Новини науки та високих технологій. 29.09.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Ілон Маск анонсував презентацію, яка увійде до історії. Вона може бути пов'язана з роботами

Американський мільярдер, глава Tesla, SpaceX та інших технологічних компаній Ілон Маск опублікував сьогодні тизер майбутнього заходу.

Він відбудеться 10 жовтня у Лос-Анджелесі та буде пов'язаний з роботами. Слоганом заходу стала фраза We, Robot, яка може бути відсиланням до фільму 20-річної давності I, Robot з Віллом Смітом у головній ролі. Маск додав, що цей анонс увійде до історії.

Наступного року компанія обіцяє "дрібносерійне виробництво" людиноподібних роботів Optimus для внутрішнього використання. Автовиробник сподівається розпочати масове виробництво роботів для інших компаній у 2026 році. У квітні Маск заявив, що робот Tesla під назвою Optimus зможе виконувати завдання на заводі до кінця цього року і може бути готовим до продажу вже до кінця 2025 року.

Раніше Ілон Маск зазначав, що в якийсь момент у майбутньому напрям гуманоїдних роботів Optimus може збільшити вартість компанії до 25 трильйонів доларів.

Це перший у світі гнучкий некремнієвий мікропроцесор. Він продовжує працювати, якщо його обернути довкола ручки

Гнучкими екранами вже давно нікого не здивувати, а ось гнучкі процесори - це дуже нетипово. Такий у рамках своєї наукової роботи створили у компанії Pragmatic Semiconductor.

Стаття в Nature під назвою «Некремнієвий мікропроцесор, що згинається, RISC» описує перший у світі 32-розрядний гнучкий мікропроцесор, що зберігає повну функціональність під час згинання. А ще він заразом має деякі вбудовані можливості машинного навчання.

На відео можна бачити процесор Flex-RX (спирається на архітектуру RISC-V), який обернули довкола ручки, що ніяк не заважає першому працювати.

Flex-RV ґрунтується на попередніх розробках Pragmatic у галузі гнучкої електроніки, а саме FlexPCB (гнучка друкована плата) та FlexIC (гнучкі інтегральні схеми), виготовлені з використанням технології IZGO на тонкоплівкових транзисторах. Товщина процесорів становить менше 80 мкм, включаючи друковану плату, вони споживають менше 6 мВт потужності та пропонують виняткову гнучкість та доступність. Тестові зразки містять 12600 логічних вентилів і мають середню і максимальну тактову частоту 52 кГц і 60 кГц відповідно.

Вчені з Китаю провели детальне дослідження зразків місячного ґрунту «Чан'е-5» та виявили магнетит

Дослідники з Інституту геохімії Китайської академії наук під керівництвом Лі Яна та Цао Чжі провели детальне дослідження місячного ґрунту, зібраного під час місії «Чан'е-5». В результаті вони підтвердили присутність субмікроскопічних частинок магнетиту по всій поверхні Місяця, що суттєво оновлює розуміння місячного середовища.

Дослідники використали електронний мікроаналіз для вивчення краплеподібних, округлих зерен сульфіду заліза, впроваджених в місячний ґрунт. Результати показали, що субмікроскопічний магнетит, що утворився в результаті удару, присутній у місячному реголіті. Вміст магнетиту виявився тісно пов'язаним із вмістом титану в регіоні.

Магнетит є важливим окисленим мінералом у планетній науці, його присутність пов'язана з палеомагнітними полями та ознаками життя. Раніше вважалося, що він рідко трапляється на місячній поверхні. Однак дослідження за допомогою спектроскопії та електронного парамагнітного резонансу (ЕПР) висунули гіпотезу про поширеність субмікроскопічних «магнетитоподібних» фаз у місячних ґрунтах місії «Аполлон».

