Новини науки та високих технологій. 14.10.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Xiaomi випустила годинник Xiaomi Watch H1 E, здатний вимірювати тиск

Компанія Xiaomi представила свій новий розумний годинник Xiaomi Watch H1 E, зареєстрований як медичний пристрій класу II китайським регулятором. Продаж його вже почався за ціною 269 доларів, а головною особливістю стала здатність вимірювати артеріальний тиск користувача завдяки свого роду міні-манжеті в ремінці.

Годинник оснащується 1,43-дюймовим екраном AMOLED (466 х 466 пікселів), акумулятором ємністю 500 мА·год і відстежує багато параметрів здоров'я, таких як частота серцевих скорочень, рівень кисню в крові, температура шкіри, сон, рівень стресу, дихання і так далі. Передбачено нагадування для користувачів про необхідність вимірювання тиску.

Підтримується понад 100 спортивних режимів, дзвінки по Bluetooth, NFC, GPS, є захист від води (IP68), час автономної роботи становить 9 днів у «звичайному» режимі.

Перший «по-справжньому розумний телефон із штучним інтелектом» Honor Magic 7 показали у справі

Генеральний директор Honor Чжао Мін, засновник 360 Group Чжоу Хун'ї та заступник головного редактора журналу «Китайський підприємець» Хе Іфань поговорили у прямому ефірі на тему «Інновації та підприємництво в епоху штучного інтелекту».

Під час прямої трансляції Чжао Мін показав реальний смартфон Honor Magic 7. Він сказав розумному голосовому помічнику: «Замов три чашки кави». Смартфон Honor Magic 7 автоматично завершив пошук, оформив замовлення та доставку, запропонувавши сплатити за покупку.

Чжоу Хун'ї сказав, що смартфон Huawei, який складається втричі, поміщає планшет у вашу кишеню, а «Honor Magic 7 поміщає у вашу кишеню дворецького зі штучним інтелектом». Він заявив, що у серії Honor Magic 7 буде представлена ​​MagicOS 9.0, оснащена новим агентом штучного інтелекту. Це перший у цій сфері «по-справжньому розумний телефон із штучним інтелектом».

Вже відомо, що новинку буде представлено 30 жовтня.

Apple готує окуляри та AirPods із вбудованими камерами

Apple готує кілька справді цікавих продуктів, про що повідомляє Марк Гурман із Bloomberg. Він згадує компактні розумні окуляри, а також AirPods із камерами, які не з'являться щонайменше до 2027 року, якщо взагалі з'являться.

Згідно зі звітом, Apple хоче врятувати частину своїх багатомільярдних інвестицій у Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи в галузі візуального інтелекту Apple Vision Pro, впроваджуючи цю технологію у більшу кількість продуктів. Частково це використовується в системі штучного інтелекту iPhone 16, а наступним кроком Apple, як повідомляється, є впровадження цього у форм-фактор окулярів.

Окуляри не будуть повноцінними окулярами доповненої реальності з дисплеями, а скоріше розумними окулярами з вбудованими камерами, динаміками та мікрофонами - схожими на окуляри Ray Ban від Meta, які стали досить популярними. Meta* продає ці окуляри всього за 300 доларів, хоча ви можете вибрати і дорожчі оправи.

Крім того, компанія планує AirPods з камерами. Як це працюватиме незрозуміло, але інсайдер запевняє, що Apple все ще експериментує.

10500 мАг, 66 Вт, Snapdragon 8s Gen 3, немиготливий екран 3К 144 Гц та 8 динаміків: розкрито нові характеристики Honor Tablet GT Pro

Honor продовжує розкривати подробиці про майбутній планшет Tablet GT Pro. Цього разу компанія розповіла, на якому SoC побудовано пристрій, та які параметри підсистеми живлення.

В основі апаратної платформи Honor Tablet GT Pro є досить потужна SoC Snapdragon 8s Gen 3. Ємність акумуляторної батареї склала 10500 мАг, максимальна потужність зарядки - 66 Вт.

Раніше офіційно повідомлялося, що Honor Tablet GT Pro отримає екран OLED з діагоналлю 12,3 дюйми, роздільною здатністю 3К (3000 х 1920 пікселів) та кадровою частотою 144 Гц. За рахунок високої частоти регулювання ШІМ - 4320 Гц - дисплей не мерехтітиме в більшості умов експлуатації. Також апарат отримає вісім динаміків.

