Новини науки та високих технологій. 28.04.2024

Новини науки та високих технологій. 28.04.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Японський місячний посадковий модуль SLIM продовжує дивувати своєю неймовірною живучістю

Японський «розумний посадковий модуль для дослідження Місяця» (SLIM) знову перевершив усі очікування, переживши свою третю місячну ніч. Про це повідомили представники облікового запису модуля в соціальних мережах, підтвердивши, що SLIM зробив новий знімок місячної поверхні за допомогою навігаційної камери.

Кілька тижнів тому SLIM вже відроджувався після другої місячної ночі. Однак телеметричні дані показували несправність деяких датчиків температури та акумуляторних елементів, що ставило під сумнів здатність апарата витримати третю ніч.

Тим не менш, попри всі перешкоди, посадковий модуль знову прокинувся після третьої місячної ночі, незважаючи на відсутність обігрівачів, які зазвичай підтримують працездатність електроніки космічних апаратів в умовах екстремального холоду. Температура на місячній поверхні може опускатися нижче -150°C, а в деяких кратерах досягати -247°C.

У повідомленні представників місії йдеться: «SLIM зберіг основні функції навіть після трьох місячних ночей, чого не передбачалося проектом! Стан апарату контролюватиметься для виявлення областей, де погіршення прогресує через денні та нічні умови».

SLIM був спроектований лише для роботи протягом першого місяця після посадки. Місія була оголошена «мінімальним успіхом» після того, як при посадці модуль перекинувся на бік, не дозволивши досягти всіх запланованих наукових цілей. Однак неймовірна живучість апарату перевершила всі очікування.

JAXA (Японська агенція аерокосмічних досліджень) поки не повідомляє, чи зможе SLIM пережити і четверту місячну ніч, а також не розкриває поточний стан його електроніки. Раніше попереджалося, що "сенсори та інші функції модуля поступово деградують".

Космічна пригода модуля продовжується, відкриваючи нові горизонти для майбутніх місячних місій.

4G на Місяці вже цього року. Nokia та NASA працюють над проектом місячної базової станції

Контракт, укладений з Nokia, є частиною програми NASA, яка сприяє розвитку комерційних космічних можливостей та принесе користь майбутнім місіям. NASA планує використати ці рішення для своєї програми Artemis.

Спочатку цю місію було заплановано ще на 2022 рік, але плани змінилися. Тепер повідомляється, що ракета SpaceX відправить космічний апарат з базовою станцією 4G до Місяця пізніше цього року, але точної дати поки що немає. Посадковий модуль встановить станцію на південному полюсі Місяця.

Першим завданням при запуску та роботі мережі є наявність придатного для використання в космосі стільникового обладнання, що відповідає відповідним вимогам щодо розміру, ваги та потужності, а також його розгортання без технічного фахівця.

Волт Енгелунд (Walt Engelund), заступник помічника адміністратора програми Space Technology Mission Directorate

Базова станція будується у лабораторії Bell Labs з використанням низки готових комерційних компонентів. Вона буде завантажена на посадковий модуль, виготовлений американською компанією Intuitive Machines, і після розгортання з'єднає посадковий модуль за допомогою радіообладнання з двома транспортними засобами, що переміщаються.

Перший — місяцехід Lunar Outpost, який досліджуватиме область біля хребта Шеклтона, а другий, бункер Micro-Nova, порине в кратер Шеклтон, щоб підтвердити раніше виявлені докази наявності там місячного льоду. Зображення льоду, які передаються назад на посадковий модуль, а потім на Землю практично в реальному часі через стільникову мережу, стануть першими подібними у світі.

ChatGPT прямо в iOS? Apple веде переговори з OpenAI щодо використання її штучного інтелекту

Як стверджують багато джерел, в iOS 18 компанія Apple вперше інтегрує різні функції штучного інтелекту. Можливо, аж до ChatGPT, оскільки вона веде переговори із OpenAI.

Як повідомляється, Apple хоче інтегрувати розробки OpenAI у галузі генеративного штучного інтелекту. В якій саме формі невідомо, але в теорії у Apple може з'явитися умовна Siri на основі GPT-4, глибоко інтегрована в операційну систему.

На якій стадії переговори, невідомо, і постає питання, чи встигне Apple додати в iOS 18 якісь дійсно важливі та фундаментальні функції до виходу ОС восени. Нагадаємо, раніше ми говорили і про те, що Apple веде переговори з Google щодо Gemini. Тобто компанія розглядає різні варіанти, які натякають на те, що власної великої мовної моделі Apple не має.

WWDC 2024 пройде 10 червня, і тоді ми повинні дізнатися всі подробиці про цей напрямок.

