23.08.2024
Новини в Україні
eye 611

Книгообмін «Книжкова площа» 2024: як пройшов наймасштабніший обмін книгами у Львові

Книгообмін «Книжкова площа» 2024

«Книгообмін «Книжкова площа»  –  як відбувся найбільший в Україні обмін книгами

18 серпня в центрі Львова – на площі біля пам’ятника Івану Франку – під гаслом «Книга – це база» відбувся щорічний іміджевий захід Львівської муніципальної бібліотеки «Книгообмін «Книжкова площа» – унікальна львівська ініціатива з промоції читання. 

Цьогоріч «Книгообмін «Книжкова площа» відвідало понад 3500 тисячі відвідувачів, які обміняли понад 5000 тисяч книг!

Ще до початку книгообміну учасники зупинялися і розглядали книги біля яток. А це 16 яток з літературою на будь-який смак. Більшість книг принесли читачі Львова, які вони майже 2 місяці (із 17 червня по 12 серпня) приносили у точки збору книг та отримували квитки-перепустки натомість. Таких локацій, де приймали книги на «Книгообмін «Книжкова площа» було у Львівській МТГ понад 50: це 49 бібліотек-філій Львівської муніципальної бібліотеки та локації партнерів:

  • Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука.
  • Львівський органний зал.
  • Народний Дім мікрорайону Левандівка. 
  • Львівський кіноцентр “Горіховий”.
  • Львівський муніципальний мистецький центр.
  • Центр Довженка (Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка).

До книгообміну долучилися і видавництва, а саме «Апріорі», Сходознавче видавництво «Safran», Vivat, АrtHuss та видавництво мальопісів «Molfar».

Власне книгообмін тривав з 12:30 до 19:30, але організатор події, Львівська муніципальна бібліотека, окрім книгообміну підготувала насичену програму для дітей та дорослих до 21:30. Про те, що відбувається розповідала відвідувачам ведуча Марічка Чічкова.

Доки книгообмін тривав, на рецепції активно обмінювали книги на квитки-перепустки. Багато книг люди приносили і на збір для Ізюмської центральної бібліотеки (збір книг триває до 2 вересня, умови акції на сторінці Львівської муніципальної бібліотеки).

Розпочали символічно – із розмови «Львів – місто літератури креативної мережі ЮНЕСКО» (Мар’яна Загоруйко, Олексій Тарабан, Василь Кметь, Богдан Тихолоз, Григорій Семенчук, модерувала Богдана Брилинська).

Книгоообмін продовжувався, а на сцені грали локальні львівські гурти JOYRIDERS та Granat Garden. Для дітей бібліотекарі влаштували свято з книгами, майстерками, дитячими фотозонами, руханками та зустріччю із дитячою письменницею Олею Вовк.

Важливою була розмова «Література та памʼять: хто і як говорить про новітню російсько-українську війну» (Андрій Гуменюк, Наталія Білута, модерував Василь Кметь) під час якої говорили про концепцію пам’яті та вшанування новітніх героїв, сучасну ветеранську літературу.

Поетичні читання (Олеся Остапенко, Максим Христенко, Оля Гонтар, Ліда Рибіна, Святослав Франчук, Віта Верстова, Ростислав Кузик) як відповідь на сьогодення – рефлексія, усвідомлення та зцілення та продовження вечора опісля книгообміну – на концерті Соломії Чубай та гурту Джалапіта.

Завершили «Книгообмін «Книжкова площа» у камерній атмосфері переглядом та обговоренням документального фільму «Мова» режисера Сергія Лисенка з колекції фільмів Мережі кіноклубів DOCU/CLUB ГО «Докудейз» (Сабляш Яна, Святослав Літинський, Крістіна Шевченко, модерувала Віра Карпінська).

Офіційно «Книгообмін «Книжкова площа», переможець  конкурсу культурно-мистецьких проєктів спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання від  державної установи  «Український інститут книги» та є складової програми аплікаційної форми для отримання статусу «Львів – столиця книги ЮНЕСКО 2026 року».

Подія стала можливою зокрема і за сприяння управління культури Львівської міської ради та Львівського національного університету імені Івана Франка. 

До реалізації проєкту були долучені усі 49 бібліотек-філій Львівської муніципальної бібліотеки та майже 20 волонтерів.

«Книгообмін «Книжкова площа» не набув би такого розмаху без партнерів: "Львів — місто літератури ЮНЕСКО", "Альтернативна Кава", ГО "Локальна культурна підтримка, Музичній спільноті “Порічка”, інформаційний партнер Львівської муніципальної бібліотеки — Дивись.інфо, АТК Банк "ПриватБанк", Міський палац культури імені Гната Хоткевича, Мережа молодіжних центрів ТВОРИ! та вже згаданих партнерів, які стали точками збору книг.

Читати також


up