Офіційна прем'єра Honor Tablet GT Pro відбудеться 16 жовтня. Планшет запропонують у трьох кольорах (білому, чорному та синьому) та чотирьох конфігураціях пам'яті — 8/128, 8/256, 12/256 та 12/512 ГБ.

Вчені досягли прориву в розумінні турбулентності, використовуючи найпотужніший комп'ютер у світі

Турбулентність - це складне явище, яке впливає на повсякденне життя, починаючи від води, що тече з крана, до хімічних реакцій у реактивних двигунах, які рухають літаки. Однак, незважаючи на всюдисутність, турбулентність залишається погано вивченою областю фізики.

Але завдяки потужностям найшвидшого комп'ютера у світі, Frontier, дослідники з Georgia Tech зробили значний крок уперед у розумінні турбулентності. Використовуючи можливості комп'ютера, який може виконувати квінтильйон операцій за секунду, дослідники змогли створити моделі у надзвичайно високій роздільній здатності, які дозволяють їм краще зрозуміти природу турбулентності.

«Турбулентність – дуже складне явище. Теорії неповні, а лабораторні виміри важкі. Очікується, що роздільна здатність Frontier, що перевищує 5 трильйонів точок сітки, призведе до нових відкриттів, які, у свою чергу, можуть сприяти прогресу в моделюванні, де як припущення, так і прогнози можна буде перевіряти чисельно», - сказав професор П. К. Єнг , керівник дослідницької групи

Дослідники використовували потужні графічні процесори Frontier для обчислення та створення моделей у надзвичайно високій роздільній здатності. Їхня робота продемонструвала принципи розширеного програмування GPU, які можуть бути корисними в інших областях, особливо тих, де важливі псевдоспектральні методи.

«У багатьох наукових областях люди вважали, що обчислення такого масштабу неможливі, але тепер ми досягли цього і навіть раніше, ніж передбачалося. Наша робота з моделювання турбулентності також демонструє кілька принципів розширеного програмування GPU, які становлять інтерес в інших областях. Очікується, що науковий вплив наших екстремальних масштабних симуляцій буде ще більше посилено за рахунок публічного обміну даними у партнерстві з проектом бази даних турбулентності Університету Джонса Гопкінса, який підтримує Національний науковий фонд», — сказав професор Йенг.

Прорив у розумінні турбулентності може мати значні наслідки для різних галузей: від аерокосмічної техніки до хімічної промисловості. Завдяки потужностям комп'ютера Frontier, дослідники можуть краще зрозуміти та моделювати турбулентність, що може призвести до нових технологічних інновацій.

Вчені виявили зв'язок між космічною погодою та погодою на Землі, що становить небезпеку для супутників та астронавтів

Вчені з Університету Колорадо в Боулдері виявили зв'язок між космічною погодою та погодою на Землі. Команда дослідників під керівництвом студента-бакалаврату Макса Файнланда виявила, що грози на нашій планеті можуть витісняти високоенергетичні електрони з внутрішнього радіаційного поясу, що може становити небезпеку для супутників та астронавтів.

За словами Файнланда, «ці частинки - найстрашніші, їх деякі називають "електронами-вбивцями". Вони можуть проникати крізь метал супутників, вражати плати та можуть бути канцерогенними, якщо потраплять на людину в космосі».

Команда дослідників використовувала дані з виведеного з експлуатації супутника NASA SAMPEX (Solar, Anomalous, and Magnetospheric Particle Explorer), щоб показати зв'язок між погодою на Землі та космічною погодою. Вони виявили, що грози на нашій планеті можуть витісняти високоенергетичні електрони з внутрішнього радіаційного поясу, що може становити небезпеку для супутників та астронавтів.

Внутрішній радіаційний пояс - це область простору, оповита зарядженими частинками, що оточують Землю. Цей пояс генерується магнітним полем Землі та складається з двох регіонів: внутрішнього та зовнішнього радіаційних поясів. Внутрішній пояс, як правило, починається більш ніж за 970 кілометрів над поверхнею Землі, а зовнішній пояс починається приблизно за 19000 кілометрів від Землі.

