Чим відрізняється вуглекислотний вогнегасник від порошкового

Чим відрізняється вуглекислотний вогнегасник від порошкового

Перед тим, як купити вогнегасник для квартири або офісного приміщення, більшість людей задумуються — який засіб найкращий? Як правило, порівнюються вуглекислотні та порошкові моделі як найбільш затребувані та ефективні серед усіх первинних засобів гасіння. В даній статті ми розглянемо, чим відрізняються вогнегасники між собою та що необхідно врахувати при виборі конкретного типу.

Особливості вуглекислотних та порошкових вогнегасників

Перш за все, вуглекислотний та порошковий вогнегасники відрізняються активною речовиною та безпосередньо принципом дії. Порошкові містять у своєму складі мінеральний порошок, основним компонентом якого найчастіше є суміш гідрокарбонату натрію. Закачаний під тиском в газовому середовищі, він, звільняючись з балону, перешкоджає доступу кисню до зони горіння і таким чином зупиняє полум'я. Порошок має тепловідбивні властивості, але не охолоджує поверхню.

Натомість, робота вуглекислотних вогнегасників ґрунтується на властивостях двоокису вуглецю, здатності складу охолоджувати потрібне місце при переході з рідкого стану в газоподібний. При правильному функціонуванні вогнегасника поверхня охолоджується до температури -70°С. Разом з тим, після початку реакції діюча речовина витісняє кисень із зони горіння, тим самим перешкоджаючи спалаху. 

Важливою перевагою вуглекислотних пристроїв є те, що вуглекислий газ повністю випаровується, не залишаючи плям і не спричиняючи пошкоджень. Обладнання може використовуватися для гасіння електротехніки під напругою до 1000 В. При цьому якщо для квартири достатнім буде вогнегасник ВВК 2 ОУ 3, то для виробничих або інших приміщень можно використовувати більш габаритні балони.

Порівняння пристроїв

Загалом порошкові вогнегасники є більш універсальні. Також вони дешевші, не потребують засобів захисту, не обморожуть. У той же час, вони залишають сліди на поверхні, що робить обладнання не підходящим для захисту приміщень із комп'ютерами або будь-якими іншими цінними речами. 

Порошкові вогнегасники, залежно від складу конкретної речовини, підходять для тушіння пожеж класу A, B, C, D, Е, проте для класів B, C, Е вуглекислотні ефективніші. Крім того, порошкові моделі не можно використовувати для тушіння пожеж без доступу повітря.

Таким чином, і вуглекислотні, і порошкові вогнегасники мають свої переваги та недоліки. Перед вибором пристрою необхідно врахувати особливості приміщення та матеріалів, ймовірний клас займання, можливі наслідки. Порошкові мають більш широку сферу застосування, але для своїх категорій вуглекислотні ефективніші. Для електрообладнання рекомендується застосовувати останні, оскільки вуглекислота не залишає слідів. В принципі, подібний склад буде оптимальним для більшості кімнат при високій вартості обстановки та техніки. 


Читати також