Новини науки та високих технологій. 27.10.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Великий стрибок для однієї з найпопулярніших лінійок Samsung. Представлена ​​SoC Exynos 1580 для Galaxy A56

Компанія Samsung представила SoC Exynos 1580, яка стане основою Galaxy A56.
У конфігурацію нової SoC входить одне ядро ​​Cortex-A720 з частотою 2,9 ГГц, три таких із частотою 2,6 ГГц і чотири Cortex-A520 з частотою 1,95 ГГц. Це помітне поліпшення порівняно з Exynos 1480 та її Cortex-A78 та A55.

Новий GPU Xclipse 540 перейшов на архітектуру AMD RDNA 3 і має вдвічі більше обчислювальних блоків WGP у порівнянні з Exynos 1480. Тобто продуктивність має зрости помітно, і сама Samsung говорить про зростання на 37%.

Блок NPU має продуктивність 17,2 TOPS. Також можна відзначити підтримку LPDDR5 та UFS 3.1, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4, підтримку екранів Full HD+ з частотою до 144 Гц та камер роздільною здатністю до 200 Мп.

Tor Browser випустив нову версію 14.0

Браузер Tor випустив оновлення сервісу, яке включає підвищення конфіденційності, безпеки та зручності використання. Tor Browser 14.0 — перша версія, створена на основі Firefox Extended Support Release (ESR) 128, яка включає основні оновлення за рік, які, як очікується, забезпечать більш надійний захист від інтернет-загроз і зручніше для користувача програмне забезпечення по всім напрямам.

Tor вважається навіть більш безпечним, ніж деякі програми VPN, це волонтерський та безкоштовний інструмент безпеки, який захищає анонімність та дані перегляду, шифруючи інтернет-з'єднання принаймні трьома рівнями шифрування.

Tor 14.0 прощається з Firefox ESR 115 і інтегрує нову версію: 128. Це значна зміна, що представляє нові функціональні можливості поряд з більш надійним захистом конфіденційності та безпеки, включаючи нову типографіку для покращення як читабельності, так і доступності, Encrypted Client Hello (ECH) ще більш безпечного перегляду та активніші можливості блокування ненадійних URL-адрес.

Під час переходу команда Tor також розглянула та усунула більше 200 проблем у коді Firefox, які могли поставити під загрозу безпеку користувача.

Інші значні технічні покращення включають зміни в підміні агента користувача Tor, техніці, що використовується для маскування браузера, яка була покращена для кращого захисту від міжсайтового відстеження та загроз відбитків браузера.

Нові процесори Intel Core Ultra 200 страждають від проблем нестабільності. Але ці проблеми можна вирішити

Процесори Intel Core Ultra 200 не лише показали себе неоднозначно, а в якихось тестах відверто провально, а й викликали низку проблем у багатьох тематичних ресурсів, які готували огляди. Зокрема, мала місце нестабільна поведінка ОС.

До нестабільності Core 13-го та 14-го покоління це явно не має відношення, але поки що проблема є. Винуватцем більшості проблем було графічне ядро ​​Iris Xe-LPG у нових процесорах. Якщо iGPU вимкнути, що проблеми зникають, а ось за замовчуванням, коли ядро ​​активно, багато хто зіткнувся з перезавантаженням та збоями Windows.

Проблема виникає через те, що Windows 11 24H2 може викликати конфлікти між дискретним графічним процесором та вбудованим. Оновлення BIOS або відключення iGPU вирішить цей конфлікт, гарантуючи правильну роботу графічного процесора

Виробники системних плат вже знають про проблему та готують оновлення BIOS, але першим покупцям варто мати на увазі цю ситуацію.

Qualcomm представила нову лінійку процесорів Snapdragon Elite для автомобільної промисловості

Qualcomm представила нову лінійку процесорів Snapdragon Elite, яка використовуватиметься в автомобільній промисловості. Snapdragon Digital Chassis вже використовується в автомобілях, але тепер Qualcomm представляє свої новітні чіпи Snapdragon Ride Elite та Snapdragon Cockpit Elite на чіпі. Ці чіпи будуть використовувати штучний інтелект для керування різними датчиками та системами в автомобілі.

