Новини науки та високих технологій. 06.10.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Астероїди як джерело їжі для астронавтів: вчені представили нову концепцію виробництва продуктів харчування

Вчені з Інституту дослідження Землі та космосу Західного університету в Канаді представили концепцію виробництва продуктів харчування для астронавтів, використовуючи як сировину матеріал астероїдів. Ця ідея ґрунтується на можливості вирощування їстівної біомаси шляхом живлення бактерій астероїдним матеріалом.

В опублікованій статті в Міжнародному журналі астробіології дослідники описують свій підхід, який включає розрахунок необхідної кількості астероїдного матеріалу для виробництва продуктів харчування. Раніше вченими було встановлено, що майбутні космічні місії в далекі частини Сонячної системи або за її межі не зможуть забезпечити достатньо їжі для підтримки життя астронавтів.

Нове дослідження пропонує використовувати бактерії, вирощені на астероїдному матеріалі, як джерело їжі. Ця концепція не є новою, раніше дослідники з проекту DARPA вивчали аналогічний підхід, використовуючи пластикові контейнери як їжу для мікробів.

Попередня група виявила, що подрібнення метеоритів і використання їх як добрива для мікробів призвело до того, що мікроби стали споживати вуглецевий матеріал і розростатися. Це відкриття передбачає, як і раннє життя Землі могло підтримуватися в такий спосіб.

Дослідники розрахували, скільки астероїдного матеріалу знадобиться для підтримки життя астронавтів у тривалих подорожах. Як орієнтир вони використовували астероїд Бенну. Попередні дослідження показали, що він складається з матеріалу, яким можуть харчуватися мікроби. Дослідники виявили, що якби мікроби з'їли весь астероїд, то його можна було б використовувати для достатньої кількості їжі, щоб підтримувати одного астронавта протягом 600 років у гіршому випадку і 17 000 років у кращому випадку.

Дослідницька група визнає, що ідея використання астероїдів як добрива для біомаси все ще знаходиться на дуже ранніх стадіях. Вони відзначають, що необхідно провести безліч тестів такої біомаси, щоб переконатися, що вона не буде токсичною та неприйнятною. Вони також зазначають, що мінливий склад астероїдів становитиме додаткові проблеми.

Модем 5G, над яким так довго працює Apple, буде набагато більшим, ніж просто модем. Це чіп для всіх бездротових мереж

Apple дуже давно працює над власним модемом 5G, і свого часу навіть купила для цих цілей частину бізнесу Intel. Перший смартфон із модемом Apple має вийти вже навесні, але тепер повідомляється, що чіп компанії буде помітно складнішим, ніж вважалося.

Це буде не просто модем стільникового зв'язку, а чіп, що об'єднує всі основні технології бездротової передачі даних. Саме він буде відповідальний за стільниковий зв'язок, Wi-Fi, GPS та Bluetooth. Тобто Apple так давно працює над чіпом, тому що він помітно складніший за звичайний модем.

Першим з таким чіпом буде iPhone SE 4, який очікується навесні наступного року. Нові дані також кажуть, що він заразом отримає SoC Apple A18, як ми й передбачали нещодавно. Потужна платформа просто необхідна для підтримки функцій Apple Intelligence, запевняє сама Apple.

Також повідомляється, що новий iPhone SE отримає екран OLED діагоналлю 6,1 дюйма з роздільною здатністю 2532 х 1170 пікселів і набір камер, як iPhone 15, хіба що надширококутної камери не буде.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що через величезний стрибок новий iPhone SE буде дорожчим за попередника. Що цікаво, iPhone 15 все ще продається, а SE 4 буде навіть продуктивнішим, хоча і без однієї камери, так що при більш низькій ціні SE 4 цілком може перетягнути на себе більшу частину продажів.

Відео Shorts у YouTube стануть утричі довшими. Google дозволила додавати відео довжиною до 3 хвилин

Компанія Google оголосила про те, що формат Shorts на платформі YouTube тепер дозволяє створювати ролики завдовжки 3 хвилини.

До поточного моменту тривалість таких відео була обмежена 60 секундами, але з 15 жовтня можна буде додавати втричі довші ролики. Google каже, що збільшення тривалості є найчастішим запитом творців контенту.

Також компанія попрацювала над інтерфейсом програвача роликів у такому режимі, зробивши його трохи повітрянішим і менш помітним.

Що цікаво, Google також дає можливість налаштувати стрічку YouTube так, щоб у неї виводилося менше відео Shorts. Щоправда, налаштування діятиме лише тимчасово, і неясно, скільки саме.

