04.09.2024
Новини в Україні
eye 354

Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО» 2024

Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО» 2024

ПІСЛЯ ДВОХ РОКІВ МАНДРІВОК ЄВРОПЕЙСЬКИМИ КРАЇНАМИ МІЖНАРОДНИЙ ЕТНОГРАФІЧНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ «ОКО» ПОВЕРТАЄТЬСЯ В УКРАЇНУ

Після двох років мандрівок європейськими країнами міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО» повертається в Україну! В перший рік повномасштабного вторгнення кінофестиваль «ОКО-2022» приймав в себе польський Торунь, «ОКО-2023» пройшов у болгарській Софії.

П’ята ювілейна едиція Міжнародного етнографічного кінофестивалю

«ОКО» (МЕКФ) цього року відбудеться у місті Болград Одеської області з 8 по 15 вересня 2024 року, а також в Болгарії з 8 по 15 листопада.

Загалом, цього року команда кінофесту підготувала для глядачів понад 100 стрічок з 61-ї країни. Зокрема, 88 фільмів покажуть у межах чотирьох конкурсних секцій:

НАШЕ OКO – повнометражний національний конкурс,

НАШЕ OКO – короткометражний національний конкурс,

OKO GLOBAL – повнометражний міжнародний конкурс,

OKO GLOBAL – короткометражний міжнародний конкурс. 

Крім того, програмний відділ сформував дві позаконкурсні програми:

OKO ФОКУС та

ОКО ХІТИ, і відібрав деякі фільми з попередніх з попередніх едицій до програми

OKO РЕТРОСПЕКТИВА.

Також під час кінофестивального тижня відбудеться низка спеціальних показів в секції OKO SPECIAL.

Фільмом-відкриттям 5-ї едиції  «ОКО» в Болграді стане «Поема для маленьких людей» (2023) режисера Івана Сауткіна.

Стрічку вперше показали торік на КМКФ «Молодість», після чого вона «мандрувала» закордонними фестивалями, зокрема, увійшла до селекції данського CPH:DOX. Нині «Поему для маленьких людей» знову побачать глядачі в Україні, а згодом відбудеться і її прем’єрний показ в Болгарії. Це відвертий та інтимний погляд на найвразливіших, що опинилися на передовій кривавої війни, розв’язаною росією проти України, і на волонтерів евакуаційної команди, які ризикують своїм життям заради порятунку цивільних. Для них «маленьких людей» немає. Фільм також буде змагатися в повнометражній конкурсній секції НАШЕ ОКО.

Фільмом-закриттям ми обрали ігрову ізраїльську стрічку режисерки Айелет Менахемі «Сім благословень» (2023).

Це кіно стало справжньою національною сенсацією у 2023-му році, коли здобуло 11 кінопремій «Офір», включно зі званням найкращого фільму року, на церемонії вручення нагород Ізраїльської кіноакадемії. Також фільм був офіційною заявкою Ізраїлю в міжнародну секцію на премію «Оскар»–2024. «Сім благословень» – трагікомедія про тиждень святкових родинних вечер після ізраїльско-марокканського весілля. Звісно, на порядку денному у героїв не тільки радощі, а й  сімейні образи, з'ясування взаємин та рефлексія над травмами – тобто цілий букет, в якому розкривається зіткнення культур і поколінь. В Україні та Болгарії показ цієї стрічки буде прем’єрним, крім того, вона візьме участь у конкурсі міжнародних повнометражних фільмів OKO GLOBAL.

Фестивальні активності

Офіційна церемонія відкриття 5-ї едиції МЕКФ «ОКО» відбудеться 8 вересня 2024 року о 17:00 в будівлі КЗ «Центр культури та дозвілля» Болградської міської ради». Зірковими гостями на урочистому концерті стануть учасники етноелектронного проєкту «GG ГуляйГород» та фольктріо «Пра». Протягом кінофестивального тижня відбудуться майстер-класи з народної пісні та танцю, працюватиме дитяча локація від фолькстудії «Правиця», а також благодійний ярмарок із сувенірами, фестивальним мерчем, крафтовими смаколиками від локальних виробників та виставка місцевих культур.

Однак «ОКО» – не лише про кіно та розваги. Ми запланували дві дискусійні панелі: «Культурна спадщина національних меншин – цінний ресурс культурної дипломатії» та «Національні будителі/лідери та історія. Що спільного між Україною та Болгарією?». В програмі також надихаючий семінар «Чому в буремні часи хочеться повертатися до свого коріння» за участю Софії Безверхої (@krapka.krapka) – культурної блогерки, філологині та амбасадорки всього українського.

Позаконкурсні секції та програми

Організатори МЕКФ «ОКО» вирішили цього року провести експеримент. Тому, крім традиційної документалістики, яка завжди була основою усіх програмних секцій, до конкурсу увійшли також ігрові та анімаційні стрічки. Головна умова – наявність етнографічних елементів й так звана «постетнографія». Попри жанровий мікс відібраних стрічок і незначний ребрендинг назв секційних слотів, незмінними залишаються наша любов до кіно і бажання ним поділитися з аудиторією.

Програма OKO ФОКУС – це кінематографічна репрезентація візуального і тематичного стилю 5-ї едиції, в рамках якої ми поєднали такий жанр візуального та літературного мистецтва, як комікс, та видатних українсько-болгарських постатей – Тараса Шевченка та Христо Ботева.