Представлений кнопковий телефон Nokia 220 2024 4G за 40 доларів

Nokia 220 2024 4G

Кнопковий телефон Nokia 220 2024 4G підтримує 4G дві SIM-картки та подвійний режим очікування VoLTE. Він обладнаний 2,8-дюймовим IPS-екраном, портом USB-C 2.0, вбудованим акумулятором ємністю 1450 мА·год.

Він підтримує Bluetooth 5.0 та мобільні платежі Alipay. Пристрій отримав 64 МБ оперативної пам'яті та 128 МБ вбудованої флеш-пам'яті, вбудоване FM-радіо, Himalaya, Migu Music та інші програми.

Новинка пропонуватиметься за ціною близько 40 доларів у Китаї.

Tesla може розпочати продаж роботів Optimus у 2025 році, а вже цього року вони почнуть працювати на заводах

Optimus

Після публікації фінансових результатів Tesla за перший квартал 2024 року Маск повідомив оновлену інформацію про терміни запровадження гуманоїдного робота Optimus. Генеральний директор заявив, що Optimus вже виконує заводські завдання у своїй лабораторії. Він вважає, що до кінця року Optimus використовуватиметься для виконання реальних завдань на заводах Tesla.

Крім того, Маск заявив, що, на його думку, Tesla може почати продавати свого гуманоїдного робота Optimus клієнтам за межами компанії до кінця 2025 року.

Кілька місяців тому Tesla представила Optimus Gen 2, нове покоління свого робота-гуманоїда. Tesla вирішила використовувати свої розробки в галузі штучного інтелекту в програмі безпілотних автомобілів та досвід у галузі акумуляторів та електродвигунів. Компанія стверджувала, що її транспортні засоби є роботами на колесах. Тому залишилося лише надати їм гуманоїдної форми, щоб вони могли замінити людей у деяких завданнях, насамперед у повторюваних та небезпечних.

Раніше Ілон Маск заявив, що потенціал Optimus мало хто усвідомлює. Мільярдер упевнений, що на частку проекту Optimus буде припадати більша частина довгострокової вартості та доходів Tesla. Генеральний директор вважає, що роботи Optimus стануть такими ж поширеними, як і машини.

Маск раніше заявляв, що, на його думку, Optimus буде коштувати "менше половини автомобіля", або близько 25 000 доларів.

Смартфон Google Pixel 8a вперше з'явився на відео – він має вийти 14 травня

pixel 8a pic.twitter.com/PG711rKBbu

— Arsène Lupin (@MysteryLupin) April 22, 2024

Презентація смартфону Google Pixel 8a очікується під час Google I/O 2024 14 травня. У мережі вже є рендер смартфона та його характеристики, а зараз з'явилося відео.

На відео можна розглянути задню частину смартфона разом із упаковкою та аксесуарами. І хоча це не детальне відео, воно демонструє телефон до його виходу і підтверджує минулі витіки. Відео опублікував користувач X Twitter @ MysterLupin, який публікував перші дані Pixel 8a та інших пристроїв. Також він нещодавно опублікував рендери телефону у чотирьох кольорах з усіх кутів.

У порівнянні з попередніми моделями Pixel аксесуари не змінилися і включають кабель USB-C-USB-C, адаптер USB-A-USB-C та інструмент для виймання SIM-картки. Телефони можна побачити у кольорах Mint та Bay.

Очікується, що телефон отримає процесор Tensor G3, який працюватиме разом із 8 ГБ оперативної пам'яті. За неофіційною інформацією, Google може перейти з Pixel 8a на дисплей 120 Гц з яскравістю до 1400 ніт. Смартфон повинен отримати Android 14 і можливо нові можливості камери, які з'явилися в серії Pixel 8.

Неофіційно відомо, що Pixel 8a стане дорожчим за попередника. Pixel 7a коштує $499, а Pixel 8a може коштувати приблизно $618. Йдеться про мінімальну версію комплектації, телефони з більшою пам'яттю будуть дорожчими.

На трасі Формули-1 в Абу-Дабі вперше пройшли перегони безпілотних болідів

Вісім команд з усього світу продемонстрували в Абу-Дабі управління болідами Формули-1 за допомогою ШІ у рамках змагань Автономної гоночної ліги A2RL. Перед стартом відбувся показовий змагальний заїзд між звичайним болідом та безпілотником.

Днями на трасі Формули-1 Яс Марина в Абу-Дабі відбулася історична подія – перша гонка Автономної гоночної ліги (A2RL). Вісім команд з усього світу привезли свої боліди, керовані штучним інтелектом, щоб поборотися за багатомільйонний приз та звання піонерів гоночних технологій майбутнього. У цьому кожна команда розробила власні алгоритми машинного навчання. У гонці взяли участь Fly Eagle, Humda Lab, Code19, Constructor, Kinetiz, Polimove, Unimore та Технічний університет Мюнхена.

