо налаштованого комп'ютера з 16 ГБ оперативної пам'яті DDR5 і SSD об'ємом 1 ТБ. Однак пам'яті користувач може додати самостійно: максимум ОЗП - 64 ГБ. Також передбачено один відсік для жорсткого диска або твердотільного накопичувача типорозміру 2,5 дюйми.

На передній панелі ПК по одному порту USB 3.0 (Type-C і Type-A), пристрій читання та записування карт пам'яті SD. На тильній панелі - USB-C з інтерфейсом Thunderbolt 4, вісім USB-A (USB 3.0 та USB 3.1), один HDMI 2.1a, три DisplayPort 1.4a, порт RJ-45 адаптера Ethernet Intel Killer. Блок живлення ПК має потужність 500 Вт.

SanDisk представила першу у світі SD-карту ємністю 4 ТБ

Давно минули ті часи, коли ємність карток пам'яті вимірювали в мегабайтах, але, можливо, гігабайти теж незабаром залишаться в минулому. Незабаром після того, як Wise представила найбільші та найшвидші у світі карти CFexpress Type B (тепер – до 4 ТБ), компанія Western Digital на виставці NAB'2024 анонсувала випуск SD-карт SanDisk ємностями 2 та 4 ТБ.

Чотири терабайти – це дуже багато фотографій та відео. Наприклад, розмір стисненого RAW-файлу Sony a7R V становить ~130 МБ, тобто на одній SD-карті ємністю 4 ТБ поміститься близько 31 тисяч таких фотографій або до дев'яти годин високоякісного 4K-відео.

Досягти ємності 4 ТБ для SD-карти – непросте завдання, про що свідчить той факт, що досі нікому з виробників, окрім SanDisk, це не вдавалося. Для досягнення 4 ТБ Western Digital використовувала стандарт Secure Digital Ultra Capacity (SDUC). Теоретично ця технологія дозволяє розмістити на карті до 128 ТБ пам'яті.

На жаль, нова SD-карта ємністю 4 ТБ з'явиться на полицях магазинів не раніше, ніж наступного року. Немає поки що жодної інформації про ціни, хоча зрозуміло, що вони не будуть дешевими.

Поки що немає конкретної інформації про швидкість, хоча WD стверджує, що карта підтримує технологію UHS-I. Це означає, що максимальна швидкість передачі даних становитиме 104 МБ/с. Це обмежить продуктивність, яку користувачі можуть очікувати під час використання нової картки, а також вплине на швидкість при переміщенні файлів з картки на комп'ютер і навпаки.

І все-таки, дивно бачити, як далеко вперед просунулися технології зберігання даних – розмістити 4 ТБ даних на SD-карті завтовшки всього 2,1 міліметра – значне інженерне досягнення.

Meta додала у WhatsApp генерацію зображень та відео за текстовим описом і не тільки

Компанія Meta додає до популярного месенджера WhatsApp функцію генерації зображень за допомогою штучного інтелекту в реальному часі, а також ряд інших нововведень з використанням Meta AI.

Як розповіли в прес-службі, в останні шість місяців у компанії проводили обмежене тестування особистих та групових чатів з Meta AI, а також функції створення ШІ-стікерів у WhatsApp. Команда працює над тим, щоб «якнайбільше користувачів отримали доступ до Meta AI прямо в WhatsApp».

Серед усього іншого було оголошено, що тепер доступ до Meta AI англійською мовою є не тільки в США, але й більш ніж у десятці інших країн: в Австралії, Гані, Замбії, Зімбабве, Канаді, Малаві, Нігерії, Новій Зеландії, Пакистані, Сінгапурі, Уганді, Південній Африці та Ямайці. Згодом список поповнюватиметься.

Запитувати Meta AI можна за допомогою функції пошуку над списком чатів. Просто почніть вводити текст прямо в рядку пошуку і виберіть варіант, запропонований Meta AI, або введіть питання повністю. Для відповідей на питання про спорт, розваги та поточні події використовується інформація з провідних пошукових систем. Також у WhatsApp з'явилася генерація зображень та відео на основі текстового опису. У прес-службі розповіли:

Миттєво отримуйте зображення, що згенеровані ШІ на основі вашого опису. Всього кілька літер — і на вас чекає зовсім нове зображення, створене в режимі реального часу. Ви навіть зможете поділитись відео про те, як воно створювалося. Ця технологія заснована на новітніх моделях генерації зображень, які використовуються у випущеній версії Meta AI.

