Останні новини у світі високих технологій. 6.1.2023

Останні новини у світі високих технологій. 6.1.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Представлено перший у світі OLED-екран із надвисокою яскравістю та сертифікацією UDR

Samsung Display

Компанія Samsung Display представила на виставці Consumer Electronic Show 2023 новий OLED-екран смартфона з максимальною яскравістю 2000 кд/м2.

Цей екран також пройшов сертифікацію UL (Underwriters Laboratories), міжнародної організації з тестування, та отримав відмітку UDR (Ultra Dynamic Range).

На стенді компанії поряд розташовані сучасний OLED-екран і новітній екран із сертифікацією UDR 2000. Новий екран перевершує поточні рішення щодо яскравості та кольору.

У Samsung Display заявили, що динамічний діапазон стає дедалі важливішим зі збільшенням кількості якісного відеоконтенту в Мережі. Також виробник заявив, що компанія Samsung Display покращила характеристики яскравості дисплея зі збереженням характеристик його енергоспоживання.

DJI випустила тизер нового стабілізатора RS 3 xxx

DJI

DJI показала тизер нового стабілізатора у серії RS 3, який китайська компанія представить 10 січня.

Нагадаємо, що влітку минулого року DJI випустила стабілізатори RS 3 та RS 3 Pro, перший продається зараз за $550, другий – за $870. Так що цілком можливо через тиждень китайці проведуть презентацію якоїсь міні-версії RS 3 за більш демократичною ціною.

Panasonic LUMIX S5II та S5IIX офіційно представлені

Як і обіцяла раніше, компанія Panasonic представила дві повнокадрові бездзеркальні камери LUMIX S5II та S5IIX. Нові моделі створені на основі S5, забезпечують запис 6K30p та C4K60p на внутрішній носій, пропонують гібридну систему автофокусу, подвійне нативне ISO, покращену активну стабілізацію, гамма-криву V-Log та багато іншого. Ціни стартують від $2000.

Камери LUMIX S5II та S5IIX створені на основі нової 24,2-мегапіксельної повнокадрової матриці CMOS з двома нативними значеннями ISO – 640 та 4000 під час зйомки у V-Log, працює 5-осьова стабілізація та покращена активна стабілізація зображення. Камери сумісні з L-mount, включаючи новий об'єктив LUMIX S 14-28 мм F4-5,6 MACRO.

Зйомка фото

Камери здатні знімати серії зі швидкістю до 9 к/с з механічним затвором або 30 к/с з електронним, в буфер поміститься 300 зображень. Пропонується режим високої роздільної здатності, він дозволяє створювати RAW або JPEG з роздільною здатністю 96 Мп.

Зйомка відео

S5II та S5IIX можуть записувати 10-бітне відео LongGOP 4:2:0 у форматі 6K (3:2) або 5,9K (16:9) зі швидкістю до 30 к/с на внутрішній носій. Підтримується 10-бітний запис 4:2:2 4K DCI та UHD зі швидкістю до 60 к/с. Є режим Slow&Quick, він пропонує 180 к/с із роздільною здатністю FullHD, режим 4K120p недоступний. Запис без обмежень за часом завдяки покращеній системі відведення тепла.

Пропонується гамма-крива V-log для збільшення динамічного діапазону. Моніторити картинку допомагають допоміжні інструменти, такі як вейвформа, зебра та вектороскоп. Можна вбудовувати користувацькі LUT у відзнятий матеріал та переглядати дію LUT у реальному часі.

Гібридний автофокус

Те, чого так довго просили користувачі, зроблено – Panasonic реалізувала гібридну систему автофокусування, вона поєднує контрастний метод та метод із визначенням фази. Система має 779 пікселів.

Один з моїх улюблених техноблогерів, Caleb Pike, провів порівняльне тестування роботи автофокусу Panasonic S5II та Sony A7 IV, ви можете оцінити це порівняння у його відеоролику.

Відмінність моделі S5II з літерою «X» – внутрішній запис ALL-Intra у форматі 5,8K та записи ProRes 422 HQ у форматі FullHD. Крім того, камера X дозволяє записувати відео 5,8K ProRes на зовнішні SSD накопичувачі через HDMI або USB-C. Очікується оновлення прошивки, яке дозволить записувати відео у форматі ProRes RAW на деякі зовнішні рекордери Atomos. LUMIX S5IIX підтримує потокову передачу через IP через Wi-Fi, USB або Ethernet, а також USB-модем.

Корпуси S5II та S5IIX виготовлені з магнієвого сплаву, вони захищені від пилу та бризок води. Камери оснащені повнорозмірними HDMI та USB-C 3.2 Gen 2, останній також служить для заряджання. Камери підтримують Wi-Fi 2,4 ГГц/5 ГГц та Bluetooth 5.0.

На лівій стороні корпусу є вхід для мікрофона 3,5 мм та вихід для навушників. На правій стороні – подвійний слот для карток SD UHS-II. Як монітор встановлений 3-дюймовий поворотний сенсорний дисплей, є OLED-видошукач з роздільною здатністю 3680 тис. пікселів і частотою 120 к/с.

