Як навчитися малювати з нуля? Практичні поради

Як навчитися малювати з нуля? Практичні поради

Як і їзді на велосипеді, малюванню потрібно вчитися. Ви не знайдете професійних художників, які відразу почали творити шедеври. Слідкуючи за кар’єрою найвидатніших карикатуристів світу, ви можете спостерігати, як з часом еволюціонували лінія, глибина, деталізація та краса кожної роботи. Тому, щоб навчитися малювати, потрібно не лише запастися терпінням та багато практикуватися, а й отримати хоча б базові теоретичні знання.

Який курс малювання обрати: офлайн, чи онлайн?

На початку вашого мистецького шляху у вас є три варіанти здобуття навичок малювання:

  • записатися на групові курси в школу малювання,
  • пройти курс онлайн «малюнок для початківців»,
  • самостійно навчатися, використовуючи матеріали, доступні в мережі Інтернет.

Ми представляємо переваги та недоліки кожного, щоб вам було легше прийняти рішення.

Курс малювання в стаціонарній школі

Такі курси орієнтовані як на людей, які вже мають основи, так і на тих, хто тільки починає свою пригоду з малюванням. Якщо ви малюєте самостійно, ви ризикуєте продовжити робити помилки. Під час курсу у вас буде можливість виправити їх під наглядом професіоналів. Ви навчитеся нових технік й методів, освоїте пропорції, анатомію, світлотінь та перспективу, зможете ставити запитання й отримувати на них миттєву відповідь.

Які недоліки цього рішення? По-перше, воно не найдешевше. По-друге, відвідування групових занять не звільняє вас від практики вдома. Навпаки – ви повинні використовувати те, чого ви навчилися в класі, малюючи самостійно. Багато викладачів також задають домашнє завдання своїм учням, тож вам доведеться приносити готові малюнки в клас. Ви також повинні враховувати необхідність витрачати час та кошти на подорож до та зі школи. Часто такі заняття проходять увечері, що може бути перевагою для працюючих людей і недоліком для школярів та студентів.

Онлайн-курс малювання

Якщо ваш бюджет обмежений або ви не можете приділяти багато часу поїздкам, краще записатися на онлайн-курс малювання. Зазвичай він набагато дешевший, ніж уроки в школі. Вам не доведеться навіть виходити з дому! Ще однією великою перевагою є те, що школи онлайн пропонують пробні заняття, а у разі, якщо вам щось не сподобається, вам просто повернуть кошти. Прикладом такого підходу є онлайн-школа fantasyroom.online.

Недоліком онлайн-курсів можна вважати лише необхідність мати хороше підключення до Інтернету та комп’ютер.

Самостійні заняття вдома

Якщо ж ви взагалі не хочете витрачати жодних коштів, щоб навчитись малювати, то можете скористатися безплатними посібниками та відеоуроками, доступними в Інтернеті. Дуже часто їх створюють досвідчені художники, які готові поділитися своїми знаннями. Це також чудовий варіант для тих, хто не впевнений, як довго триватиме їхній інтерес до малювання, і хоче спробувати це без втрати грошей і часу.

На YouTube можна знайти багато блогів з навчальними посібниками, де ви навчитеся малювати тварин, мангу, людей, портрети та багато іншого. Ви також можете купити книгу для навчання малювання для початківців.

Недоліком цього рішення є ризик того, що ви почнете повторювати та закріплювати помилки. Без наставника вам доведеться самостійно шукати відповіді на свої запитання, мотивувати себе та втішати, коли ви почнете втрачаєте віру в себе та ентузіазм.


Читати також