20.08.2024
Здоров'я та краса
eye 682

Сечокам'яна хвороба та її причини

Сечокам'яна хвороба та її причини

Камені в нирках є досить поширеним захворюванням, яке вражає багатьох людей в Україні та в усьому світі. Наявність патологічних відкладень в сечовивідних шляхах є джерелом багатьох неприємних симптомів. Для лікування сечокам'яної хвороби можна використовувати препарат на основі натуральних компонентів «Нокамен», детальніше про який читайте на сайті https://nokamen.com.ua/.

Що таке камені в нирках?

Камені в нирках — це відкладення нерозчинних хімічних речовин, які випадають із сечі, утворюючи дрібні тверді тіла. Розвиток каменів у нирках найчастіше відбувається в області ниркових чашок і ниркової миски, тобто сечовивідних структур, розташованих всередині обох нирок. Камені в нирках можуть переміщуватися в інші відділи сечовидільної системи, як-от сечовід або сечовий міхур.

Процес утворення каменів у нирках починається з утворення дрібних кристалів з хімічних сполук, розчинених у сечі. Це явище заведено називати наявністю «піску» в нирках. Розвиток кристалів відбувається, коли концентрація даної сполуки перевищує здатність її розчинення сечею. З часом відкладення можуть збільшуватися, що призводить до розвитку типових симптомів сечокам’яної хвороби. Камені в нирках найчастіше складаються з наступних хімічних сполук:

  • оксалат кальцію,
  • фосфат кальцію.

Вищевказані речовини є відповідальними за появу каменів у нирках приблизно в 80% випадків. Рідше спостерігаються депозити, що складаються, наприклад, з сечової кислоти, струвіту чи цистину. Їх поява може свідчити про наявність у даної людини певного метаболічного захворювання або хронічної інфекції сечовивідних шляхів.

Причини розвитку каменів у нирках

Розвиток сечокам’яної хвороби може бути викликаний різними захворюваннями. Залежно від захворювання концентрація конкретної хімічної речовини в сечі може підвищуватися і випадати в осад у видільній системі. Захворювання, які можуть призвести до вторинного виникнення каменів у нирках, включають:

  • хвороба Крона,
  • гіперпаратиреоз,
  • хронічні інфекції нирок.

Крім того, ризик розвитку каменів у нирках у чоловіків відбувається через збільшення передміхурової залози, що може спричинити проблеми з відтоком та затримкою сечі. Камені в нирках також частіше з’являються у людей, які приймають занадто багато вітаміну D. Те ж саме стосується приймання препаратів вітаміну С та добавок кальцію. Підвищений ризик утворення каменів у нирках також спостерігається, коли пацієнт страждає від дефіциту речовин, які перешкоджають утворенню нових каменів у нирках, наприклад магнію та цитратів.

УВАГА!!! Перед застосуванням того чи іншого препарату обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!

Читати також


up