25.08.2024
Популярна наука
eye 368

Новини науки та високих технологій. 23.08.2024

Новини науки та високих технологій. 23.08.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Кільце Samsung Galaxy Ring виявилося одноразовим: його не можна відремонтувати

Фахівці iFixit розібрали розумне кільце Samsung Galaxy Ring і дійшли невтішного висновку: пристрій вартістю 400 доларів зовсім не підлягає ремонту. Під час розбирання з'ясувалося, що акумулятор неможливо замінити, фатально не пошкодивши кільце. Та й сам процес розбирання виявився нелегким: щоб дістатися електронних компонентів, довелося розплавити покриття з епоксидної смоли і відколоти його зубочисткою.

Експерти iFixit розповіли, що всі компоненти дуже щільно запаяні у пристрій — так, що замінити будь-який з них неможливо. Усередині виявилася SoC Nordic Semiconductor nRF5340 з двома ядрами Arm Cortex-M33, 512 КБ оперативної та 1 МБ вбудованої пам'яті, модулями Bluetooth 5.4 та NFC; акумулятор, крихітна котушка бездротової зарядки та антена для передачі сигналу між кільцем та смартфоном.

Оскільки замінити батарею неможливо, термін служби Samsung Galaxy Ring навряд чи становитиме понад два роки, зазначили в iFixit. Саме стільки може протриматися до повної розрядки такий акумулятор. Мабуть, у Samsung вважають дворічний термін служби цілком достатнім з огляду на сучасний темп оновлення мобільних пристроїв.

Google впроваджує свої сервіси на нові ноутбуки Windows – представлений спеціальний додаток Google Essentials

Компанія Google представила нову програму під назвою Google Essentials, призначену для простого доступу до різних фірмових сервісів на ПК з ОС Windows.

Спочатку програма Google Essentials стане доступною лише для споживчих та ігрових ПК від компанії HP, а в майбутньому планується розширити охоплення і на інших виробників. Поки не ясно, чи можна буде самостійно завантажити програму на свій ПК.

Додаток надасть швидкий доступ до різноманітних ігор через Google Play Games із синхронізацією прогресу, а також інструментами підвищення продуктивності, таким як Google Документи, Google Диск і Google Календар, а також таким сервісам, як Google Фото і Google Повідомлення. За бажанням користувачі зможуть видалити будь-яку окрему службу Google або відразу всю програму Google Essentials.

SpaceX будує другу пускову вежу для своєї мегаракети Starship

Компанія SpaceX готується до частіших запусків своєї мегаракети Starship. В даний час запуски Starship відбуваються з орбітального стартового майданчика на Starbase, розташованого неподалік прикордонного міста Браунсвілл на півдні Техасу. Проте компанія працює над встановленням другого стартового майданчика на об'єкті і нещодавно досягла великого рубежу на шляху до цієї мети.

«Друга пускова вежа зведена як доповнення до Starbase», — оголосила компанія в соцмережі X 21 серпня в пості, що містить три фотографії майбутнього майданчика.

Однак, перш ніж Starship запускатимуться з нового майданчика, необхідно провести ще багато роботи. Наприклад, пускова установка ще не встановлена, як показують опубліковані фотографії. І у вежі все ще немає опор, які будуть використовуватися для розміщення ракети на вершині стійки і захоплення прискорювачів першого ступеня Starship, що повертаються, після старту.

SpaceX розробляє Starship - повністю багаторазову ракету висотою 400 футів (122 метри), яка потенційно допоможе людству заселити Місяць і Марс, а також досягти низки інших сміливих дослідницьких цілей. Starship заявлено стати "найпотужнішим і універсальним космічним кораблем в історії, здатним доставляти людей і вантажі на Місяць, Марс та інші планети".

На сьогоднішній день компанія провела чотири випробувальні запуски Starship - два в 2023 році і два в цьому році. Остання місія, що стартувала 6 червня, пройшла успішно, верхній ступінь Starship досяг космосу, і вона, і прискорювач Super Heavy спустилися в океан, як і планувалося.