Автомобіль A2RL є унікальним гоночним болідом, керованим штучним інтелектом і є шасі Dallara Super Formula 2023 року випуску, оснащений чотирициліндровим 2,0-літровим двигуном з турбонаддувом, потужність якого становить близько 550 кінських сил. Двигун працює у парі з 6-ступінчастою коробкою передач 3MO. Підвіска з регульованими амортизаторами та торсійними пружинами забезпечує відмінну керованість, а гальмівні механізми Brembo та шини Yokohama гарантують максимальну ефективність гальмування та зчеплення з дорогою.

Відмінність A2RL від звичайних гоночних автомобілів полягає в його "мізках". Для роботи системи управління на основі штучного інтелекту використовується 7 камер Sony IMX728, 4 радари ZF ProWave і 3 лідери Seyond Falcon Kinetic FK1, а обчислювальну потужність для ШІ надає комп'ютер Neusys RGS-8805GC з графічним процесором Nvidia, накопичувачами Intel та спеціалізованим ПЗ. Штучний інтелект аналізує дані від численних датчиків і приймає рішення щодо керування кермом, двигуном, коробкою передач та гальмами за допомогою 7 гідравлічних приводів.

Завдяки програмному забезпеченню, створеному розробниками у тому числі і на C++ з використанням методів машинного навчання, ШІ може враховувати стан шин, гальм та інших систем для максимальної ефективності управління болідом. Кожні 5 мілісекунд приймаються сотні рішень з керування автомобілем, а для безпеки в A2RL використовується «червона кнопка», що дозволяє миттєво відключити болід.

Як зазначає видання The Race, A2RL це не тільки автоперегони, а й майданчик для розвитку передових технологій. A2RL націлена на навчання молоді та просування дисциплін STEM, для чого проводяться змагання в масштабі 1:8, де молоді інженери можуть відчути себе конструкторами справжніх болідів. Стефан Тімпано, гендиректор A2RL, пояснює: «Ми хочемо навчити студентів в ОАЕ програмуванню та показати на що здатна робототехніка».

A2RL є унікальним майданчиком для тестування та розвитку технологій автономного водіння. На відміну від випробувань на звичайній дорозі, ця траса дозволяє безпілотникам демонструвати гранично можливу швидкість у контрольованих умовах, і загалом платформу можна назвати по-справжньому інклюзивною, що просуває передові ідеї по всьому світу ще й тому, що гонки транслюються безкоштовно на YouTube, а при за допомогою VR можна побувати «всередині» боліда.

У ході тренувальних заїздів виявились індивідуальні особливості налаштувань кожного боліда, задані програмістами. Відзначалися й технічні збої — зіткнення з огорожами та між болідами.

Перед стартом відбувся показовий заїзд між гонщиком на звичайному боліді та автономним автомобілем. Незважаючи на явну перевагу гонщика, експеримент продемонстрував великі можливості штучного інтелекту.

Захоплюючі гонки – це лише частина унікальної платформи A2RL. В її основі лежить також освіта та технологічні інновації. При цьому надійність і відмовостійкість систем виявилися головним викликом для інженерів, хоча продемонстрували величезний потенціал розвитку автономного транспорту та його безпечне тестування в умовах високих швидкостей. Враховуючи зобов'язання щодо проведення регулярних змагань та фінансування A2RL, наступні заїзди автономних болідів можуть зробити нам чимало сюрпризів.

Китайський стартап Astribot показав робота з ШІ, який вміє готувати та сервірувати страви

Китайська компанія Astribot продемонструвала робота S1, який керується алгоритмами штучного інтелекту, - його рухи за швидкістю і точністю можна порівняти з людськими, а вантажопідйомність досягає 10 кг на кінцівку.

Розташована в китайському Шеньчжені компанія Astribot входить до групи Stardust Intelligence - її засновником є Лай Цзе (Lai Jie), який раніше співпрацював з робототехнічною лабораторією Tencent, Baidu та Гонконзьким політехнічним університетом. Він керував проектом зі створення «колісноногого» робота Tencent Ollie та машин інших типів. Назва компанії Astribot походить від давньоримського вислову «Per aspera ad astra» («Через терни до зірок»), «що відображає довгостроковий план компанії та тверду відданість розвитку та популяризації технологій роботів з ШІ».

