Репродуктивний вік та ендокринні захворювання: через що може виникнути ранній клімакс і чим він небезпечний

Репродуктивний вік та ендокринні захворювання: через що може виникнути ранній клімакс і чим він небезпечний

Приблизно третина життя жінки припадає на клімактеричний період — і для багатьох це справжнє випробування як у фізичному, так і психологічному відношенні. Час настання клімаксу та вираженість його симптоматики залежать від спадковості, способу життя та наявності супутніх захворювань, у тому числі й ендокринних. Розповідаємо, як цукровий діабет, захворювання щитовидки, ожиріння та інші ендокринопатії впливають на репродуктивний вік жінки та перебіг клімаксу.

Зв'язок віку менопаузи та жіночого здоров'я

Клімакс - це гормональна перебудова, що призводить до репродуктивної дисфункції. Менопаузу діагностують у тому випадку, якщо менструальні кровотечі відсутні протягом 12 місяців. Причиною клімаксу стає поступове зменшення, а потім і «вимкнення» функції яєчників. На тлі естрогенної недостатності у багатьох жінок розвивається клімактеричний синдром, який може супроводжуватися:

  • Вазомоторними порушеннями - припливами, лабільністю артеріального тиску та пульсу, підвищеною пітливістю, ознобами.
  • Атрофією тканин урогенітального тракту, що призводить до стоншення та сухості слизової оболонки піхви, дискомфортним або болючим відчуттям під час інтимної близькості, дизуричними розладами.
  • Фрагментація сну, безсоння.
  • Депресією, тривожними розладами, зниженням концентрації уваги та пам'яті.

У світі середній вік, у якому стартує менопауза, становить 48,8 років. Клімакс, що настав в 40-44 роки, вважається раннім. Також до менопаузи відноситься передчасна недостатність яєчників (ПНЯ) - повне або часткове припинення функціонування яєчників, яке виникає у жінок віком до 40 років. Ранню менопаузу та ПНЯ супроводжують ті ж симптоми, що й класичний клімакс.

Згідно з рекомендаціями ESHRE (Європейське товариство з репродукції людини та ембріології), діагностичними критеріями передчасної недостатності яєчників є:

  • Наявність олігоменореї чи аменореї протягом 4 місяців і більше.
  • Підвищення рівня фолікулостимулюючого гормону 25 МО/л двічі з інтервалом в місяць.

Від віку настання клімаксу багато в чому залежать майбутні показники здоров'я. У жінок з передчасною або ранньою менопаузою спостерігається рання втрата естрогенів, що негативно впливає на когнітивні здібності, настрій, серцево-судинне, кісткове та сексуальне здоров'я.
Ранній клімакс – детермінант деяких ендокринних хвороб. Дослідження за участю 190 000 жінок продемонструвало, що рання менопауза на 15% підвищує ризик розвитку ЦД 2. За ПНЯ цей ризик подвоюється.

Ранній клімакс асоціюється із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ). Відомо, що він призводить до підвищення рівня NT-proBNP – гормону, який утворюється у лівому шлуночку серця та є маркером серцевої недостатності та інших ССЗ. Кожне збільшення віку менопаузи на рік знижує рівень цього білка на 0,7%.

Масштабний метааналіз за участю 321233 жінок показав, що ранній клімакс значно підвищує ризик смертності, особливо від серцево-судинних причин.

Від рівня естрогенів залежить здоров'я кісток. Під час менопаузального переходу жінки втрачають близько 10% мінеральної густини кісток, протягом 5-7 років після початку клімаксу вона може знизитися ще на 20%. Все це підвищує можливість переломів. Чим раніше у жінки настає клімакс, тим раніше вона стикається з подібними проблемами.

Рання естрогенна недостатність призводить до передчасної атрофії тканин статевих органів, що знижує лібідо та сексуальні реакції.

ПНЯ та аутоімунні ендокринні захворювання

Сьогодні патогенез ПНЯ часто залишається неуточненим, але відомо, що до 30% випадків захворювання мають аутоімунне походження. У жінок із передчасною менопаузою часто діагностуються аутоімунні патології різних органів. Вчені припускають, що за наявності аутоімунного процесу в організмі можуть вражатися і яєчники.

ПНЯ можуть провокувати:

  • Тиреоїдит Хашимото - хронічний запальний процес, що поступово руйнує паренхіму щитовидної залози та призводить до гіпотиреозу.
  • Хвороба Грейвса - надмірне вироблення тиреоїдних гормонів дифузною тканиною щитовидної залози.
  • Хвороба Аддісона - недостатнє вироблення стероїдних гормонів корою надниркових залоз.
  • Аутоімунні полігландулярні синдроми, пов'язані з ураженням кількох залоз внутрішньої секреції.
  • Цукровий діабет 1-го типу.

Найчастіше у жінок із передчасною менопаузою виявляються тиреоїдит Хашимото та хворобу Аддісона.

У зв'язку з цим у клінічних рекомендаціях ESHRE наголошується: при ПНЯ неясного генезу необхідний скринінг на антитіла до тиреоїдної пероксидази (TPO-Ab) та на антитіла до 21-гідроксилази (21OH-Ab). Перші антитіла з'являються в крові при аутоімунному ураженні щитовидної залози, другі - при ураженні кори надниркових залоз.

При позитивному тесті на TPO-Ab потрібний щорічний скринінг рівня тиреоїдних гормонів. За наявності антитіл 21OH-Ab жінка прямує до ендокринолога для обстеження функції кори надниркових залоз та виключення хвороби Аддісона.