Зараз SpaceX готується до п'ятого випробувального польоту Starship, який може відбутися, як тільки Федеральне управління цивільної авіації США його схвалить. Компанія вже провела випробування з обома ступенями Starship та заявляє, що ракета готова до старту. Цей запуск буде здійснено зі Starbase, як і чотири місії Starship до нього.

SpaceX також планує запустити Starship зі стартового комплексу 39A у Космічному центрі імені Кеннеді NASA у Флориді та працює над тим, щоб це сталося у відносно недалекому майбутньому.

Базовий Pixel 9 без "телевіка" примудрився набрати стільки ж, скільки і iPhone 15 Pro Max

Камеру оцінили у 154 бали. Це сьомий результат у загальному рейтингу джерела, п'ятий, якщо не зважати на результати з однаковими балами, і перший у категорії Premium. Стільки ж балів у iPhone 15 Pro Max, а результат вище, якщо не брати до уваги старшої моделі Google, тільки у Huawei P60 Pro, Pura 70 Ultra, Mate 60 Pro+, Honor Magic6 Pro та Oppo Find X7 Ultra.

Це дуже несподівано, оскільки Pixel 9, нагадаємо, не має «телевіка». При цьому його фото з наближенням оцінили на 93 бали, що хоч і далеко від рекорду, але все ж таки дуже багато для смартфона без спеціальної камери для зйомки в такому режимі. У iPhone 15, для порівняння, результат становить 84 бали.

Таким чином, якщо спиратися лише на дані DxOMark, Pixel 9 є найкращим камерофоном у своєму ціновому сегменті та найкращим із двома камерами.

«Я можу просто думати, куди дивитися. Це божевілля». Другий паралізований пацієнт Neuralink вже грає в Counter-Strike 2 силою думки

Другий пацієнт компанії Neuralink вже грає у Counter-Strike 2 на своєму ноутбуці, використовуючи лише свої думки. Операція успішно пройшла у Неврологічному інституті Барроу. Алекса виписали наступного дня, а Neuralink повідомляє, що "його одужання пройшло гладко".

Алексу знадобилося менше 5 хвилин, щоб почати керувати курсором силою думки. Через кілька годин він зміг перевершити максимальну швидкість і точність, яких він досягав з будь-якою іншою допоміжною технологією в задачі Neuralink Webgrid.

Алекс освоїв інтерфейс Neuralink, побивши попередній рекорд першого пацієнта, після чого продовжив самостійно тестувати межі своїх можливостей, почавши грати в шутер від першої особи Counter-Strike 2. До травми спинного мозку Алекс працював автомеханіком, ремонтуючи та працюючи з різними типами транспортних засобів та великою технікою. З того часу він хотів навчитися проектувати 3D-об'єкти за допомогою програмного забезпечення CAD.

Тепер Neuralink працює з Алексом над подальшим підвищенням його продуктивності за допомогою чіпа, зіставляючи передбачувані рухи з різними типами клацань миші (лівий, правий, середній), що розширить кількість доступних йому елементів управління та дозволить йому швидко перемикатися між різними режимами в програмному забезпеченні САПР (масштабування, прокручування, панорамування, клацання та перетягування).

Алекс грав у ігри, використовуючи допоміжний пристрій під назвою Quadstick, який є джойстиком, керованим ротом, з датчиками тиску ковтка і затяжки і датчиком положення губ для клацання. У контролера лише один джойстик, який повністю обмежує рухи та прицілювання. Однак із встановленим Link Алекс може використовувати свій імплант, а також свій Quadstick для одночасного переміщення та прицілювання. Алекс пояснив: «Просто бігати так приємно, тому що я можу дивитися на всі боки, і мені не потрібно рухати Quadstick вліво і вправо... Я можу просто думати, куди дивитися. Це божевілля».

