01-07-2024 Мистецтво 303

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 1.07.2024

Що подивитись про культуру. Найкращі відео за тиждень. Добірка від порталу Експеримент. 1 липня 2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

У новому випуску поговоримо про естетизацію 90-тих в українському кінематографі, чи дійсно це так недоречно, про нові цьогорічні стрічки та який український фільм я вважаю найкращим за останні роки.

"Легенди та лате" - Тревіс Болдрі дає інтерв'ю українським фанатам

Коли орчицю Вів усе дістало, вона відклала меч і відкрила першу у місті кав`ярню. Змінила замовні полювання на запах зерен кави та приготування випічки. Про мрії, яким судилося здійснитися, пошук призначення, потребу у “затишній літературі” та ескапізмі поговоримо з автором cozy fantasy “Легенди і лате” Тревісом Болдрі в прямому ефірі на каналі Фантастичні talk(s). 

Аркадій Мільковицький і дитяча ілюстрація "Барвінка" і "Веселки"

Після Другої світової війни в Києві працювало кілька потужних видавництв. До п'ятірки найбільших входило видавництво "Веселка", що спеціалізувалося на дитячій книжці. Вважається, що загальна кількість назв видань «Веселки» за усі роки діяльності сягнула десяти тисяч, а сумарний наклад – 1 131 000 примірників. Більшість із цих дитячих видань були ілюстрованими. Мистецтвознавиця Діана Клочко у черговій лекції циклу «Українські графіки ХХ століття» розповідає про одного з позаштатних художників цього видавництва, який роками працював також як ілюстратор журналу "Барвінок". Аркадій Семенович Мільковицький відомий і як педагог, який навчав сотні талановитих дітей основам візуальної грамотності, безпосередньо впливаючи на рівень мистецької освіти українців. 

У заключній лекції курсу «Нобелівська премія з літератури: тенденції, течії, правила гри» літературознавиця Богдана Романцова робить спробу спрогнозувати майбутні рішення «безсмертних» і розглядає творчість авторів, які мають добрі шанси дістати головну літературну премію. Так поруч постають ірландський інтелектуал Колм Тойбін, найвідоміша сучасна канадська письменниця Марґарет Етвуд, зразковий постмодерніст Пітер Акройд та чимало інших сильних письменників.

Сьогодні я підготував добірку найкращих прем'єр нових серіалів та фільмів липня 2024 року. Гучних багатосерійних релізів в середині літа стає менше, але традиційний серіальний штиль де знайдеться місце фіналу Вікінгів, Повному розковбасу та Крізь снігу компенсують кінотеатри на чолі з божевільними пригодами Дедпула і Росомахи мультивсесвітом. 

Проєкт «Розмова про Дім» — це цикл розмов про українські регіони та міста, які зараз є тимчасово окупованими Росією. Запоріжжя, Донеччина, Луганщина, Херсонщина, Харківщина та Крим. Частина України, територія й точка на карті для одних, насправді є Домом для інших. Домом, де відбулося зростання й формування, домом, де залишилася родина, місцем спокою й місцем спротиву. Домом, який забрали. І Домом, у який ми всі обов'язково повернемося. Говорив про Дім: Алім Алієв — засновник літературного проєкту «Кримський інжир», заступник гендиректора Українського інституту. Модерувала розмову: Модерує розмову: Анастасія Євдокимова — головна редакторка медіа про культуру «Сенсор».

На зустрічі з авторкою поговорили про її нову книжку «Єнот Ракета та інші герої», на сторінках якої — історії порятунку 12 тварин із зони бойових дій, які зворушать серця і маленьких, і дорослих читачів.

Про книгу «Єнот ракета та інші герої»: Тварини, як і люди, потерпають від війни в Україні. Але і господарі, і волонтери щодня рятують своїх улюбленців із зони бойових дій. У новій книзі Євгенії Завалій — історії порятунку 12 тварин, які зворушать серця і маленьких, і дорослих читачів. Авторка вміє і розчулити, і розсмішити, розповідаючи про відважних месників, які не лише потребують порятунку, а й самі допомагають боротися з окупантами, як‑от цап Борис, совеня Джаміль, бджілка Яся чи хоробрі єноти Комета і Ракета. Ми віримо, що ці історії порятунку і спротиву допоможуть маленьким читачам пережити важкі часи війни і дадуть надію на краще.

Новий роман Софії Андрухович «Катананхе» вже з’явився на книжкових полицях України. Як читати цей роман про майбутнє після війни, чому в книзі стільки метафор на давньогрецькі міфи та яка улюблена сексуальна сцена «Катананхе» авторки — про все це в програмі «Культурний інстинкт» Софія Челяк поговорила з Софією Андрухович.


Читати також