Дослідження Лі та Као показало, що велика кількість субмікроскопічних частинок магнетиту існувала в краплеподібних, округлих зернах сульфіду заліза в ударних стеклах. Мікроаналіз показав, що цей тип магнетиту викликаний ударною подією. Для пояснення його появи дослідники використовували механізм евтектоїдної реакції (4FeO = Fe3O4 + Fe). Евтектоїдна реакція характеризується тим, що вона відбувається за певних умов, таких як висока температура, тиск та концентрація реагентів. У цьому випадку ударна подія на Місяці створила умови, необхідні для протікання цієї реакції, що призвело до утворення магнетиту.

Статистичні результати показали, що на поверхні близько 200 склоподібних зерен було виявлено 7 краплеподібних зерен сульфіду заліза, що містять магнетит. Сульфідні краплі часто асоціюються зі склоподібними зернами, а утворення магнетиту відповідає правилу, підкресленому щодо вмісту титану в ударному склі.

«Ми вважаємо, що субмікроскопічний магнетит у краплеподібних зернах сульфіду заліза є мінералогічним доказом існування субмікроскопічних магнетитоподібних фаз, виявлених в епоху „Аполлона”. Це дає міцну основу для висновку про те, що субмікроскопічний магнетит, що утворився в результаті удару, може бути повсюдно поширений у місячному реголіті в регіоні з високим вмістом титану», - сказав Лі Ян.

Дослідження було опубліковано у журналі Science Advances 20 вересня. Потенційно повсюдне утворення феромагнітних мінералів, про яке повідомляється у цьому дослідженні, також є додатковим підтвердженням ударного механізму виникнення магнітних аномалій на поверхні Місяця, описаного у попередніх дослідженнях.

Сульфіди в рідкому зовнішньому ядрі та ільменіт, що переносилися ранніми подіями перевороту місячної мантії, контактували один з одним у середовищі високого тиску (~4,75 ГПа) на межі місячного ядра та мантії. Це могло призвести до присутності розчиненого кисню в сульфіді та утворення магнетиту в глибокому місяці.

NASA завершує місію TBIRD: два роки рекордів лазерного зв'язку у космосі

Місія TBIRD, запущена NASA у травні 2022 року, була покликана продемонструвати можливості лазерного зв'язку в космосі. Протягом двох років місія встановила нові рекорди лазерного зв'язку, передаючи дані з космічного апарату PTD-3 на Землю з небаченою раніше швидкістю. Проте, місія TBIRD добігла кінця. TBIRD (TeraByte InfraRed Delivery) та її космічний апарат-носій – PTD-3 (Pathfinder Technology Demonstrator-3) – завершили демонстрацію технологій.

Серія PTD від NASA використовує звичайний комерційний космічний апарат, щоб забезпечити надійну платформу для ефективного тестування технологій із мінімальною переробкою між запусками. Після запуску в травні 2022 року в рамках місії SpaceX Transporter 5 космічний апарат PTD-3 вийшов на низьку навколоземну орбіту, і незабаром після цього TBIRD почав відправляти сигнали лазерного зв'язку на оптичну наземну станцію в Каліфорнії.

Дворічна демонстрація TBIRD продемонструвала життєздатність лазерного зв'язку. Більшість місій NASA покладаються на радіочастотні системи. Однак, лазерний зв'язок може передавати значно більше даних в одному каналі зв'язку. Ця технологія ідеально підходить для наукових та дослідницьких місій, яким потрібна передача великих обсягів даних.

У 2023 році TBIRD безперервно бив власні рекорди, досягнувши піку в червні, коли він безпомилково передав 4,8 терабайта даних, що еквівалентно приблизно 2400 годин відео високої чіткості, за п'ять хвилин зі швидкістю 200 гігабіт за секунду за один підхід.

Корисне навантаження TBIRD було однією з багатьох демонстрацій лазерного зв'язку. Програма NASA SCaN (Space Communications and Navigation) удосконалює цю технологію, щоб продемонструвати вплив лазерного зв'язку на доставку більшої кількості наукових та дослідницьких даних додому. Наступна демонстрація відбудеться на місії Artemis II.