Apple, Microsoft і Google - найдорожчі технологічні бренди 2024 року, а Nvidia лише на 10 місці, за версією Brand Finance

Apple у 2024 році посіла перше місце у рейтингу найдорожчих брендів технологічних компаній, згідно з даними міжнародної консалтингової організації Brand Finance.

Вартість бренду Apple збільшилася з 2023 року на 74%, досягнувши позначки $516,6 млрд. Microsoft зайняла другий рядок у списку з вартістю бренду $340,4 млрд (зростання на 78%). Третє місце дісталося компанії Google з результатом $333,4 млрд (даних про динаміку немає). Amazon на четвертому місці, показавши результат $308,9 млрд (+3,2%).

На цілих 163% додала компанія Nvidia, піднявшись з моменту складання минулого рейтингу на 19 позицій і посівши 10-те місце з вартістю бренду $44,5 млрд.

Вартість бренду обчислюється за допомогою оцінки інвестицій у маркетинг, акціонерний капітал та ефективність ведення бізнесу.

Чорні діри вбивають галактики: нове дослідження розкрило таємницю зіркоутворення

Нові дослідження підтвердили зв'язок між надмасивними чорними дірами та галактичною смертю через припинення зіркоутворення. Вченим давно відомо, що у Всесвіті є два основні типи галактик: ті, в яких зірки формуються швидко, і тихі галактики, тому що в них народжується дуже мало зірок. Чумацький Шлях є прикладом тихої галактики.

Надмасивні чорні діри, з масами в мільйони, а іноді й у мільярди разів більше за масу Сонця, як вважають, ховаються в серці всіх великих галактик. Також передбачалося, що порожнечі в галактиках стоять за процесом зниження активності чорних дір у пасивність, але неспростовних доказів цієї ідеї досі не виявлено.

Проте група вчених під керівництвом Тао Вана з Нанкінського університету, можливо, вперше виявила такі докази. Вони знайшли зв'язок між масою надмасивної чорної діри та кількістю холодного газу, будівельного матеріалу нових зірок, що викидається з галактик.

Чим більша надмасивна чорна діра, тим більше газу викидається з галактики, викликаючи «смерть» цієї галактики через припинення народження зірок. «З 1970-х років і теорії, і моделювання припускають, що надмасивні чорні діри мають сильно впливати на холодний газ і зіркоутворення у своїх галактиках; однак з погляду спостережень це залишається невизначеним», - розповів Ван.

Ван пояснив, що різні дослідження показали, що навіть найактивніші чорні діри, або «квазари», мабуть, не пов'язані із зменшенням швидкості зіркоутворення чи вмісту молекулярного газу. Він додав, що ці спостереження також суперечать багатьом традиційним моделям потоку енергії в навколишню галактику, що виходить з областей, які називають активними ядрами галактик (AGN), які є домом для надмасивних чорних дір.

Ці моделі припускають, що зворотний зв'язок AGN сильно впливає на галактики. Ван вважає, що це протиріччя призвело до того, що багато астрономів почали сумніватися в ролі надмасивних чорних дір у формуванні масивних галактик через зіркоутворення. «З іншого боку, галактики з більш масивними чорними дірами, як правило, мають нижчі швидкості зіркоутворення. Це дещо спантеличувало», — продовжив Ван.

Однак головним висновком команди стало те, що маси чорних дір справді є фундаментальними величинами, що визначають вміст холодного газу в галактиках. Член команди Девід Елбаз з Паризького університету Cité пояснив, що пасивні галактики з невеликим темпом зіркоутворення або не мають холодного газу, або мають дуже мало.

Це відрізняється від галактик з активним зіркоутворенням, які мають багато речовини. «Тому зазвичай передбачається, що різниця між двома популяціями зумовлена ​​наявністю чи відсутністю газових резервуарів. Тоді ключовим питанням є визначення причин переходу галактик зі стану зіркоутворення у стан пасивності», - сказав Ельбаз. Дослідник додав, що пасивні галактики можуть бути більш масивними, що видно зі спостережень, або якимось чином їхнє зростання було зупинено через збирання холодних газових резервуарів. У першому випадку, можливо, газ надто розріджений усередині галактики, тоді як у другому випадку, можливо, щось забрало весь холодний газ, що утворює зірки. І це «щось» може бути центральною надмасивною чорною дірою.

