13.08.2024
Здоров'я та краса
eye 399

Як монітор пацієнта виконує роль цифрового помічника лікаря

Як монітор пацієнта виконує роль цифрового помічника лікаря

Діагностика та контроль життєво важливих фізіологічних параметрів людини, котра знаходиться на лікуванні та перебуває в незадовільному стані, відбувається за допомогою сучасних пристроїв. Монітор пацієнта — медичний апарат, що безперервно здійснює контроль показників здоров’я та надає важливу інформацію, яка потрібна для прийняття невідкладних рішень, коригування лікування. 

Прилади знайшли широке застосування в хірургічних, терапевтичних, кардіологічних, реанімаційних відділеннях, палатах післяопераційного догляду й інтенсивної терапії. Вони допомагають стежити за процесом лікування маленьких пацієнтів, тож успішно виконують функцію в педіатричній та неонатологічній практиці. Медична допомога паліативним хворим потребує відстеження їхнього стану з метою призначення ліків, що полегшують симптоми. Підключення монітора пацієнта успішно вирішує цю проблему. 

Основні функції приладу

Одужання пацієнта залежить від того, наскільки ефективним є лікування. Оцінка життєвих показників, відстеження динаміки їхніх змін та своєчасного реагування в разі погіршення стану хворого: порушення серцевого ритму, гіпотонії, гіпоксемії тощо. Монітор пацієнта контролює та відображає декілька важливих параметрів:

  • частоту серцевих скорочень;
  • артеріальний тиск;
  • рівень кисню в крові (сатурація);
  • дихальну активність, зокрема концентрацію діоксиду вуглецю (капнографія);
  • температуру тіла;
  • рівень глюкози. 

Кожен із цих показників дуже важливий та є маркером стану хворого. Підвищення чи критичне зниження будь-якого з них має негативні наслідки та може свідчити про розвиток патологічних змін. У цьому випадку призначаються підтримувальні медичні заходи.

Переваги застосування моніторів пацієнта в лікарській практиці

Своєчасне виявлення проблем відбувається завдяки цілодобовому контролю відхилень життєво важливих показників від норми. Це дає змогу надати допомогу ще до появи гострих симптомів. Завдяки цьому вдається запобігти розвитку ускладнень. Для пацієнтів, які знаходяться в тяжкому стані, моніторинг відіграє важливу роль. Автоматизоване спостереження та оповіщення в разі змін значно спрощує догляд за хворими у відділеннях та дає змогу медичному персоналу виконувати роботу без зайвих навантажень.

Монітор пацієнта

Можливість зберігання інформації про пацієнта в цифровому вигляді створює умови зручного відстеження змін. Зчитування записів на паперових носіях забирає багато часу, який можна витратити на аналіз змін, які відбулися протягом лікування та визначення тенденцій на майбутнє. Виникає можливість поширювати інформацію між лікарями та відділеннями для узгодження призначень і покращення координації надання медичної допомоги. 

Сучасні монітори пацієнта мають рідкокристалічний дисплей зручного розміру та сенсорне керування. Система сигналізації спрацьовує в разі критичних змін показників. Деякі моделі мають акумулятор, тому можуть працювати тривалий час автономно (при відсутності електрики в мережі). Наявність USB-порту й інших роз’ємів дає можливість підключення флеш-накопичувачів та мережевих адаптерів. Кожен прилад може бути приєднаний до центральної станції моніторингу відділення чи лікарні. 

Джерело: сайт medigran.com 

Читати також


up