Коли в небі над Землею блищить блискавка, цей сплеск енергії може також випромінювати радіохвилі, що спіраллю спрямовуються вглиб космосу. Якщо ці хвилі стикаються з електронами у радіаційних поясах, вони можуть виштовхнути їх. У деяких випадках такі «випадання електронів, викликані блискавкою», можуть навіть впливати на хімію атмосфери Землі. До цього часу дослідники збирали лише прямі вимірювання низькоенергетичних чи «холодних» електронів, що падають з внутрішнього радіаційного поясу.

Усього Файнланд нарахував 45 сплесків високоенергетичних електронів у внутрішньому поясі з 1996 по 2006 рік. Він порівняв ці події із записами ударів блискавок у Північній Америці: деякі з сплесків електронів, здавалося, відбувалися менш ніж за секунду після удару блискавки в землю.

За версією команди, після удару блискавки радіохвилі із Землі врізаються в електрони у внутрішньому поясі, які потім починають миттєво переміщатися між північною та південною півкулями Землі — переміщаючись туди і назад лише за 0,2 секунди. І щоразу, коли електрони відскакують, деякі з них «випадають» із пояса та потрапляють у нашу атмосферу. Поки що вчені не мають розуміння, як часто відбуваються такі події. Вони можуть відбуватися переважно у періоди високої сонячної активності, коли сонце вивергає багато високоенергетичних електронів, наповнюючи внутрішній пояс цими частинками.

Вчені планують продовжити дослідження, щоб краще зрозуміти механізми, що призводять до випадання високоенергетичних електронів із внутрішнього радіаційного поясу. Вони також сподіваються, що їхня робота може призвести до нових методів захисту супутників та астронавтів від шкідливого впливу космічної радіації.

Результати дослідження було опубліковано у журналі Nature Communications.

Астрономи виявили зірку з низьким вмістом металів, яка дає інформацію про хімічну еволюцію раннього Всесвіту

Астрономи з Корнеллського університету в Ітаці (штат Нью-Йорк) провели хемо-динамічне дослідження зірки HE 2315-4240 з дуже низьким вмістом металів, використовуючи телескоп Магеллана-Клея в Чилі. Результати дослідження, опубліковані на сервері препринтів arXiv, надають важливі відомості про природу цієї зірки.

Зірки з низьким вмістом металів є рідкісними об'єктами в каталогах, на сьогоднішній день виявлено лише кілька тисяч зірок із вмістом заліза [Fe/H] нижче -2,0. Розширення все ще короткого списку зірок з низьким вмістом металів має велике значення для астрономів, оскільки такі об'єкти можуть покращити знання про хімічну еволюцію Всесвіту.

HE 2315-4240 є дуже бідною металами зіркою на приблизій відстані близько 9300 світлових років від Землі. Враховуючи, що зірка погано вивчена і мало відомо про її властивості, група астрономів вирішила досліджувати її з допомогою спектрографа Magellan Inamori Kyocera Echelle (MIKE), встановленого на телескопі Magellan-Clay.

Внаслідок спостережень астрономи отримали наявність 19 елементів. Виявилося, що альфа-елементи, такі як кисень, магній, кремній і титан, мають більш високий вміст, ніж залізо, нікель і кобальт. Це вказує на те, що зірка утворилася з газу, збагаченого вибухами наднових, які створили альфа-елементи, але не залізо-елементи.

Крім того, спостереження показали, що HE 2315-4240 має низькі співвідношення вмісту стронцію до барію та вуглецю до заліза. Ці результати вказують на те, що зірка акрекована та сформована у карликовій галактиці. Ефективна температура HE 2315-4240 оцінюється в 5181 К, що відповідає типовій температурі поверхні червоного гіганта.

Згідно з дослідженням, металевість HE 2315-4240, а також велика кількість магнію і кремнію вказують на те, що зірка утворилася з газу, збагаченого вибухом наднового типу II. Астрономи припускають, що прабатьком, швидше за все, була масивна (близько 10 сонячних мас) зірка населення ІІІ. Зірки населення III вважаються найпершими зірками, що утворилися з первинного газу, що утворився після Великого вибуху. Цей газ складався з водню, гелію та літію, і не містив важких елементів, які були створені у пізніших поколіннях зірок.

На підставі проведеного аналізу дослідники припускають, що HE 2315-4240 утворилася за межами галактичного диска, ймовірно, в невеликій карликовій галактиці, і згодом була поглинена Чумацьким Шляхом.