В секції ОКО ХІТИ відбудеться українська прем’єра стрічки, яка прогриміла на весь світ,  здобула перемогу в Каннах та номінувалася на премію «Оскар». Це робота «Чотири дочки» режисерки Каутер Бен Ханья, в якій поєдналися документалістика та ігрова реконструкція. Також в цій секції фестиваль представить популярні болгарські стрічки останніх років, які також брали участь у відомих міжнародних кінофестивалях.

В секції OKO РЕТРОСПЕКТИВА на глядачів чекає занурення у творчість українського режисера Тараса Томенка, який стане цього року лауреатом почесної фестивальної нагороди за внесок у розвиток кіно. Крім того, ми покажемо вибрані фільми з попередніх едицій «ОКО».

В програмі OKO SPECIAL будуть представлені фільми, створених членами фестивальної команди – директоркою «ОКО» Тетяною Станєвою та програмером «ОКО» Сергієм Зейналовим. До того ж глядачі побачать добірку стрічок від Суспільного й українську прем’єру українсько-данського кіноальманаха про наслідки повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Де дивитись

Стрічки, які увійшли до конкурсної, позаконкурсної, ретроспективної програм та спеціальних показів, будуть доступні для перегляду на офлайн-показах з 8 по 15 вересня в Болграді (Україна) та з 8 по 15 листопада в Софії (Болгарія). Деякі фільми українські та болгарські глядачі зможуть подивитися у рамках онлайн-показів на платформах наших партнерів – MEGOGO (у вересні на території України) та Neterra.TV (у листопаді в Болгарії). Крім того, за результатами всіх показів буде обраний переможець глядацьких симпатій.

 

Директорка МЕКФ «ОКО» та режисерка Тетяна Станєва: «Тепер у «ОКО» два доми – Україна (Болград) і Болгарія (Софія). Як українська болгарка я дуже щаслива знайомити ці дві культури між собою, розповідати про життя й побут, болі й надії цих двох рідних мені й близьких за духом народів. Показувати їх один одному і всьому світу. Офіційно ми – українсько-болгарський фестиваль, тому робимо фокус на українському кіно в Болгарії, і на болгарському – в Україні, на тому, що нас поєднує і тому, що відрізняє. Наша Україна стікає кров’ю, наша Болгарія тоне в російській пропаганді. Нашою програмою ми перев’язуємо їм рани, а культурною зброєю боремось за уми наших народів. Обрані фільми не тільки про наш сьогоднішній біль, а й про переосмислення та оплакування нашої болючої історії, зцілення давніх травм. В цих стрічках кожен впізнає себе й замислиться про свою ідентичність. Я впевнена, що сукупний досвід народів з усієї планети може дати відповіді на болючі питання. Наша пʼята ювілейна едиція проб’є шлях до емпатії та взаєморозуміння, створить такий необхідний нам сьогодні міжкультурний діалог. Катарсис, терапію і зцілення збереженою пам’яттю і набутим людством досвідом ми вам обіцяємо».

Почесний президент «ОКО» Юрій Дімчогло: «Доки гримять танки, муза має кричати сильніше за них. Ось чому ми не просто б’ємось за те, щоб кінофестиваль продовжував існувати та «говорити», а й розширюємо аудиторію до двох країн – України та Болгарії. Так голос «ОКО» буде сильніше, потужніше, чутніше. «Навчаючись чужого», ми більше пізнаємо й себе. Отже, вкотре фестиваль саме про нас:  про дім, про рід, родину, про ідентичність, про коріння, історію і наше спільне сьогодення з роздумами про майбутнє людства. Приходьте на 5-ту едицію кінофестивалю «поговорити»!»

Програмний директор «ОКО» Денис Буданов: «По-перше, хочу подякувати фестивальній дирекції та команді за пропозицію очолити цього року програмний відділ і внести своє бачення та деякі реформи в програмну політику та відбір фільмів. Є негласне правило, що кінофестиваль здобуває свій перший ієрархічний статус коли в нього з'являється приставка «фестиваль з п’ятирічною історією проведення». Звісно, що це «дитя», яке ще буде рости, однак воно вже має сформований світогляд та прагне до експериментів і набуття свого голосу. Тож я сподіваюсь, що цьогорічна програма не тільки принесе різноманіття кінематографічне, але і дасть подальший фундамент для рефлексій і важливих обговорень зі сторони глядачів. Як програмний директор я намагався поєднати великий спектр сенсів, жанрів і знайти цікаві рішення для створення захопливої кінопрограми. Тож в ній ви побачите і роботи відомих режисерів та членів творчих команд, і спроби тих, хто тільки починає свій шлях у кіно, і  фільми, які через певні причини залишилися поза радарами медіа. Якщо говорити про конкурсні секції, я намагався підібрати конкурентоспроможні стрічки, які б гармонійно вплелися в програму».

Програмер кінофестивалю «ОКО», режисер Сергій Зейналов: «Радий долучитися до команди творчих та амбітних колег кінофестивалю. Під час роботи над цьогорічною програмою, ми зосередилися на ретельному відборі фільмів, що відображають сучасні пошуки самоідентифікації. Враховуючи всі нюанси, теми та жанри, ми прагнули створити програму, яка б не лише захоплювала глядачів, але й пропонувала їм нові перспективи та простір для глибоких рефлексій. Досвід режисера став мені у пригоді у процесі створення розкладу показів фестивалю – допоміг сформувати його таким чином, щоб кожен фільм органічно доповнював інші, формуючи цілісне та гармонійне кінематографічне враження. Щасливий, що «ОКО» дасть можливість великій аудиторії України та Болгарії познайомитися з нашими знахідками. До зустрічі на кінофестивалі!».

                                                                             

Читати також


up