Adobe розвиває опції з ШІ та планує інтегрувати сторонні напрацювання у свої програми

Adobe представила відеоінструменти зі штучним інтелектом (ШІ), які обіцяють переглянути робочі процеси створення та виробництва відео. Інструменти, розроблені для Adobe Premiere Pro, дозволяють користувачам додавати або видаляти об'єкти в сцені та працюватимуть разом із генеративними моделями штучного інтелекту Adobe Firefly.

Adobe також оголосила про свої плани щодо впровадження сторонніх генеративних моделей ШІ безпосередньо у свої програми, включаючи Premiere Pro, хоча терміни поки що невідомі.

«Creative Cloud завжди була багата екосистема партнерів і плагінів, і це робить Premiere Pro найбільш гнучким професійним відеоінструментом, придатним для будь-якого завдання. Клієнтам Adobe потрібен вибір та безмежні можливості при створенні та редагуванні контенту нового покоління», — пояснює Adobe, додаючи, що дослідження показують, як професійні відеоредактори можуть використовувати моделі генерації відео з OpenAI та Runway усередині Premiere Pro для створення проектів. Adobe також вважає, що інструменти генеративного відео Pika Labs можуть працювати разом із Adobe Generative Extend.

Generative Extend - один із найцікавіших інструментів генеративного ШІ, який Adobe планує впровадити в Premiere Pro. Він обіцяє плавно додавати кадри в кліпи, роблячи їх довшими, дозволяючи монтажерам створювати більш плавні переходи. Adobe заявляє, що ця «революційна технологія» дозволить монтажерам створювати додаткові фрагменти, утримувати кадр та краще перекривати переходи.

Функція «Додавання та видалення об'єктів» на базі ШІ дозволить користувачам вибирати та відстежувати об'єкти. Наприклад, можна видалити непотрібний об'єкт із послідовності кадрів, додати до сцени декорації або змінити гардероб актора.

Хоча Adobe сподівається підтримувати сторонні моделі перетворення тексту на відео в Premiere Pro, це не означає, що компанія не створює свої власні. "Просто введіть текст або завантажте еталонні зображення", щоб створити новий матеріал в Premiere Pro, - пояснює Adobe. Компанія вважає, що цей інструмент корисний під час створення розкадрування, відеороликів або доповнення відеороликів із живими акторами.

Хоча напрямок Adobe з інтеграцією Firefly досі здавався зосередженим на створенні найкращих і найкомерційніше безпечних інструментів генеративного шІ, компанія трохи змінила своє послання щодо генеративного відео.

Adobe заявляє, що для багатьох її клієнтів генеративний ШІ є «просто відправною точкою та джерелом натхнення для вивчення творчих напрямів», і що компанія вважає, що майбутнє генеративного ШІ «різноманітніше», ніж просто зосередження уваги на тому, яка модель краща.

Не дивно, що безпека залишається у центрі уваги. Adobe зобов'язується прикріплювати облікові дані контенту до ресурсів, створених у її додатках, щоб користувачі могли бачити, як це було зроблено, і планує застосувати свої підходи до запланованої інтеграції сторонніх моделей штучного інтелекту.

Дивно, як Adobe обговорює та представляє інструменти генеративного ШІ порівняно зі своїми конкурентами. На відміну від таких компаній, як OpenAI та Stability AI, Adobe десятиліттями обслуговує професіоналів - Adobe не з'явилася просто так, коли з'явився ШІ. Більш ніж 30-річний досвід Adobe у створенні інструментів для візуального контенту означає, що її основна аудиторія не завжди прагне найсучасніших інструментів генерації; багато хто стурбований тим, як ШІ може завдати шкоди їхньому бізнесу та творчій сфері в цілому.

Adobe намагається прокласти нитку, створюючи інструменти на базі штучного інтелекту, які допомагають її клієнтам, не підриваючи уявлення про творчість.

«Adobe переосмислює кожен етап робочого процесу створення та виробництва відео, щоб надати творцям нові можливості та гнучкість для реалізації свого бачення, — каже Ешлі Стіл, старший віце-президент групи творчих продуктів Adobe. — Вносячи інновації в галузі генеративного ШІ глибоко до основних робочих процесів Premiere Pro, ми вирішуємо реальні проблеми, з якими відеоредактори стикаються щодня, і тим самим даємо їм більше зосередитися на своїй роботі».

Японія планує передавати сонячну енергію з космосу на Землю у 2025 році

Японія оголосила про плани направити сонячну енергію з космосу на Землю у 2025 році, за два роки після аналогічного досягнення американських інженерів. Ця розробка є кроком до потенційної космічної сонячної електростанції, яка може сприяти відмові від викопного палива.