Google Research досягла нової вершини у розвитку квантових технологій

Вчені з Google Research зробили важливий крок у розвитку квантових комп'ютерів. Група інженерів, фізиків та спеціалістів з квантових технологій виявила, що зниження шуму дозволяє розробленому компанією квантовому чіпу Sycamore перевершити класичні комп'ютери, що працюють на основі випадкової вибірки ланцюгів (RCS). Відкриття було опубліковано у журналі Nature.

Дослідники розробили алгоритми, які можуть працювати як на традиційному суперкомп'ютері, так і квантовому комп'ютері, щоб перевірити їх можливості один проти одного. Одним із таких алгоритмів є RCS, який по суті лише генерує ряд випадкових чисел. Однак це виявилося досить складним завданням для класичних комп'ютерів, і дослідники хотіли перевірити, чи квантовий комп'ютер зможе впоратися краще.

Однією з найбільших проблем, з якими зіткнулися дослідники, є помилки, спричинені шумом довкілля. Це призвело до великої кількості досліджень методами виправлення помилок та методами запобігання їх виникненню в першу чергу. Такі дослідження привели до висновків, які припускають, що фоновий шум у навколишньому середовищі може викликати помилки - такий шум є природним, він може виникати через зміни температури, магнітні поля або навіть космічну радіацію.

Щоб вирішити цю проблему, дослідники з Google працювали над зниженням шуму фону. Автори експерименту виявили, що навіть невелике зниження шуму, з 99,4% безпомилкового рівня до 99,7%, призводило до кардинальних змін у можливостях. Це дозволило квантовому чіпу досягти «квантової переваги» при роботі RCS, що говорить про те, що вчені все ближче підходять до мрії про корисний квантовий комп'ютер.

Історичний запуск: SpaceX успішно повернула Starship Super Heavy на стартовий майданчик

13 жовтня компанія SpaceX провела випробувальний запуск Starship Super Heavy, який отримав назву Starship Flight 5. Запуск відбувся о 8:25 ранку за східним поясним часом (12:25 за Грінвічем) з об'єкту компанії Starbase, розташованого біля пляжу Бока-Чіка в Південному Техасі.

Надважкий прискорювач Starship Flight 5 успішно відокремився від корабля Starship і успішно завершив активацію двигуна. Крім того, ракета Starship Super Heavy компанії SpaceX повернулася на стартовий майданчик під час історичної спроби посадки.

Це вже п'ятий випробувальний політ ракети Starship, яка разом із прискорювачем Super Heavy є найбільшою і найпотужнішою ракетою у світі. Основною метою цього польоту був запуск Starship та повернення в атмосферу для приведення в Індійський океан. Однак SpaceX також повернула перший ступінь Super Heavy на стартовий майданчик і спіймала прискорювач за допомогою конструкції свого майданчика Mechazilla. Ця система призначена для скорочення часу обороту запусків Starship.

«Інженери SpaceX витратили роки на підготовку і місяці на тестування спроби захоплення прискорювача, а техніки витратили десятки тисяч годин на створення інфраструктури, щоб максимально збільшити наші шанси на успіх. Ми не приймаємо жодних компромісів, коли йдеться про забезпечення безпеки громадськості та нашої команди, і спроба повернення буде здійснена лише за відповідних умов», — написала SpaceX в огляді місії.

Повністю складені, ракета-носій Starship та Super Heavy від SpaceX є найвищою та найпотужнішою ракетою у світі. Їхня висота становить майже 122 метри, 33 двигуни Raptor живлять перший ступінь Super Heavy, а шість двигунів Raptor живлять космічний корабель Starship.

Це не перший випробувальний політ Starship. SpaceX вперше досягла космосу зі Starship під час випробувального запуску Flight 4 6 червня, але Starship отримав пошкодження під час входу в атмосферу. Super Heavy успішно здійснив «м'яку посадку», приводнившись у Мексиканській затоці.

Впіймання прискорювача було не єдиною метою запуску Flight 5. SpaceX також мала намір відправити верхню сходинку Starship заввишки 50 метрів у космос і повернути її приводненням в Індійському океані через 65 хвилин після старту. Приводнення здійснилося успішно, проте камери зафіксували вибух після падіння сходинки у воду.

Читати також


up