Крім побиття світового рекорду, ця місія продемонструвала економічно ефективну конструкцію та надзвичайно низькі вимоги до розміру, ваги та потужності як на космічному апараті PTD-3, так і в корисному навантаженні TBIRD. Корисне навантаження розміром з коробку серветок містило два комерційних телекомунікаційних модеми, які команда TBIRD модифікувала для екстремальних умов космосу.

Система PTD-3/TBIRD також подолала одну з основних проблем, пов'язаних із лазерним зв'язком: створення вузького лазерного променя зв'язку під час руху на орбітальних швидкостях з атмосферним опором. Точність наведення та стійкість космічного апарату PTD-3 дозволили корисному навантаженню TBIRD досягти рекордного досягнення при русі зі швидкістю 17 000 миль на годину у космосі. Космічний апарат встановив рекорд за найвищою точністю наведення, колись досягнутою кубсатами без будь-яких рухомих механізмів або рухових систем.

Система не мала рухової установки, що означало, що після її розгортання на низькій навколоземній орбіті місія могла продовжуватися лише доти, доки її орбіта не почне знижуватися.

Хоча планувалося, що проект TBIRD пропрацює лише шість місяців, демонстраційна програма тривала понад два роки, що дозволило NASA більше дізнатися про роботу лазерного зв'язку на низькій навколоземній орбіті.

Уроки, отримані в ході TBIRD, будуть застосовані при майбутніх реалізаціях лазерного зв'язку та мінімізують обмеження низхідної лінії зв'язку при проектуванні місій, що дозволить проводити майбутні дослідження та відкриття.

Xiaomi з акумулятором 25 000 мАг та зарядкою 212 Вт - всього 78 доларів. Оголошено збір коштів на Xiaomi Power Bank 25000 212W

Xiaomi оголосила у Китаї збір коштів на платформі колективного фінансування на свій новий пристрій - мобільний акумулятор Xiaomi Power Bank 25000 212W. Ключові характеристики новинки вже відображені у назві.

Xiaomi Power Bank 25000 212W отримав вбудовану акумуляторну батарею ємністю 25 000 мАг (використовується 5 елементів ємністю 5000 мАг кожен) та трьома портами, що видають у сумі 212 Вт.

Максимальна вихідна потужність при підключенні одного пристрою до USB-C порту — 140 Вт. Якщо підключити три пристрої одночасно, вихідна потужність першого USB-C складе 120 Вт, другого USB-C - 65 Вт, USB-A - 27 Вт. Xiaomi Power Bank 25000 212W отримав невеликий екран, що відображає заряд, що залишився, швидкість зарядки і інтерфейс протоколу. Максимальна потужність заряджання мобільного акумулятора становить 100 Вт.

Новинку оцінили у 78 доларів, але ця ціна дійсна лише для учасників програми колективного фінансування. У роздрібному продажу пристрій буде дорожчим — 85,5 доларів.

SpaceX навчила космічний корабель Crew Dragon приземлятися, використовуючи свої двигуни. Але це лише для екстрених ситуацій

Космічний корабель SpaceX Crew Dragon тепер зможе за потреби приземлятися, використовуючи свої двигуни.

Компанія SpaceX переробила рухову установку свого космічного корабля Crew Dragon так, щоб у разі певних екстрених ситуацій корабель зміг м'яко приземлитися, задіявши двигуни. До цього корабель завжди повертався на землю виключно за допомогою парашутів. Щоправда, нова система потрібна не для того, щоб сідати саме на землю чи якийсь підготовлений майданчик.

Вперше під час місій Crew-8 та Crew-9 у нас з'явилася унікальна нагода. Це можливість екстреної посадки, коли у випадку відмови всіх основних парашутів двигуни Super Draco спрацюють прямо перед тим, як корабель торкнеться води. Це буде варіант аварійної посадки, щоб урятувати екіпаж у дійсно поганий день.

Це працює так: у разі повної відмови всіх парашутів, по суті, двигуни запускаються наприкінці, що дає екіпажу шанс безпечно приземлитися і залишити корабель. Тому це не використовується в жодних, ви знаєте, часткових умовах.