На Міжнародній конференції з космічної енергетики, що відбулася цього тижня, Коїті Ідзічі (Koichi Ijichi), радник Японського дослідницького інституту космічних систем, представив план Японії зі створення мініатюрної космічної сонячної електростанції на орбіті, яка бездротовим способом передаватиме енергію з низької навколоземної орбіти на Землю.

"Це буде невеликий супутник вагою близько 180 кілограмів, який буде передавати потужність близько 1 кіловата з висоти 400 кілометрів", - заявив Ідзічі.

Один кіловат - кількість енергії, необхідна для роботи побутового приладу, такого як невелика посудомийна машина протягом години, залежно від його розміру. Це значно менше масштабу, необхідного для комерційного використання. Крім того, супутник зможе передавати енергію лише протягом декількох хвилин, а потім йому знадобиться кілька днів для заряджання.

Космічний апарат використовуватиме бортову фотоелектричну панель площею 2 квадратні метри для заряджання акумулятора. Потім накопичена енергія буде перетворена на мікрохвилі і спрямована до прийомної антени на Землі. Оскільки космічний апарат рухається зі швидкістю близько 28 000 км/год, елементи антени мають бути рознесені на відстань близько 40 кілометрів з інтервалом 5 кілометрів один від одного, щоб забезпечити передачу достатньої кількості енергії.

Місія, що є частиною проекту під назвою OHISAMA (по-японськи «сонце»), готується до запуску в 2025 році. Дослідники вже продемонстрували бездротову передачу сонячної енергії на землю зі стаціонарного джерела, а у грудні планують провести передачу з літака. За словами Ідзічі, літак буде оснащений ідентичною фотоелектричною панеллю, яка буде встановлена на космічному апараті, і передаватиме енергію на відстань від 5 до 7 кілометрів.

Виробництво сонячної енергії в космосі, вперше описане 1968 року колишнім інженером Аполлона Пітером Глейзером, тривалий час вважалося науковою фантастикою. Хоча ця технологія теоретично здійсненна, вона вважалася непрактичною і дуже дорогою, оскільки для виробництва необхідної вихідної потужності потрібно було збирати величезні конструкції на орбіті. Однак, на думку експертів, які виступали на конференції, ситуація змінилася внаслідок технологічних досягнень та терміновості декарбонізації світового енергопостачання для запобігання зміні клімату.

На відміну від більшості технологій виробництва відновлюваної енергії, що використовуються на Землі, включаючи сонячну та вітрову енергію, космічна сонячна енергія може бути доступна постійно, оскільки вона не залежить від погоди та часу доби. В даний час атомні електростанції або електростанції, що працюють на газі та вугіллі, використовуються для покриття попиту, коли вітер припиняє дмуть або після заходу сонця. Удосконалення технологій може допомогти частково вирішити цю проблему у майбутньому. Однак все ще існують труднощі для забезпечення безперебійного енергопостачання з нульовим рівнем викидів вуглецю до середини цього століття, як це передбачено міжнародними угодами щодо зміни клімату.

Розвиток робототехнічних технологій, підвищення ефективності бездротової передачі енергії та поява ракети Starship від SpaceX можуть зробити космічну сонячну енергію реальністю, заявили експерти на конференції.

У 2022 році місія Space Solar Power Demonstrator, яку очолює Каліфорнійський технологічний інститут, успішно продемонструвала передачу сонячної енергії з космосу. Це досягнення ознаменувало значний прогрес у сфері космічної сонячної енергетики.

Нині розробляється низка подібних демонстраційних проектів. Дослідженням цієї технології займаються космічні агенції та дослідницькі інститути, такі як Європейське космічне агентство (ESA), Агентство перспективних оборонних дослідницьких проектів (DARPA) та Військово-повітряні сили США. Комерційні компанії та стартапи також розробляють концепції з розрахунком на можливості  Starship та досягнення в галузі космічної робототехніки.

Однак потенціал космічної сонячної енергетики спричиняє неоднозначну реакцію. У січні NASA опублікувало звіт, в якому висловило сумніви щодо здійснення цієї технології. Звіт підкреслює складність та високі енергетичні витрати, пов'язані з будівництвом, запуском та складанням орбітальних електростанцій. За оцінками NASA, вартість електроенергії, що виробляється таким чином, становитиме 61 цент за кіловат-годину, що значно перевищує вартість сонячної чи вітряної енергії на Землі (5 центів за кіловат-годину).

Крім того, загальний вуглецевий слід виробництва електроенергії та викиди парникових газів, що генеруються ракетами-носіями, що виводять апаратуру на орбіту, роблять таку електроенергію менш сприятливою для клімату в порівнянні з наземними технологіями. Наприклад, космічна сонячна електростанція потужністю в один гігават, така як концептуальна установка CASSIOPeiA, запропонована британською компанією Space Solar, вимагатиме 68 запусків Starship для доставки компонентів у космос.

