13.09.2024
Популярна наука
eye 552

До катастроф потрібно готуватися

До катастроф потрібно готуватися

Повінь та засуха загрожують життю мільйонів жителів Пакистану. Краща підготовка та соціяльні зміни можуть допомогти.

Вплив зміни клімату на повсякденне життя стає абсолютно зрозумілим, коли Фейсал Аббас розповідає про ситуацію у своїй рідній країні — Пакистані. У 2022 році екстремальна посуха і найгірша за всю історію метеорологічних спостережень повінь послідували одна за одною протягом чотирьох місяців. Лише одна повінь забрала понад 1700 життів, а вісім мільйонів людей втратили свої домівки. Сільське господарство, де майже половина населення заробляє собі на життя, відтоді перебуває в стані колапсу. Ціни на харчі стрімко зросли. «За кілька днів вони потроїлися або зросли вчетверо», — повідомляє Фейсал Аббас, економіст з Національного університету наук і технологій в Ісламабаді. «Це має фатальні наслідки для людей, яким і так ледве вистачає на життя. Багато хто страждає від голоду».

Аббас проводить дослідження, щоб допомогти полегшити такі ситуації. Він спеціялізується на питаннях розвитку, таких як продовольча безпека, здоров’я, особливо матерів і дітей, та ґендерна дискримінація. «Під час захисту докторської дисертації в Бонському університеті 15 років тому я вперше відчув, наскільки добре жінки виконують свою роботу, — розповідає він. — З моєї рідної культури я знав лише те, що жінки за традицією не мали роботи, а сиділи вдома. Зараз це змінюється. Сьогодні в наших університетах можна зустріти більше жінок, ніж чоловіків. І багато з них також шукають роботу після закінчення навчання».

Посилення ролі жінок має потужний вплив на продовольчу безпеку: «Коли жінки можуть ухвалювати рішення самостійно, вони ухвалюють набагато кращі рішення щодо здоров’я дітей», — відзначає Аббас. Тому зміна ґендерних ролей дає йому надію в боротьбі з голодом, а також зі зміною клімату. Тим більше, що жінки також дедалі більше представлені в політиці Пакистану і допомагають її формувати.

Хороша політика потребує хороших даних

Щодо питань зміни клімату, сталого розвитку та продовольчої безпеки, Аббас бачить майбутні виклики для науки в тому, щоб консультувати політиків і громадськість на основі достовірних даних. «Ефективна політика повинна ґрунтуватися на інформації та даних. Ми повинні якомога точніше відображати реальність, щоб досягти поліпшення загального блага, до якого повинен прагнути кожен уряд».

Хорошим прикладом цього є запобігання стихійним лихам у Німеччині, з якого могли б повчитися такі країни, як Пакистан: Захист від повеней, наприклад, тут, принаймні, досить чітко регулюється — навіть якщо він іноді є недостатнім. Наприклад, у громадах, що перебувають у зоні ризику, існують карти ризиків, які визначають зони потенційного затоплення, в яких заборонено будівництво. Страхування від повеней у Пакистані все ще рідкісне явище. Воно може пом’якшити наслідки стихійного лиха. Крім того, у верхів’ях річок Пакистану можна було б побудувати більше невеликих дамб, щоб стримувати воду, контролювати її і використовувати для зрошення.

Вчитися у Німеччини

«Як глобальна наукова спільнота ми повинні обмінюватися набагато більшою кількістю ідей і вчитися одне в одного», — говорить Аббас. Адаптація до зміни клімату, продовольча безпека та захист довкілля значно виграють від того, що такі організації, як Фонд Алєксандра фон Гумбольдта, надають можливість таким науковцям, як Фейсал Аббас, проходити стажування за кордоном. У випадку професора Аббаса стипендія імені Ґеорґа Форстера і докторський ступінь, отриманий у Німеччині, допомогли надати ваги його голосу в Пакистані. Сьогодні Аббас підтримує тісні контакти з політиками як член різних урядових дорадчих комітетів. «Політики хочуть переобратися і тут у Пакистаі, і їм важко проводити непопулярні, але необхідні заходи, — розповідає він. — Але чим краще наукове підґрунтя для цього, тим більше шансів бути почутими».

Про автора

Фейсал Аббас, професор економіки

Фейсал Аббас, професор економіки Національного університету наук і технологій в Ісламабаді, Пакистан. У 2017–2018 роках він був науковим співробітником програми Ґеорґа Форстера в Ґетинґенському університеті. Фейсал консультує уряд Пакистану як член Комітету з ключових економічних і політичних питань та Комітету з питань охорони здоров’я, добробуту, продовольства та сільського господарства.

Записав Ян Берндорф.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Besser gerüstet sein für die nächste Katastrophe» в часописі Фонду Алєксандра фон Гумбольдта «Kosmos», число 115, 2023 рік.

Переклала Злата Лисюченко

Читати також


up