За кілька років на ринку з'являться HDD об'ємом 60 ТБ

Жорсткі диски давно програли війну SSD у сегменті споживчих пристроїв, але вони все ще дуже затребувані в інших галузях. І там, до того ж, важливий обсяг, тому виробники HDD продовжують нарощувати цей показник. Згідно з дорожньою картою IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) вже в 2028 році ми побачимо жорсткі диски об'ємом 60 ТБ!

Якщо прогноз вірний, ми побачимо, як ємність HDD-сховищ подвоїться лише за чотири роки, чого не відбувалося вже дуже давно. Крім того, IEEE вважає, що продаж HDD збільшиться і в кількісному вираженні.

Можливості для такого значного зростання обсягів дає технологія HAMR (магнітний запис за допомогою розігріву). Саме вона має дозволити створити HDD об'ємом 40 ТБ вже наступного року, а до 2028 року збільшити цей показник ще у півтора рази. У цьому випадку щільність запису на пластину має перевищити 4 ТБ на квадратний дюйм, але до 2037 року очікується, що цей показник зросте до 10 ТБ.

Флагманські смартфони в майбутньому знову подорожчають через дорожчі платформи при переході на техпроцес 2 нм

Майбутнім платформам Snapdragon 8 Gen 4 і Dimensity 9400 приписують значно вищі ціни, ніж на SoC поточного покоління, і ця тенденція, мабуть, збережеться. Повідомляється, що перехід TSMC на техпроцес 2 нм буде знову пов'язаний із підвищенням цін.

Згідно з свіжими даними, ціна на 300-мм пластину, вироблену з використанням техпроцесу N2, перевищить 30 000 доларів.

Раніше очікувалося, що найбільший у світі контрактний виробник проситиме близько 25 000 доларів за пластину N2, що значно перевищує 18 500 доларів за пластину N3. Якщо інформація вірна, пластина N2 буде вдвічі дорожчою, ніж пластина N4/N5, яка, як вважають, коштує сьогодні близько 15 000 доларів.

Тобто нас чекає чергове подорожчання топових платформ, які першими перейдуть на новий техпроцес. Щоправда, це станеться відносно нескоро. Навіть Apple, як передбачається, отримає 2-нанометрові чіпи лише у 2026 році, і за прикладом переходу на норми 3 нм можна припустити, що SoC Snapdragon та Dimensity на техпроцесі 2 нм ми побачимо приблизно у 2028 році.

Через п'ять років на ринку з'являться споживчі SSD об'ємом 32 ТБ. Аналітики прогнозують появу мікросхем NAND об'ємом 8 ТБ

За даними IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), обсяг твердотільних накопичувачів протягом найближчих років зросте у кілька разів.

Аналітики кажуть, що до 2027 року на ринку з'являться мікросхеми пам'яті 3D NAND об'ємом 4 ТБ, а до 2029 року – 8 ТБ. Тобто в останньому випадку йдеться про чотириразове зростання, що, відповідно, має призвести як мінімум до такого ж зростання обсягу масових споживчих накопичувачів. І якщо зараз масові SSD пропонують обсяг до 8 ТБ, то за п'ять років це буде вже 32 ТБ.

При цьому автори прогнозу не говорять про тип пам'яті, вказуючи його як TLC+, тобто маючи на увазі, що це може бути TLC, QLC або навіть потенційно PLC, здатна зберігати п'ять біт інформації на одну комірку.

Більшість геймерів все ж таки віддають перевагу однокористувальницьким іграм. Особливо старші гравці

Незважаючи на те, що розраховані на багато користувачів онлайн-ігри приносять величезні гроші і привертають багато уваги, схоже, більшість геймерів все ж віддає перевагу однокористувальницьким сюжетним проектам.

Як мінімум, свіжий звіт аналітиків Midia Research говорить саме про це, хоча його результати можна інтерпретувати дещо по-різному.

Якщо узагальнити, 53% геймерів у голосуванні обрали саме однокористувацькі ігри. Важливо сказати, що опитування стосувалося проектів для ПК та консолей і не стосувалося смартфонів.