Для посадки модуль може використовувати двигуни Super Draco, які, крім іншого, потрібні для іншого типу аварійних ситуацій. Якщо під час запуску з ракетою щось трапиться, двигуни запустяться, щоб відстрілити космічний корабель. Ця система називається Launch Escape System.

Великий зовнішній екран, як у Galaxy Z Flip6, але ціна лише 645 доларів. Представлений доступний складний смартфон Infinix Zero Flip

Компанія Infinix представила свій перший складаний смартфон - Zero Flip.

Це не флагман, зате, як і інші моделі бренду, він виділяється невисокою ціною. Звичайно, в даному випадку невисока для даного типу смартфонів.

Йдеться про еквівалент 645 доларів, що, до речі, не найнижча ціна на ринку серед розкладачок такого виду.

Але й параметри у Zero Flip не самі базові. Наприклад, тут великий зовнішній екран AMOLED діагоналлю 3,64 дюйми з частотою 120 Гц. Внутрішній екран має діагональ 6,9 дюйми і теж підтримує 120 Гц.

Серцем служить SoC Dimensity 8020, яка набирає до AnTuTu близько 750 000 балів. Також апарат пропонує 8 ГБ ОЗУ та одразу 512 ГБ флеш-пам'яті. З іншого можна відзначити дві камери по 50 Мп, акумулятор ємністю 4720 мА·ч із зарядкою 70 Вт і масу 195 г при товщині 7,6 чи 16 мм залежно від стану.

Microsoft пояснила, що функція Recall, яка робить сотні скріншотів усієї роботи користувача в Windows, буде безпечною та добровільною

Microsoft збирається повернути Recall, функцію категорії Copilot+, яку відкликали в червні якраз перед її випуском через проблеми з безпекою та негативні відгуки.

Сьогодні компанія опублікувала докладний запис у блозі, в якому пояснює всі зміни безпеки, внесені до Recall напередодні перезапуску. У записі в блозі не вказано конкретної дати виходу функції, але раніше Microsoft заявляла, що інсайдери побачать Recall у жовтні.

Microsoft акцентує увагу на тому, що Recall «є опціональним досвідом», який ви вибираєте при першому налаштуванні ПК Copilot+. Простіше кажучи, ніхто вам її нав'язувати не буде, і Windows на початку дасть можливість її відключити.

Якщо користувач заздалегідь не вирішить увімкнути його, він буде вимкнений, і знімки не будуть зроблені або збережені. Користувачі також можуть повністю вимкнути Recall, використовуючи параметри додаткових функцій у Windows.

Знімки, які робить Recall, будуть зашифровані за допомогою модуля TPM та прив'язані до облікового запису через Windows Hello. Знімки «можуть використовуватися тільки операціями в безпечному середовищі, яке називається Virtualization-based security Enclave (VBS Enclave)», яке не дозволяє іншим користувачам ПК розшифровувати та переглядати цю інформацію.

Recall також використовує Windows Hello як авторизацію для зміни налаштувань, а PIN-код Windows — як запасний варіант у разі пошкодження камери або сканера відбитків пальців.

Sony просила за лімітований комплект PS5 Pro 30th Anniversary Limited Edition BundIe 1000 доларів, тепер перекупники просять від 3000 до 10 000 доларів

Лімітоване видання PS5 Pro 30th Anniversary Limited Edition BundIe, випущене на честь 30-річчя бренду PlayStation, було оцінено напрочуд скромно на тлі ціни звичайної консолі. Але Sony відкрила попереднє замовлення, і всі приставки моментально розкупили навіть перекупи. Тепер консоль коштує до кількох тисяч доларів.

На eBay можна знайти варіанти приблизно за $3000, але це початкова ціна. Максимум перевалює за 10 000 доларів. Нагадаємо, Sony просила за набір лише 1000 доларів.

Скільки приставок у результаті дісталося звичайним користувачам, а скільки придбали перекупники, невідомо, але пропозицій на eBay досить багато.

