Підвіска-хрестик з села Кошилівці. Скарби Львівського музею історії релігії
Однією з найменших (висота – всього 1,5 см) і найцікавіших археологічних пам’яток нашої колекції є підвіска-хрестик, що датується IV – III тисячоліттям до н.е. Належить вона до трипільської культури і походить з села Кошилівці Тернопільської області.
Саме в цьому селі львівський археолог Антоній Шнайдер 1878 року виявив трипільське поселення, однак помилково атрибутував його як місце римського табору. Археолог першим описав трипільські пам’ятки Галицького Поділля.
А вже 1884 році в селі Кукутень в Румунії археолог Теодор Бурада віднайшов фрагменти кераміки та теракотові фігурки, які стали першими серед археологічної культури Кукутені. 1893 року Вікентій Хвойка знайшов схожі артефакти у Києві, згодом у с. Трипілля на Київщині. Так протягом п’ятнадцяти років на території трьох тодішніх держав було знайдено пам’ятки однієї з найвідомішої європейської культурної спільності Трипілля-Кукутень (трипільської культури) доби енеоліту.
Вже наприкінці жовтня на нашому музейному сайті оприлюднимо понад три десятки археологічних пам’яток трипілської культури, більшість з яких знайдена на території західної України.

#запідтримкиУКФ
#львівський_музей_історії_релігії
Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА

Читати також


up