Astribot поки не надала детальної технічної інформації про S1, про етапи навчання та розвитку робота. Відео не прояснює, чи може машина пересуватися, чи вона призначена лише для маніпуляцій за столом. Робот дійсно демонструє швидкі і напрочуд точні рухи: він відкриває і наливає вино, акуратно чистить огірок від шкірки, перевертає тост на сковорідці, висмикує скатертину з-під винних келихів, не гублячи їх, і займається каліграфією. S1 також імітує рухи людини.

TikTok не розглядає продаж американського бізнесу - соцмережа просто закриється в США

Компанія ByteDance, що володіє TikTok, закриє додаток у США, якщо вичерпає всі юридичні можливості боротьби із законом про заборону платформи в магазинах додатків, розповіли агентству Reuters відразу чотири джерела.

Одна з проблем альтернативного рішення - продажу TikTok - полягає в алгоритмі рекомендацій програми, що використовується в інших продуктах і належить материнській компанії ByteDance. На частку TikTok припадає лише невелика частка загального виторгу та щотижневих користувачів продуктів китайської компанії, тому їй простіше закрити додаток, ніж продавати його американському покупцю. У відповідь на інформацію про можливий продаж TikTok без рекомендаційних алгоритмів, ByteDance опублікувала спростування на своїй медіаплатформі Toutiao.

За даними джерел у ByteDance, минулого року на TikTok припало лише 25% загальної виручки компанії, основну частину якої приносять інші додатки, зокрема аналог TikTok на ринку Китаю Douyin. Денна частка унікальних користувачів TikTok у США становить лише 5% від сумарного показника за всіма додатками ByteDance. Закриття TikTok у США майже не вплине на бізнес компанії, і їй не доведеться передавати в чужі руки основний алгоритм.

Раніше президент США підписав закон, який зобов'язує ByteDance продати TikTok не пізніше 19 січня, проте генеральний директор останньої Шоу Цзи Чу (Shou Zi Chew) розраховує домогтися відміни блокування додатка в судовому порядку.

Геркуланумські сувої вказали, де поховано Платона — їх прочитали «біонічним оком»

Геркуланумські сувої

Три роки тому дослідницька група Пізанського університету вирішила розшифрувати геркуланумські сувої за допомогою нової технології, відомої як «біонічне око». Свитки були виявлені в 18 столітті, багато вчених намагалися відновити їх. Однак більшу частину цих історичних документів не вдалося прочитати через їхній поганий стан (який можна бачити на фото).

Вулкан Везувій знищив 1800 сувоїв у Геркуланумі під час виверження у 79 році нашої ери, яке також поховало Помпеї. Виверження перетворило сувої на вугілля, залишки дослідники намагаються прочитати вже кілька століть.

Археологи знайшли сувої Геркуланума у «Віллі Папірусів», що належала тестю Юлія Цезаря. Він мав єдину класичну бібліотеку, яка пережила греко-римський період. Вважається, що у папірусах зберігалися твори Софокла, Епікура та Аристотеля. Втрата цих сувоїв має майже таке значення, як і твори, знищені великою пожежею в Олександрійській бібліотеці.

Папіролог Граціано Раноккіа з Пізанського університету оголосив у Національній бібліотеці Неаполя про обнадійливі попередні результати свого проекту «Грецькі школи». «Біонічне око» дозволило його дослідницькій групі прочитати близько 1000 слів з історії Академії Філодема Гадарського, епікурейського поета та філософа. Вчені проникли крізь шари вуглецю за допомогою методів оптичної когерентної томографії (ОКТ) та інфрачервоних гіперспектральних зображень.

Технологія ОКТ відтворює зображення поперечного перерізу з високою роздільною здатністю. Інфрачервоне гіперспектральне зображення має різні підмножини від ближніх до середніх та далеких. Простіше кажучи, на ньому можна виявити приховані деталі об'єкта, невидимі неозброєним оком. Ці методи вивели на поверхню текст 2000-літньої давності.

Дослідники вважають, що визначили місце поховання Платона. Згідно з висновками, його поховано у приватній зоні в саду Академії, поблизу Святилища муз. Римський диктатор Сулла зруйнував Академію Платона у 86 році до нашої ери, але археологи знайшли її у 20 столітті. Зараз місце відкрите для відвідування, археологи ретельно досліджували його, але, як виявляється, завжди можна знайти ще щось.

«У тексті також йдеться про останню ніч Платона. Він мав високу температуру, і йому заважала граюча музика», — каже Раноккіа.

Крім того, виявилося, що Платон був проданий як раб на острові Егіна в 404 році до нашої ери, коли спартанці завоювали острів або після смерті Сократа. Це суперечить попереднім переконанням вчених, що його продали в 387 році до нашої ери в Сіракузах, Сицилія. Дослідницький проект триватиме до 2026 року, «Біонічне око» проникатиме у раніше недоступні шари.


Читати також