Астробіологи розширюють розуміння того, наскільки просто ключові елементи життя на Землі утворюються в космосі

Походження життя на Землі тривалий час залишалося загадкою, але вчені дедалі більше наближаються до розкриття цієї таємниці, розгадуючи кроки і компоненти, які призвели до зародження життя. Передбачається, що життя зародилося в "первинному супі" органічних хімічних сполук і біомолекул на ранній Землі, що призвело до появи складних організмів.

Припущення, що деякі з цих важливих компонентів могли бути поставлені з космосу, було висунуто давно. Нове дослідження, опубліковане в журналі Science Advances, розкриває, що група молекул, відома як пептиди, ймовірно, могла утворюватися в космічних умовах легше, ніж ті, що було виявлено на Землі. Це натякає на можливість того, що ці молекули могли бути доставлені на ранню Землю метеоритами або кометами, що, можливо, ініціювало процес формування життя і в інших регіонах Всесвіту.

Життєві функції клітин живих організмів забезпечуються складними вуглецевими (органічними) молекулами, відомими як білки. Генетична інформація, закодована в нашій ДНК, визначає створення різноманітних білків, які власними силами є величезними і складними органічними молекулами.

Ці складні молекули формуються з безлічі маленьких і простих молекул, як-от амінокислоти — будівельні блоки життя. Для пояснення походження життя необхідно зрозуміти, як і де утворюються ці будівельні блоки, і за яких умов вони збираються у складніші структури. Нарешті, необхідно з'ясувати, який ключовий крок дозволив їм стати обмеженою системою, що самовідтворюється, — живим організмом.

Останні наукові дослідження проливають світло на процес утворення деяких з цих будівельних блоків та їх складання, а також їх потрапляння на Землю. ДНК складається з приблизно 20 різних амінокислот, які аранжуються у структурі подвійної спіралі, визначаючи генетичний код. Пептиди також є послідовністю амінокислот у ланцюжковій структурі. Вони можуть містити лише дві амінокислоти, а також складатися із сотень. Поєднання амінокислот у пептиди відіграє ключову роль, оскільки ці молекули виконують такі функції, як каталіз реакцій, необхідних для підтримки життя. Вони також є попередниками молекул, які згодом можуть стати ранніми версіями клітинних мембран, забезпечуючи утримання функціональних молекул у структурах, аналогічних клітинам.

Однак, незважаючи на їхню важливу роль у зародженні життя, пептиди не так легко могли утворюватися спонтанно в умовах ранньої Землі. Вчені, які проводили останнє дослідження, попередньо показали, що холодні умови космосу сприятливіші для утворення пептидів. При дуже низькій щільності молекулярних хмар і пилових частинок в міжзоряному просторі окремі атоми вуглецю можуть притягуватися до поверхні пилу разом з молекулами аміаку і чадного газу, і в результаті утворювати молекули, подібні до амінокислот. При збільшенні щільності хмари та зіткнень частинок пилу можуть утворюватись пептиди.

В останньому дослідженні, проведеному вченими, розглядається аспект процесу формування сонячних систем - пилові диски, в яких зароджуються нові зірки та їх планетарні системи. Ці диски виникають із хмар, що руйнуються під дією гравітаційних сил. Цікавим аспектом цього дослідження стало виявлення багатого на вміст молекул води у цьому середовищі. Ці молекули води утворюють лід на поверхні порошин, що відіграє ключову роль у формуванні органічних сполук.

Імітуючи реакції, які можуть відбуватися в міжзоряному середовищі, дослідники показують, що, незважаючи на деяке зменшення утворення пептидів, воно не припиняється повністю. Швидше відбувається перехід від простих молекул до більш складних органічних сполук, включаючи амінокислоти, ліпіди і цукру. Ці процеси, можливо, мали місце і на ранніх стадіях формування нашої Сонячної системи.

Утворення пептидів ефективніше у космосі, ніж на Землі, і вони можуть акумулюватися в кометах, які у своє чергу могли вплинути на ранню Землю, прискорюючи процес зародження життя.

Ці відкриття викликають питання про ймовірність виявлення життя поза Землі. Хоча будівельні блоки життя можуть бути поширені у Всесвіті, наскільки умови повинні бути специфічними для формування живих організмів, залишається відкритим питанням. Однак, у міру того, як розуміння цих процесів поглиблюватиметься, вчені зможуть краще оцінити ймовірність існування життя в інших куточках космосу.


Читати також