Snapdragon Ride Elite може керувати 40 різними датчиками одночасно, включаючи радар, LiDAR, камери, мікрофони та інфрачервоний датчик. Qualcomm припускає, що Ride Elite зможе впоратися з автоматизованим керуванням рівня 3 і рівня 4.

Qualcomm анонсувала нові функції, спеціально розроблені для використання в автомобілі, такі як встановлення нагадувань, пошук найближчого Starbucks та інші. Деякі з цих датчиків, керованих Snapdragon, будуть на сам автомобіль, щоб визначати кількість пасажирів, їх становище та вираз обличчя. Ця технологія схожа на FaceID від Apple, яка також використовує інфрачервоні камери для читання контурів обличчя користувача.

Як тільки ШІ отримає дані про пасажирів, він зможе допомогти з функціями безпеки, такими як переконатися, що випадково не залишили свійських тварин або дітей. Він визначить, якщо водій почне засипати і допоможе залишатися напоготові. А також може визначити, чи сплять діти ззаду, і відключити музику та дорожні сповіщення.

Qualcomm стверджує, що за допомогою ШІ Snapdragon зможе керувати звуком, клімат-контролем та іншими налаштуваннями індивідуально для кожного пасажира.

Компанія представила автомобіль із дисплеями від дверей до дверей. Платформа Snapdragon Cockpit Elite може керувати 16 дисплеями 4K. Деякі з них будуть панелями приладів, елементами управління і камерою заднього виду. Інші дисплеї будуть пропонувати розваги та елементи керування вашим пасажирам.

Qualcomm співпрацює з Epic Games, щоб перенести Unreal Engine в ​​автомобілі. Цей двигун використовується у відеоіграх, включаючи Fortnite, Cyberpunk 2077 та Star Wars Jedi: Fallen Order. Rivian використовує Unreal Engine на своїх дисплеях консолей для карт, стану транспортного засобу та багато іншого.

Qualcomm, як і раніше, потребує автовиробників. Rivian, Mercedes та інші автовиробники були присутні на презентації чіпсетів Snapdragon Ride Elite та Cockpit Elite. Rivian не стала коментувати, коли чіпи Elite будуть встановлені на її автомобілях, а також не стала коментувати, який чіпсет використовуватиме Rivian R3.

Microsoft уклала угоду з Ebb Carbon щодо видалення вуглецю з океану

Корпорація Microsoft уклала угоду з компанією Ebb Carbon, що спеціалізується на видаленні вуглецю з океану, розташованої на північному краю Олімпійського півострова штату Вашингтон, з метою потенційного видалення до 350 000 тонн CO2 протягом наступного десятиліття.

Ebb Carbon використовує технологію, яка вже застосовується виноробами та на очисних спорудах, яка може бути адаптована для використання в океані, створюючи воду з високим pH-рівнем. Лужна вода може зв'язати вуглекислий газ та безпечно зберігати його у вигляді бікарбонатних іонів, що також допомагає боротися з окисленням океану.

Угода починається з видалення 1333 тонн, з можливістю для Microsoft збільшити обсяг у майбутньому. Умови угоди були розкриті.

«Океан є критичною частиною циклу вуглецю. Ebb розробила технологію, яка використовує природні властивості океану — його величезну поверхню та природні океанічні процеси, які вже витягують CO2 з атмосфери — для стійкого видалення та зберігання великих обсягів атмосферного вуглецю», — сказав Браян Маррс, старший директор з енергетики та видалення вуглецю в Microsoft у заяві.

Ebb Carbon базується в Південному Сан-Франциско і співпрацює з лабораторією Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) у Секвімі (Вашингтон) над своєю пілотною установкою. Компанія була заснована чотири роки тому та зібрала $22 мільйони від інвесторів.

Microsoft уклала безліч угод з видалення вуглецю. Першу довгострокову угоду було підписано у 2022 році з компанією Climeworks, яка створила пристрої для Ісландії. У липні Microsoft купила 500 000 метричних тонн у дочірньої компанії Occidental Petroleum, що стало найбільшою одноразовою угодою з видалення вуглецю.

