31.08.2024
Популярна наука
eye 1417

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 31.08.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 31.08.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

23 серпня після кількох тижнів застудної вірусні і через годину після 5-годинної дороги в автобусі виступила на форумі Майстри добра від Форбс. Там було багато виступів та панельних дискусій на тему філантропії. У кого етично брати гроші, як їх витрачати, чим конкретно і кому конкретно допомагати. Все це обговорювалось. Щоб підготувати цю коротку доповідь перелопатила велику кількість літератури, адже мала конкретну задачу – звернути увагу на процеси та механізми, що пов'язані із благодійністю, філантропією та іншими формами альтруїзму. Все дуже по верхах і оглядово, але мусила вміститись в 13 хвилин, тому детальніше по кожній підтем можна почитати в джерелах та подивитись "базу" на цьому каналі. Дякую організаторам за запрошення та увагу в тому числі до біології! На цьому заході зібрали 6 350 000 грн. Весь прибуток від заходу Forbes Ukraine спрямує на протезування пацієнтів реабілітаційних центрів Superhumans та Unbroken.

Поговоримо про рослин-прибульців. Вони долають тисячі кілометрів, не помічаючи жодних кордонів, користуючись найрізноманітнішим транспортом. Вони захоплюють все нові й нові землі, змінюючи довкілля. Вони змушують нас носити захисні маски та з обережністю дивитися під ноги. Здається, що для них людина – лише інструмент для здійснення войовничих інвазій. На вас чекають розповіді про світ зелених від хлорофілу прибульців, поговоримо про борщівник, амброзію та інших таких істот.

Це відео пропонує інтерпретацію відомого міфу про Печеру Платона. Руслан Мироненко розглядає, як місце для обговорення думок філософів і науковців може стати ключем до подолання незнання та розкриття істинного знання. Відео також підкреслює важливість філософських діалогів у сучасному світі, де обговорення ідей стає невід’ємною частиною процесу пізнання. Спікер: Руслан Мироненко - засновник Печери Платона.

Токсична провина може негативно впливати на наше психічне та емоційне здоров'я, перетворюючи почуття провини на тривале і руйнівне почуття, яке заважає нам рухатися вперед. Але зазвичай токсична провина формується ще з раннього дитинства. Як і чому, дивіться у відео. У кадрі наша засновниця Мар'яна Франко - психотерапевтка з 20 -річним стажем, сертифікована у напрямах: EMDR, Гештальт-терапії, КПТ.

Ацтеки прийшли у долину Мехіко невідомо звідки, побудували величну імперію, підкорили сусідні індіанські народи. Вони створили цікаву міфологію, заклали основу мексиканської кухні. Щоправда, зараз у Мехіко вже не скуштуєш людського м’яса, на якому добре зналися ці канібали. Досі моторошно від розповідей про їхні ритуальні жертви. В цілому, ацтеки були міцною і сильною імперією. Навіть іспанським конкістадорам довго не вдавалося їх підкорити. Як це зрештою вдалося? Дивіться у цьому відео. Історія страв, що підкорили світ. У цьому випуску WAS ми поговоримо про таємницю походження ацтеків, з’ясуємо, нащо вони їли людей та будували стелажі з черепів, яке свято і які напої стали всесвітньо відомими завдяки ацтекам, та розберемося, кого зараз можна вважати нащадками цього народу.

Фофудья, Укрнет, Цікаві досліди, реферати, вікіпедія та піратські сайти. Так формувався наш, український, сегмент інтернету. В одному з попередніх відео Довгої війни ми з вами згадували, як росіяни впливали на нас через контент в інтернеті, як заполонили собою все: починаючи з ютубу і закінчуючи новинами. Але в усьому цьому потопі російського контенту жили та квітли паростки українського. І от про них розповідає в цьому відео Олексій Ковжун. 

Як бачила себе і своє минуле ранньомодерна українська еліта? Який образ цієї доби дістався нам у спадок від народницької, державницької та радянської історіографій? Що потрібно для постання нового бачення історії? Пропонуємо вашій увазі розмову професора історії Віталія Михайловського та літературознавиці Ольги Петренко-Цеунової.

У цьому інтерв'ю Роберт Сапольскі розкриває приголомшливі факти про походження моралі, релігії та мистецтва. Дізнайтеся, як еволюція вплинула на наші переконання і чому мораль могла виникнути ще до появи людства. Відкрийте для себе глибокі інсайти від одного з провідних нейробіологів сучасності.

Анна Ярославна, відома також як Анна Київська, була однією з найвпливовіших жінок свого часу. Як вона вплинула на історію Франції дивіться у цьому випуску.

Задача, яка здається неможливою, навіть якщо ви знаєте відповідь.

На яких державних прапорах зображені реальні тварини, що проживають на цих територіях? 

Читати також


up