16.08.2024
Здоров'я та краса
eye 401

Аналізи сечі: коли варто здавати і як це робити?

Аналізи сечі: коли варто здавати і як це робити?

Аналізи сечі є надзвичайно важливим елементом у діагностиці багатьох захворювань. Насамперед вони проводяться для діагностики захворювань органів видільної системи (нирок) та сечовивідних шляхів, але відхилення в результатах цих аналізів можуть свідчити також про захворювання інших органів і систем. На сайті лабораторії Medilabs ви можете дізнатися вартість конкретного аналізу сечі.

Коли слід здавати аналізи сечі?

Завдяки дешевизні та широкій доступності загальний аналіз сечі є одним з основних профілактичних досліджень, які необхідно проводити регулярно для контролю стану здоров'я пацієнта. Дорослим слід розглянути можливість проведення цього типу аналізів приблизно раз на рік у поєднанні з іншими профілактичними аналізами, як-от аналіз венозної крові.

Лікар може призначити аналіз сечі у наступних випадках:

  • планове медичне обстеження – для оцінки загального стану здоров'я;
  • симптоми інфекції – часте чи болюче сечовипускання, зміна кольору або запаху сечі;
  • моніторинг хронічних захворювань, як-от діабет або захворювання нирок;
  • вагітність – для контролю стану здоров'я майбутньої матері.

Як зібрати зразок сечі на аналіз?

При дослідженні сечі матеріал зазвичай забирає сам пацієнт. Тому важливо знати, як це робити правильно. Про особливі умови забору біоматеріалу для окремих досліджень рекомендуємо прочитати на сайті medilabs.com.ua.

Сечу необхідно збирати у спеціальний пластиковий контейнер, який можна придбати в будь-якій аптеці. Перед забором необхідно також ретельно вимити руки й область промежини, приділяючи особливу увагу отвору уретри.

Зазвичай пацієнта просять зібрати зразок ранкової сечі, яка є найбільш концентрованою та дає найбільш інформативний результат. Важливо, щоб зразок для аналізу брався з так званого середнього струменю сечі. Це означає, що спочатку потрібно злити невелику кількість сечі в унітаз, а потім зібрати сечу для дослідження. На контейнерах для сечі зазвичай є вказівка, до якої їх потрібно наповнити – це приблизно половина від загального об’єму. Слід бути обережним, щоб не торкатися контейнера шкірою інтимних місць під час збору зразка. Після завершення процесу щільно закрийте контейнер і якнайшвидше передайте його в лабораторію. У разі виникнення додаткових, конкретних рекомендацій щодо методології збору сечі пацієнт повинен бути проінформований лікарем, який призначає аналіз.

Читати також


up