Новини науки та високих технологій. 23.09.2024

Новини науки та високих технологій. 23.09.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У користувачів iPhone 16 Pro виникли проблеми з сенсорним екраном: деякі натискання та свайпи ігноруються

Все більше власників iPhone 16 Pro повідомляють про періодичні проблеми з чуйністю сенсорного екрану свого телефону. Користувачі стикаються з тим, що натискання та свайпи ігноруються, в результаті звичні дії виконуються не з першого разу.

Як пише 9to5mac, проблема викликана помилкою програмного забезпечення, а не апаратним збоєм. Імовірно, алгоритм відхилення випадкових торкань iOS працює некоректно, через що системою ігноруються навмисні торкання.

Проблема може погіршуватися більш тонкими, ніж будь-коли, рамками екрана iPhone 16 Pro, що полегшує ненавмисний контакт шкіри користувача з краями дисплея. Проблема може виникнути, коли користувач стискає телефон, охоплюючи пальцями краю пристрою. Крім того, проблема частіше виникає, коли телефон використовується без чохла.

Проблема не виникає, коли пристрій перебуває в стані спокою на екрані блокування. Вона проявляється лише тоді, коли телефон розблокований, наприклад, під час прокручування програм або перегортання сторінок домашнього екрана.

Проблема виникає на iPhone під керуванням iOS 18 та iOS 18.1 beta. 9to5mac передбачає, що Apple може вирішити цю проблему за допомогою оновлення програмного забезпечення.

Xiaomi показала смартфони серії Redmi Note 14: новий рівень стійкості до падінь та водонепроникності

Xiaomi офіційно анонсувала серію Redmi Note 14, підтвердивши, що презентація відбудеться наступного тижня. На офіційному зображенні показано два смартфони.

В одного з них скло покриває всі модулі камери, а в іншого вони виконані окремо. Redmi наголосила на «новому рівні стійкості до падінь, водонепроникності та гарантії обслуговування» як основних аспектах нових телефонів.

Попереднє бронювання квитків на Redmi Note 14 вже розпочалося на офіційному сайті компанії, що дозволяє потенційним покупцям зайняти своє місце у черзі.

Очікується, що до майбутньої серії Note увійдуть три моделі: Redmi Note 14, Redmi Note 14 Pro і Redmi Note 14 Pro+. Redmi Note 14 стане найдоступнішим телефоном у лінійці. Він буде оснащений 1,5K AMOLED-дисплеєм, що є кроком уперед у порівнянні з панеллю FHD у попередника. Смартфон буде оснащений потрійною камерою із основним датчиком 50 Мп.

Камера iPhone 16 Pro Max проти Galaxy S24 Ultra та Pixel 9 Pro XL. У Мережі з'явилося перше велике порівняння новинки з конкурентами

До старту продажів нових iPhone залишилося менше двох днів, і сьогодні було знято заборону на публікацію оглядів новинок. Автор каналу The Tech Chap одним із перших випустив не огляд самих телефонів, а порівняльний огляд камер.

У цьому випадку iPhone 16 Pro Max порівняли з Galaxy S24 Ultra та Pixel 9 Pro XL.

Перше, що можна виділити, це більш натуральні кольори та менш яскраві фото вдень у iPhone у порівнянні з конкурентами. «Телевік» вдень найкраще виглядає на флагмані Samsung, хоча тут і найсильніше проявляється шарпінг, а iPhone як мінімум у наведеному порівнянні виглядає аутсайдером.

У нічний час знімки на різні телефони мають більше відмінностей. Одне з основних — iPhone не намагається так сильно витягувати та висвітлювати темні області, що комусь подобається, а комусь ні. Коли таких областей немає, більш натуральні знімки виходять вже на Pixel, а ось на iPhone виглядають контрастніше за інші. Але за рахунок цього складається враження, що на цих фотографіях вища чіткість, що важливо при поганому освітленні.

Якщо подивитися на групове фото при поганому освітленні, можна побачити, що смартфон Samsung чомусь зробив знімок зеленим, у Pixel не вистачає чіткості, а найкраще виступив якраз флагман Apple.

Що ж до зйомки відео при дуже поганому освітленні, якість не можна назвати гарною ні на якому з апаратів, але iPhone все ж таки робить картинку світлішою, так що можна розглядіти хоч щось. Втім, це досить далекий від реальності сценарій зйомки.

Загалом iPhone 16 Pro Max виглядає дуже гідно на тлі конкурентів, десь демонструючи помітну перевагу, але для повної картини потрібно дочекатися інших порівнянь.

Джоні Айв кине виклик самій Apple? Колишній дизайнер компанії разом із OpenAI працюють над смартфоном, який «встряхне галузь»

Колишній головний дизайнер Apple Джоні Айв, схоже, збирається вийти на ринок, де конкуруватиме з купертинським гігантом.

Як повідомляється, Айв підтвердив, що він працює над смартфоном, який нібито струсить галузь.