Вчені створили унікальний каталог галактик PAUS, який відкриває нові горизонти у вивченні Всесвіту

Міжнародний проект «Фізика прискорюваного Всесвіту» (PAUS) завершив огляд неба площею 50 квадратних градусів, що можна порівняти приблизно з 250 повними місяцями. Цей проект, у якому беруть участь 14 інститутів, спромігся визначити відстані до галактик з безпрецедентною точністю, використовуючи спеціально розроблену камеру PAUCam на 4,2-метровому телескопі Вільяма Гершеля (WHT) у Ла-Пальмі (Іспанія). Це включило галактики, видалені більш ніж 10 мільярдів світлових років.

Огляди далеких галактик бувають двох видів: фотометричні огляди, у які виходять високоякісні зображення неба і фіксуються всі астрономічні об'єкти, досить яскраві для виявлення на цих зображеннях, і спектроскопічні огляди, у яких вивчають відоме джерело світла та його спектр, тобто розподіл світла у широкому діапазоні довжин хвиль.

PAUS поєднує у собі переваги фотометричних та спектроскопічних досліджень, використовуючи 40 вузькосмугових фільтрів для реконструкції версії спектру галактики з низьким дозволом.

Член дослідницької групи, професор Бенджамін Джоагімі з кафедри фізики та астрономії Каліфорнійського університету в Лондоні, пояснив, що PAUS поєднує у собі переваги фотометричних та спектроскопічних досліджень. Він сказав: «Ми робимо знімки і захоплюємо всі видимі об'єкти на небі, але робимо це, поміщаючи на камеру вузькосмугові фільтри, так що ми знаємо, що світло, що збирається нами, виходить з певної частини спектру. Використовуючи 40 таких фільтрів, ми можемо реконструювати версію спектру галактики з низькою роздільною здатністю».

Новий каталог дозволить астрономам створювати більш точні карти, щоб зрозуміти, як формується структура Всесвіту, та вивчити розширення Всесвіту під впливом темної матерії та темної енергії. Вважається, що темна енергія становить близько 70% Всесвіту і відповідає за її прискорене розширення, проте її природа залишається загадкою.

Співпрацю очолював Інститут космічних наук (ICE-CSIC) за підтримки Міністерства науки, інновацій та університетів Іспанії. Дані збиралися протягом 200 ночей з 2015 до 2019 року. Каталог доступний на веб-сайті PAUS та веб-порталі CosmoHub.

Професор Енріке Гастаньяга, директор PAU Survey, що базується в Університеті Портсмута, ICE-CSIC та Інституті космічних досліджень Каталонії (IEEC), сказав: «PAU Survey пропонує новаторський підхід до створення космічних карт, що стало можливим завдяки проектуванню та розробці нового інструменту для збору та аналізу даних способами, які ніколи раніше не застосовувалися. Для нас було честю співпрацювати з такою талановитою та надійною групою».

Випуск каталогу докладно описано у двох статтях. Одна з них, присвячена калібруванням даних PAUS, опублікована в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Інша, присвячена виміру відстаней, прийнята до публікації MNRAS і доступна на сервері препринтів arXiv.

Девід Наварро-Жиронес, аспірант ICE-CSIC і головний автор статті arXiv, сказав: «Велика перевага PAUS полягає в тому, що дозволяє проводити високоточні вимірювання відстаней. Цей рівень точності має вирішальне значення для вивчення структури Всесвіту, що, своєю чергою, вимагає даних від великої кількості галактик».

Через дев'ять років після своєї першої появи в 2015 році PAUS здатний вимірювати відстані до багатьох далеких галактик із відносною точністю 0,3%. В даний час група використовує ці дані для покращення калібрування існуючих космологічних оглядів. Наприклад, дані PAUS використовуються для покращення аналізу слабкого лінзування та моделювання для місій з дослідження темної енергії, таких як місія Euclid Європейського космічного агентства, чия масивна оптична камера була створена міжнародною групою під керівництвом дослідників з UCL, а також Legacy Survey of Space and Time ( LSST) обсерваторії імені Віри Рубін.

Читати також


up