SpaceX встановила рекорд, за один раз запустивши на орбіту 114 супутників

SpaceX

SpaceX встановила новий рекорд із одночасного запуску космічних апаратів на орбіту: компанія Ілона Маска за раз запустила 114 супутників. Минулий рекорд тримався з 2017 року, коли Індія за допомогою ракети PLSV разом запустила 104 космічні апарати.

Запуск ракети Falcon 9 відбувся вчора в рамках місії Transporter-6 із космодрому на мисі Канаверал (Флорида) о 09:56 за місцевим часом. Перший ступінь ракети використовувався у 14 пусках, і її повернули на Землю для подальшого повторного застосування. Запущені на орбіту супутники мають різне призначення. Є серед них апарати для моніторингу погоди та стеження змін навколишнього середовища, супутники Інтернету речей і т.д.

Нагадаємо, минулого року SpaceX встановила рекорд, здійснивши 61 орбітальну місію. 2023 може стати першим, коли SpaceX зробить 100 пусків.

Lenovo представила ноутбук-трансформер ThinkBook Plus Twist із двома екранами різного типу. Вони обидва кольорові та сенсорні

У рамках CES 2023 китайський виробник Lenovo показав ноутбук-трансформер ThinkBook Plus Twist із двома екранами: OLED та E Ink. Це може бути важливо для тих, для кого критичний показник час автономної роботи ноутбука.

За рахунок форм-фактора користувач може вибирати який екран йому потрібен. OLED забезпечує високу яскравість та повнокольоровий режим, зате E Ink різко знижує споживання енергії, при цьому він також кольоровий.

У технічному плані OLED-дисплей забезпечує яскравість 400 кд/м2 при роздільній здатності 2,8К та частоті оновлення зображення 60 Гц. Він забезпечує повне охоплення кольорової гами DCI-P3. Сам екран сенсорний.

12-дюймовий кольоровий сенсорний дисплей E Ink забезпечує частоту лише в 12 Гц, цього мало для ігор, але вистачає для текстових документів, веб-контенту і так далі.

Всередині встановлений процесор Intel Core 13 покоління, до 16 ГБ ОЗП та до 1 ТБ постійної пам'яті, а також акумулятор на 56 Вт·год. Стверджується, що при роботі тільки з екраном E Ink цього вистачить до 21 години. Також ноутбук оснащений двома портами Thunderbolt 4 (USB Type-C) та 3,5-мм аудіовиходом.

Ціна стартує від $1649, поставки мають розпочатися у червні 2023 року.

Apple замінила людей штучним інтелектом. Компанія почала продавати аудіокниги, озвучені ШІ

аудіокнига

Компанія Apple без зайвого шуму запустила новий каталог аудіокниг у сервісі Apple Books, які виділяються тим, що були озвучені без людей.

Ці книги озвучував штучний інтелект, і, можливо, це причина того, що Apple не стала ніяк афішувати запуск.

Спочатку Apple мала запустити проект ще в листопаді, але відклала запуск через хвилювання на ринку, включаючи покупку Twitter Ілоном Маском.

Що цікаво, зараз на сайті у відповідному розділі з аудіокнигами зазначено, що вони «розказані цифровим голосом на основі оповідача-людини». Як саме це було реалізовано, неясно.

Продаж аудіокниг в останні роки активно зростає. Наприклад, торік вони виросли на 25%, до 1,5 млрд доларів, а до 2030 року аналітики очікують зростання ринку до 35 млрд доларів.

Використання ШІ замість людини для озвучування книги є дуже вигідним для видавців. Процес із живими акторами чи хоча б одним актором може зайняти тижні та коштувати тисячі доларів. Машина впорається на порядки швидше і вимагатиме вкладень тільки на старті.

У школах Нью-Йорка заборонили ChatGPT

ChatGPT

Департамент освіти Нью-Йорка заборонив використовувати в освітніх закладах дуже популярний чат-бот ChatGPT.

Через побоювання щодо негативного впливу на навчання учнів, а також побоювань щодо безпеки та точності контенту, доступ до ChatGPT обмежений у мережах та на пристроях державних шкіл Нью-Йорка. Хоча інструмент може дати швидкі та прості відповіді на питання, він не розвиває навички критичного мислення та вирішення проблем, які необхідні для успіху у навчанні та протягом усього життя

Заборона діятиме на пристроях та мережах, що належать департаменту освіти. При цьому окремі школи можуть запросити доступ до ChatGPT, але не для його використання у звичайному форматі, а для вивчення технологій ШІ.

Цікаво, що є думка самого чат-бота на заборону.

Важливо враховувати потенційні ризики та переваги використання ChatGPT в освіті та ретельно зважувати докази, перш ніж приймати рішення. Також важливо прислухатися до думки та побоювань усіх зацікавлених сторін, включаючи педагогів, учнів та батьків, щоб приймати обґрунтовані та справедливі рішення

Побоювання вчителів та всіх, хто пов'язаний зі сферою освіти, далеко не безпідставні. Вже є як мінімум кілька прикладів, коли роботи ChatGPT пропонувалися для ознайомлення педагогам, і вони не змогли знайти жодних проблем у текстах.


Читати також