5 фактів про еволюцію, які підтверджені науково

5 фактів про еволюцію, які підтверджені науково

Дізнаємося, чим у минулому грішили панди, чи ходили кити по землі і чому краб — найдосконаліша форма живого організму.

1. Раніше панди були хижаками

панда

Усі знають панд як миролюбних чарівників-вегетаріанців, які харчуються лише бамбуком. Однак предки їх були м'ясоїдними. Китайський бамбуковий ведмідь — далекий родич гієн, шаблезубих кішок та борсуків.

Вчені не впевнені, чому панди перестали їсти м'ясо. Але в них зберігся короткий кишечник, як у більшості м'ясоїдних тварин, — не порівняти з довгим травним трактом якогось жуйного. І через це панди змушені їсти бамбук практично днями безперервно, щоб насититися, тому що вони не дуже добре перетравлюють рослинну їжу.

2. Кити - родичі свиней, жирафів та оленів

індохіус

Кити - найбільші тварини, які коли-небудь жили на планеті Земля. Так-так, динозаври та древні водні рептилії їм все-таки поступаються. Хто б міг подумати, що така махіна походить від маленького оленеподібного створіння — індохіуса, яке топтало нашу планету 50 мільйонів років тому?

Індохіус був істотою з копитцями і розміром не більшим за кішку.

Його ж далекий нащадок пакіцет сильно виріс, перейшов на м'ясну дієту і почав полювати у воді, сидячи в засідці, мов крокодили. Він скидався на вовка з маленькими копитцями, який більше плавав, ніж ходив.

А вже його нащадки, протоцетиди, почали гребти впевненіше і навчилися виходити в океан — це сталося від 48 до 42 мільйонів років тому. Це були далекі предки китів.

Саме через такі мінливості еволюції вчені вважають китів і дельфінів родичами і об'єднують їх у загальний загін китопарнокопитних. А ще туди відносять жирафів, свиней, верблюдів та жуйних — тих самих корів.

3. Раки намагаються стати крабами

краби

Подивіться на ці милі створіння. Хто це такі, як ви вважаєте? Очевидно краби?

Не вгадали, це раки. Ні, їх, звичайно, називають порцеляновими крабами, але тільки тому, що вчені самі заплуталися і намагаються заплутати нас.

Величезна кількість видів раків зараз старанно еволюціонують, щоб трансформуватися в щось крабоподібне. Це називається карцинізація. І подібне перетворення відбувалося в історії щонайменше п'ять разів.

Наприклад, крабоїди, або королівські краби, походять від раків-пустельників у пізньому кайнозойському періоді, згадані порцелянові краби - від лобстерів, а кокосові представники цього виду - від раків-пустельників.

Чому раки постійно мутують у крабів, набуваючи більш коротке кругле тіло замість довгого? Ну, просто така форма досконаліша з погляду еволюції.

Це окремий випадок так званої конвергентної еволюції — коли різні види тварин набувають тієї самої форми, тому що вона найбільш вигідна в цих умовах.

Наприклад, дельфіни стали схожими на риб, хоча не є їхніми родичами, — просто в океані зручніше з плавцями, а не з копитами. Раки теж стають схожими на крабів, тому що їхня форма тіла більш стійка і дозволяє краще рухатися, а значить, і полювати.

4. Мізки еволюціонували, бо з'явилися органи почуттів

Кубомедуза з очима

Око – дивовижна річ. Мільярди років тому у наших примітивних предків із перших багатоклітинних на зверненій догори частині тіла розвинулися світлочутливі рецептори. Вони ледве могли відрізнити світло від темряви, але допомагали визначити, коли над тобою пропливає хижак, а тому вже були корисними.

Причому ці примітивні очі та інші органи почуттів розвинулися раніше за мозок. До них у ньому просто не було потреби: інформації в нього надходити не було звідки.

Наприклад, у кубомедуз буває до 24 очей, причому два з них дуже складні — з рогівками, лінзами та сітківками. Але при цьому немає мозку – лише примітивне кільце з нервів. Може, колись воно розвинеться у щось вражаюче, але поки що медузам і так нормально.

5. Еволюціонуючи, люди позбавляються зубів мудрості

зуб мудрості

Деякі можуть сказати, що теорія еволюції — це нісенітниця. Адже якщо вона вірна, то чому тоді люди не еволюціонують зараз?

Ось тільки вони цілком собі це роблять. Наприклад, у багатьох людей відсутні зуби мудрості — ті, що завдають іншим стільки болю та страждань.

Раніше, коли наші предки харчувалися переважно грубою та рослинною їжею, нам були потрібні масивніші щелепи та додаткові моляри. Зі зміною раціону щелепи зменшилися, а зуби мудрості все частіше залишаються в ретинованому стані, тобто не прорізаються. А в деяких щасливчиків їх зовсім немає.

Просто якщо організм щось не використовує, то він постарається цього позбутися. Наприклад, кишкові паразити відмовилися від травної системи, редукували нервову і лише виграли.


Читати також