Діаграма також показує, що чим старша опитувана категорія гравців, тим з більшою перевагою виграє категорія однокористувальних проектів, але в цілому вигравати вона починає тільки з категорії 25-34 роки, а більш помітно з 35-44 років. Молодші гравці віддають перевагу онлайн-проектам, а якщо точніше, то проектам з PVP, тобто таким, де можна грати проти інших живих гравців. При цьому такі проекти були окремою категорією в опитуванні, а іншою були кооперативні онлайн-ігри, які теж досить популярні. І якщо об'єднати ці дві категорії, то вийде, що саме такі проекти є найпопулярнішими в цілому, і лише геймери від 45 років з великою перевагою віддають перевагу однокористувальницьким проектам навіть у таких умовах.

Враховуючи, що опитування було одноразовим, поки що можна точно сказати, що старші геймери набагато частіше віддають перевагу однокористувальницьким іграм. При цьому неясно, чи має місце активна зміна уподобань з віком або ж просто геймери, які зараз помітно старші, і спочатку віддавали перевагу однокористувацьким проектам, так як масовий бум розрахований на багато користувачів почався не те щоб дуже давно. Цілком ймовірно, що мають місце обидва фактори.

На ринку з'явилися перші кабелі з підтримкою USB4 2.0 і швидкістю передачі даних до 80 Гбіт/с

Стандарт USB4 2.0 дуже повільно пробирається на ринок, але тепер нарешті з'явилися відповідні кабелі.

Японський виробник периферійних пристроїв Elecom став першою компанією, яка отримала сертифікацію своїх кабелів USB4 2.0. Компанія вже випустила дві версії кабелю: за допомогою потужності до 60 Вт і до 240 Вт. В обох випадках підтримується передача даних на швидкості до 80 Гбіт/с. Щодо підтримки режиму 120 Гбіт/с, коли зворотний канал урізається до 40 Гбіт/с, даних поки немає.

Підтримка USB4 2.0 вже впроваджена в Windows 11, але поки не у фінальній версії. Поширення нового стандарту займе час, але й конкуруючий стандарт в особі Thunderbolt 5 також поки що не може похвалитися хоча б якоюсь поширеністю. На даний момент він доступний лише в декількох моделях ноутбуків.

Особу автора Bitcoin розкриють вже через два дні? HBO анонсувала документальний фільм про Сатосі Накамото

Відеосервіс HBO стверджує, що у своєму новому документальному фільмі нарешті розкриє особистість творця Bitcoin Сатосі Накамото (Satoshi Nakamoto).

Фільм за назвою Money Electric: The Bitcoin Mystery вийде вже 8 жовтня. Його зняв номінований на премію Еммі режисер Каллен Гобак.

Сама платформа HBO, звичайно, не дає жодних натяків, але є чутки, що у фільмі головним претендентом на роль Накамото буде названо Лена Сассамана — американського технолога і розробника анонімного коду ремейлера Mixmaster. Також він брав участь у розробці Pretty Good Privacy та GNU Privacy Guard - програм, без яких сьогодні немислима цифрова безпека. Сассаман покінчив життя самогубством у 2011 році.

Цей процесор для ШІ споживає менше 1 мілівата енергії. Представлений BrainChip Akida Pico

Компанія BrainChip представила надмаломощний нейронний процесор (NPU) Akida Pico, споживання якого становить менше 1 мілівата!

Даний NPU можна використовувати як прискорювач ШІ для дуже компактних інтелектуальних пристроїв з живленням від батареї. Наприклад, слухових апаратів, навушників з шумозаглушенням та різного медичного обладнання. Akida Pico NPU можна реалізувати як автономний чіп або включити до інших чіпів.

Akida Pico - це NPU, який містить лише 150 000 транзисторів і не містить власної пам'яті. Чіп поєднує матрицю шини NPU, DMA та AXI для підключення до інших частин процесора або мікроконтролера.

Що цікаво, виробляється чіп на потужностях GlobalFoundries за техпроцесом 22FDX (22 нм, FD SOI), і при цьому він споживає неймовірно мало.

Якщо точніше, Akida Pico NPU споживає менше 1 міліват при площі кристала всього 0,12 мм2. Якщо додати чіпу 50 КБ пам'яті SRAM, можливо, розмір кристала збільшиться до 0,18 мм2. Також важливо, що компанія заявляє, що ядро ​​може бути синтезоване для будь-якого виробничого вузла, включаючи недорогі вузли TSMC класу 12 нм та надвисокопродуктивні технологічні процеси класу 3 нм, якщо це необхідно. У останньому разі споживання, певне, буде у рази нижче.

Про продуктивність компанія прямо не говорить, але зрозуміло, що показники мають бути вкрай скромними.

Читати також


up