Чи правда, що не існує однакових сніжинок

Чи правда, що не існує однакових сніжинок

Тільки не кажіть, що ніколи над цим не замислювалися.

Ви, напевно, чули твердження, що на світі не може бути двох ідентичних сніжинок. Мовляв, вони унікальні — як і відбитки пальців у людей. Наскільки це правдиво?

Ну, з відбитками виявилося, що зрідка вони таки повторюються. Історії відомо принаймні 22 випадки виняткової їхньої схожості у різних людей. З криміналістикою покінчили, переходимо до метеорології.

сніжинки

Більшість із нас знає, що таке сніг, крім, хіба що, читачів із спекотних країн. Для них про всяк випадок скажемо: це крижані кристалики, що утворюються з атмосферної вологи під впливом холоду.

Через властивості молекул води, які мають гексагональну кристалічну решітку, сніжинки стають шестикінцевими. Але вони дуже рідко бувають ідеально симетричними. Існують мільярди різних їх варіацій, і на перший погляд усі вони здаються унікальними.

Проте однакові сніжинки таки можуть утворюватися. У лабораторії так вже й точно.

Доктор Кеннет Ліббрехт, професор фізики Каліфорнійського технологічного інституту, знайшов спосіб вирощувати під мікроскопом сніжинки практично повні копії одна одної. Дослідник ласкаво прозвав їх близнюками. Для цього потрібно всього лише забезпечити ідентичні умови перетворення молекул води (контролювати температуру, вологість і турбулентність повітря). Синтетичні сніжинки ростуть так само, як і природні: на їх формування йде від 15 хвилин до години.

Що ще дивніше, в природному середовищі однакові замерзлі кристалики теж рідко, але трапляються. До Книги рекордів Гіннеса занесено перший в історії зафіксований випадок виявлення таких сніжинок. У 1988 році Ненсі Найт, метеоролог з Національного центру атмосферних досліджень у Боулдері (Колорадо), знайшла два ідентичні кристали, досліджуючи за допомогою мікроскопа зразки, зібрані під час шторму у Вісконсіні.

Щоправда, і такі сніжинки будуть дещо відрізнятися на молекулярному рівні. Фізик Ітан Сігел пояснює: щоб назвати об'єкти абсолютно однаковими, треба щоб вони були ідентичними аж до субатомних частинок. А такого не може бути.

сніжинки макрофото

Типовий сніжний кристалик містить близько 101⁸ молекул води (старої доброї H₂O). І кількість змін, які вони здатні скласти, практично нескінченна — їх більше, ніж атомів у доступному для огляду Всесвіті.

Тож відповідь на запитання, чи бувають однакові сніжинки, може бути як позитивною, так і негативною. Коли його ставить людина, яка не має відношення до точних наук, відповідь так, бувають. Якщо ж з вами говорить спеціаліст з молекулярної фізики — то ні, всі сніжинки є абсолютно унікальними. Втім, для цього розумника і два фужери із сервізу вашої бабусі теж будуть різними.


Читати також