Подробиць поки що мало, але йдеться, що робота над пристроєм ведеться спільно з OpenAI, і смартфон спочатку спиратиметься на функції штучного інтелекту. Можливо, сама операційна система буде створена таким чином, щоб мати ШІ у самій своїй основі.

Навряд чи варто сумніватися, що новинка буде повноцінним флагманом, але поки що жодних технічних деталей немає. Також можна припустити, що дизайн буде якщо не основною особливістю апарату, то точно значущою.

Астероїд на два місяці стане супутником Землі

Гравітаційне тяжіння Землі захопить астероїд 2024 PT5 з вторинного поясу астероїдів Арджуна, і він, як і Місяць, обертатиметься навколо нашої планети — але лише 56,6 діб. Діаметр астероїда становить близько 10 метрів.

2024 PT5 був виявлений дослідниками Системи моніторингу астероїдів, що фінансується NASA, у серпні поточного року. Вчені з Мадридського університету Комплутенсе відстежували орбіту астероїда протягом 21 дня і визначили його подальший шлях - 2024 PT5 обертатиметься навколо Землі з 29 вересня по 25 листопада.

Гравітація Землі витягне 2024 PT5 на свою орбіту, а сам астероїд не зможе уникнути гравітаційної сили нашої планети. Він обертатиметься навколо неї майже два місяці, після чого повернеться до поясу астероїдів. Але приблизно через 30 років – у 2055 році – 2024 PT5 повернеться на нашу орбіту.

Продовження "найкращої відеоігри всіх часів" в Steam, розміром 190 ГБ. У продаж надходить ПК-версія God of War Ragnarok

У продаж надійшла ПК-версія God of War Ragnarok, яка буде доступна в звичайному і спеціальному виданнях з додатковим контентом.

Нагадаємо, оригінальна гра God of War 2018 з'явилася на ПК ще в 2022 році, причому порт вийшов відмінним за продуктивністю. Розробники вже підтвердили, що для гри в God of War Ragnarok в 1080р/60fps в максимальній якості достатньо GeForce 4060.

Версія God of War Ragnarok для ПК включатиме розблоковану частоту кадрів, підтримку 4K, Nvidia RTX Deep Learning Super Sampling (DLSS), AMD Fidelity FX Super Resolution (FSR) та Intel XeSS (Xe Super Sampling), а також надширокоформатних моніторів.

Варто зазначити, що оригінальна God of War отримала звання найкращої відеоігри всіх часів у голосуванні, в якому брало участь понад 26 млн людей.

Після розпакування гра займе близько 190 ГБ. Консольна версія God of War Ragnarok отримала 94/100 на Metacritic.

Марсохід Curiosity завершує дослідження каналу Gediz Vallis і прямує на північ

Марсохід Curiosity завершує своє найпівденніше заплановане дослідження каналу Gediz Vallis і готується до досліджень наступних цілей. Останні кілька днів марсохід провів у чотирикутнику «Бішоп» на карті гори Шарп, де всі цілі названі на честь місць у Сьєрра-Неваді та долині Овенс у Каліфорнії.

На солах 4300-4301 марсохід Curiosity проведе ретельне дослідження валунів, покритих тонкими осадовими шарами, які мають інтригуючі структури брижів. Ці особливості є головними цілями у цьому регіоні. Марсохід отримає спектри за допомогою лазера ChemCam та знімки за допомогою Mastcam на частині найближчої плитоподібної скелі під назвою Bonita Flat, а також проведе телескопічні спостереження за дном каналу долини Гедіз за допомогою камери RMI.

Це зображення було зроблено лівою навігаційною камерою на борту Curiosity у 4298 сол. Джерело: NASA / JPL-CaltechЦе зображення було зроблено лівою навігаційною камерою на борту Curiosity у 4298 сол. Джерело: NASA / JPL-Caltech

Камера Mastcam створить мозаїчну зйомку верхньої течії каналу та цікаву скельну основу Coffeepot Canyon. Перший науковий блок завершиться атмосферними спостереженнями, включаючи зйомку пилового вихору, зображення хмар та вимір пилу в атмосфері камерою Mastcam.

Потім марсохід використовує свою "руку", щоб вивчити пил в області, названій "Озеро ставкових лілій", і сфотографувати це місце за допомогою камери MAHLI та Mastcam.

На 4301 солі Curiosity використовує Mastcam для ретельного документування ландшафту Tungsten Hills. Камера ChemCam RMI виконає спостереження за дном каналу, а камера Mastcam шукатиме можливі сірчані породи біля блоків Tungsten Hills.

Цей науковий блок плану завершиться вимірюванням пилу та великим дослідженням пилових вихорів. Потім марсохід Curiosity вирушить на північ.

«Ми завершуємо наше найпівденніше заплановане дослідження каналу Gediz Vallis і готуємось до переходу на північ, щоб дослідити місцевість на заході. Ми отримали багато цікавих даних про геологію та атмосферу Марса, і тепер готові до нових відкриттів на північній ділянці нашого маршруту», - сказав керівник місії Curiosity.

Читати також


up