Але загадка все ще залишається. Чорні діри займають відносно невелике місце в центрах своїх галактик, тоді як холодний газ, з якого народжуються зірки, тягнеться по всій галактиці. "Відомо, що чорні діри концентрують величезну кількість гравітаційної енергії, достатню для того, щоб впливати на газ навколо них, але загадкова частина - це не питання енергії, а питання того, як це працює", - сказав Ельбаз.

Маса надмасивної чорної діри галактики становить близько однієї тисячної маси зірок у щільно згрупованому скупченні зірок, або галактичному балджі цієї галактики. Це області, де зіркоутворення давно припинилося. Тому було висловлено припущення, що чорні діри можуть впливати на галактики, не даючи їм формувати нові зірки. Але досі не було прямих доказів впливу надмасивних чорних дір на еволюцію галактик», - сказав астрофізик.

Щоб розгадати цю загадку, Ван, Ельбаз та колеги проаналізували 69 галактик. Вони вивчили масу зірок цих галактик, масу їх центральних надмасивних чорних дір і їх резервуарів холодного атомарного водню. «Запаси атомарного водню в масивних галактиках нижче, що не дивно, оскільки неактивні галактики переважно зустрічаються серед найпотужніших галактик. Ми також вивчили, як запаси газу змінюються залежно від маси чорної діри та з'ясували, що запас газу зменшується зі значно кращою кореляцією порівняно з масою чорної діри», — пояснив Ельбаз.

Таким чином, маса галактик, ймовірно, не пояснює, чому в спокійних галактиках утворюється менше зірок, швидше за все, саме маса чорної діри всередині галактики визначає швидкість зіркоутворення в галактиці.

Холодний газ, який живить зіркоутворення в галактиках, надходить з матерії, що падає в галактики, або «акреціювання» з міжгалактичного простору. Аналіз команди показує, що обсяг холодного газу цих галактичних резервуарів падає зі збільшенням маси чорної діри. "Це говорить про те, що чорні діри мають здатність перешкоджати галактикам отримувати матерію ззовні", - сказав Ельбаз.

Він пояснив, що існує два можливі способи інтерпретації відкриття зв'язку між масою надмасивної чорної діри та можливістю того, що в цій галактиці все ще відбувається активне зіркоутворення. «По-перше, чорна діра може викидати газ із галактики, але цей варіант стикається з проблемою: ми бачимо, що багато галактик переживають зоіркоутворення, незважаючи на те, що в них є активна чорна діра. По-друге, джети з активної чорної діри можуть нагрівати навколишній міжгалактичний газ і не давати йому живити галактику».

Другий механізм є найімовірнішим, це також той сценарій, який, мабуть, підтримують чисельні симуляції Всесвіту. Однак команда не має повних даних для підтвердження цієї гіпотези.

«Оскільки більшість попередніх досліджень не змогли побачити прямий зв'язок між чорними дірами та газовими резервуарами, який не можна було б пояснити інакше, головний висновок цього дослідження став несподіванкою. І це незважаючи на те, що він дає логічне пояснення поведінки галактик, яку ми спостерігаємо у Всесвіті», — пояснив Ельбаз.

Він пояснив, що в галактиках є ще один газовий компонент – більш щільний молекулярний газ – і що надалі команда зверне свою увагу на його дослідження. Наступним кроком для команди стане об'єднання аналізу обох типів газу. Це має дозволити визначити, скільки газу потрапило в галактики відносно нещодавно. Залежність зіркоутворення і, таким чином, зростання галактик від щільного молекулярного газу можна буде порівняти з масами надмасивних чорних дір.

Це можна зробити за допомогою обсерваторії ALMA (Atacama Large Millimeter Array).

Читати також


up