«Українець Джонатан і двадцять сім мерців». Шепелєв Віктор. Видавництво 21

«Українець Джонатан і двадцять сім мерців». Шепелєв Віктор

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У «Видавництві 21» вийде друком дебютна книжка письменника-військового Віктора Шепелєва.

«Українець Джонатан і двадцять сім мерців» – це гра у «великий американський роман» (кілька поколінь однієї родини на тлі історичних подій) у виконанні українських емігрантів, що живуть в США. Вони товаришують з останніми індіанцями (і вчать їх української мови), відкривають друкарню етикеток під час сухого закону, стають зірками німого кіно, воюють у Другій світовій війні (мріючи дійти до Старої Країни) та роблять ще багато чого іншого. Про все це розповідає старий українець Джонатан – колишній військовий кухар, один з останніх, хто залишився жити в селі Горобці округу Чаттагучі штату Джорджія.

У «Короткій передмові від автора» В. Шепелєв зазначив: «Ідея цього тексту народилася з побіжного несерйозного спостереження: побудова типового великого американського роману й української родинної саги мають багато спільного. «Що як хтось написав би українську родинну сагу в декораціях американського роману?» – пожартував я тоді. І раптом зрозумів, що хочу це зробити.

Я планував, збирав матеріали, вигадував структуру для роману кілька років, а першу чернетку написав упродовж місяця (листопад 2018-го). Осінь у Харкові того року була страшенно холодною (як і згадується в романі), а прізвище, яке я придумав для родини в центрі історії, – Зелені – не мало жодних політичних та історичних асоціацій.

Цю віддаленість часу написання можна помітити й у тому, як оповідач (близький за мовою і поглядами до автора) сприймає сучасні йому події, коли ті прориваються в оповідь: з розпачем, залишковою наївністю і великою невтямою. Відтоді, хочеться вірити, невтями й наївності в автора поменшало, а розпач перетворився на сильніші емоції. Принаймні зараз, коли пишу цю передмову – у листопаді 2023-го, точнісінько через п’ять років після написання роману, – я військовослужбовець ЗСУ, і знаю речі, які мій оповідач й уявити не міг. Не винуватьте його».

Від 22 серпня до 17 вересня на сайті «Видавництва 21» триває передпродаж книжки за акційною ціною 408 грн (замість 480): УКРАЇНЕЦЬ ДЖОНАТАН І ДВАДЦЯТЬ СІМ МЕРЦІВ.

Шепелєв Віктор

Українець Джонатан і двадцять сім мерців: роман / Віктор Шепелєв. — Чернівці: Книги – ХХІ, 2024. — 224 с.

Довідка про автора:

Віктор Шепелєв – програміст і письменник із Харкова. Під час повномасштабного вторгнення — волонтер, з березня 2023 року — військовослужбовець ЗСУ.

Читати також


up