Ebb Carbon співпрацює з регістром вуглецю Isometric для верифікації свого впливу на довкілля. Isometric - це незалежна організація, яка реєструє та верифікує проекти з видалення вуглецю з атмосфери, а також видає сертифікати. Isometric стала першою організацією, яка розробила протокол для верифікації видалення вуглецю шляхом підвищення лужності океану.

Компанії, які прагнуть видалити вуглекислий газ із морської води, стикаються з безліччю аспектів, як заявив океанограф Девід Хо. Це включає точний моніторинг, звітність та верифікацію об'єму видаленого вуглекислого газу. Коли вуглець видаляється з води, океан отримує нову здатність поглинати його з повітря, але це може бути важко розрахувати.

У той же час Хо, який є співзасновником [C]Worthy, — проекту, спрямованого на вирішення проблеми обліку морського видалення вуглекислого газу, — вважає загальний підхід як той, що "має кращі шанси масштабування", ніж наземні стратегії.

«Добре бачити, що Microsoft і Ebb використовують перший свого роду протокол підвищення лужності океану (OAE) Isometric. OAE є перспективним через величезну поверхню океану», — сказала Стейсі Каук, головний науковий співробітник Isometric.

Xiaomi 15 Pro отримає величезний акумулятор ємністю понад 6000 мА·год

Компанія Xiaomi не тільки опублікувала приклади фото, отриманих на Xiaomi 15 Pro, а й постери, що розкривають частину характеристик нового флагмана.

Xiaomi 15 Pro, окрім іншого, буде монстром автономності, оскільки отримає акумулятор ємністю 6100 мА·год. Як ми вже неодноразово зазначали, на ринку з'являється все більше телефонів з акумуляторами ємністю понад 5000 мА·год і навіть 6000.

Екран смартфона матиме пікову яскравість 3200 кд/кв.м та роздільну здатність 2K, а перископний «телевік» запропонує п'ятикратне оптичне наближення та 10-кратний зум без втрат якості.

Стартап REMSpace досяг прориву у спілкуванні між людьми під час сну

Стартап REMSpace із Сан-Франциско оголосив про досягнення значного прориву у сфері спілкування між людьми під час сну. Згідно із заявою компанії, вдалося встановити «нові виміри спілкування» між двома сплячими людьми, які обмінювалися повідомленнями, перебуваючи у стані усвідомленого сновидіння.

Цей експеримент було проведено за допомогою пристрою, розробленого компанією та прикріпленого до голови кожного учасника. Пристрій збирав полісомнографічні дані, включаючи моніторинг мозкових хвиль та частоти серцевих скорочень, та передавав їх на сервер через Wi-Fi.

Під час експерименту першому учаснику було передано секретне слово через навушники, коли він увійшов до усвідомленого сновидіння. Потім він повторив слово уві сні, яке "вважалося" сервером і збережене там. Коли інша учасниця увійшла до усвідомленого сновидіння через кілька хвилин, вона, ймовірно, «отримала» збережене повідомлення після того, як воно було відправлене їй.

Генеральний директор REMSpace Майкл Радуга (Michael Raduga) заявив, що «ще вчора спілкування уві сні здавалося науковою фантастикою. Завтра це стане настільки звичною справою, що ми не зможемо уявити своє життя без цієї технології». Він також додав, що розвиток технологій швидкого сну «стане наступною великою галуззю після ШІ».

Компанія стверджує, що скоро буде проведено дослідження і статтю про комунікацію в усвідомлених сновидіннях вже написано і відправлено на рецензію в науковий журнал. Очікується, що роботу буде опубліковано протягом найближчих 2-6 ​​місяців.

Цей експеримент викликав інтерес і скептицизм у науковому співтоваристві, оскільки результати ще не опубліковано. Однак, якщо результати будуть підтверджені, це може відкрити нові можливості для спілкування між людьми під час сну та потенційно призвести до нових методів лікування розладів сну та інших захворювань.

Читати також


up