29.08.2024
Новини у світі
eye 620

Чотирирічний хлопчик випадково розбив у музеї вазу, виготовлену понад 3500 років тому

В ізраїльському музеї хлопчик розбив 3500-річний глек

У музеї Хехта в Хайфі чотирирічна дитина розбила вазу бронзового віку, вік якої оцінюється як мінімум у 3500 років. Про це повідомляє ВВС News.

Ваза виставлялася в одному з перших залів музею. Вона не була захищена склом — це свідома політика адміністрації, яка вважає, що виставлені без огорож археологічні артефакти надають «особливої ​​чарівності» експозиції.

Вазу виготовили в період з 2200 до 1500 до нашої ери, вона призначалася для зберігання вина або оливкової олії. Подібні предмети кераміки при розкопках знаходять досить часто, проте переважна більшість із них зазвичай вже розбита, і саме ця ваза, зазначили в музеї, була «вражаючою знахідкою».

Як розповів батько хлопчика, той «трохи нахилив вазу», бо йому «було цікаво дізнатися, що там усередині». За словами батька, коли ваза розбилася, його першою думкою була: «Мій син не міг це зробити». Потім він заспокоїв дитину і повідомив про те, що сталося, охороні.

Представники музею Хехта заявили, що оскільки інцидент був очевидною випадковістю, він залишиться без правових наслідків для хлопчика та його батька. «Бують ситуації, коли експонати навмисне пошкоджують, і ці випадки розслідуються з великою ретельністю, зокрема за участю поліції. Але це не той випадок. Вазу було випадково розбито маленьким хлопчиком, і реакція буде відповідною», — підкреслили в музеї.

У результаті хлопчика та його родину запросили відвідати музей вже у рамках організованої екскурсії. Розбиту вазу збираються відновити та повернути до експозиції. У музеї наголосили, що не збираються відмовлятися від практики виставлення експонатів без захисного скла.

Читати також


up