рання менопауза

Рання менопауза та цукровий діабет

Результати досліджень зв'язку між раннім клімаксом та ЦД 1 неоднозначні. Одні показують, що у жінок із ЦД 1 клімакс стартує набагато раніше, ніж у жінок без нього (41,6 та 48 років відповідно). Інші такої закономірності не виявляють. Але на сьогоднішній день достеменно відомо, що жінкам з діабетом властиво раннє виснаження фолікулярного апарату яєчників.

У середньому в 33 роки у жінок починає знижуватися рівень антимюллерового гормону (АМГ), що відображає фолікулярний запас - кількість яйцеклітин, потенційно готових до запліднення. У жінок з ЦД 1, які переступили 33-річний рубіж, рівень цього гормону набагато нижчий, ніж у їхніх ровесниць без діабету, що може наближати ранню менопаузу. Вчені припускають, що причинами такого явища можуть бути негативний вплив гіперглікемії на функціонування ооцитів, а також утворення антитіл до гонад та надниркових залоз.

Цукровий діабет 2-го типу також може зменшувати репродуктивний вік жінок. Дослідження індійських вчених продемонструвало, що середній вік настання менопаузи при ЦД2 становить 44,65 роки.

Клімактеричний синдром при діабеті має особливості. Такі симптоми, як припливи, у жінок із ЦД виражені слабо, і вони перекриваються ментальними розладами.

У 90% жінок із ЦД у період менопаузи спостерігаються урогенітальні порушення:

  • сухість слизової оболонки піхви;
  • біль у геніталіях під час статевого акту;
  • прискорене та хворобливе сечовипускання;
  • нетримання сечі.

Імовірність цих порушень підвищується при тривалій глюкозурії та діабетичній урогенітальній нейропатії. Крім того, після настання клімаксу у жінок значно зростає ризик серцево-судинних захворювань та смерті від них.

Зниження рівня естрогенів сприяє судинній дисфункції, підвищенню артеріального тиску, набору ваги, виникненню дисліпідемії. Все це стосується факторів серцево-судинного ризику. При цукровому діабеті цей ризик зростає.

Американські вчені Тулейнського університету провели тривале дослідження, в якому взяли участь 9374 жінки, які перебувають у постменопаузі. За 15 років в експериментальній групі спостерігалося 1068 випадків ішемічної хвороби серця, 659 випадків інсульту, 1412 випадків серцевої недостатності та 1567 випадків атеросклеротичних серцево-судинних захворювань. Детермінантами цих захворювань були цукровий діабет 2-го типу та ранній початок клімаксу. Також ризик ССЗ зростав за поганого глікемічного контролю.

Клімакс та ожиріння

Регулярні менструації – важливий показник репродуктивного здоров'я жінки. Дослідження показують, що тривалі порушення менструального циклу можуть спровокувати ранній початок клімаксу, а огрядність - одна з головних причин нерегулярних менструацій.

Вплив ожиріння на репродуктивну систему простежується вже у підлітковому віці. У повних дівчат порушення менструального циклу трапляються набагато частіше, ніж у дівчат із нормальною вагою. У дорослих жінок з ожирінням у 2-5 разів підвищена ймовірність олігоменореї та аменореї.

Давно доведено, що жирова тканина – повноцінний ендокринний орган. Вона здатна продукувати гормони, зокрема естрогени. Тому логічно припустити, що естрогенна недостатність повинна виникати у повних жінок пізніше, ніж у жінок з нормальною вагою.

Але дослідження демонструють протилежне: при ожирінні естрогенна недостатність спостерігається на 4 роки раніше, і вже у 40-44 роки жінки стикаються з припливами.
Ожиріння не тільки прискорює настання клімаксу, але й ускладнює його перебіг. У більшості повних жінок у період менопаузи виникають захворювання шлунково-кишкового тракту – коліт, гастрит, панкреатит. При II та III ступенях ожиріння поширеність коліту та гастриту становить 100%.

У всіх жінок з ІІІ ступенем ожиріння діагностуються серцево-судинні захворювання, при ІІ ступені ожиріння їх поширеність - 50%. Крім цього, у опасистих жінок під час клімаксу підвищений ризик розвитку артриту, пролапсу статевих органів, сексуальної дисфункції, психоемоційних розладів у вигляді збудливості, метаболічного менопаузального синдрому, якому властиві швидкий набір ваги, інсулінорезистентність, гіперліпідемія, високий артеріальний тиск.

Клімакс та синдром полікістозних яєчників

Синдром полікістозних яєчників (СПКЯ) – поліендокринний синдром, якому властиві порушення овуляції, збій роботи підшлункової залози, кори надниркових залоз. Більшість досліджень показує, що у жінок із СПКЯ підвищений рівень антимюллерового гормону, а клімакс настає пізніше, ніж у жінок без цього захворювання.

Іранські вчені Медичного університету Шахіда Бехешті обстежили понад тисячу жінок віком 20–50 років. У третини їх був СПКЯ. Рівень АМГ у жінок із СПКЯ був у 3,8 раза вищим, ніж у контрольній групі. Дослідники прийшли до висновку, що при СПКЯ репродуктивний вік збільшується приблизно на 2 роки.

Незважаючи на те, що СПКЯ захищає від ранньої менопаузи, захворювання ускладнює перебіг клімаксу. Як правило, при настанні менопаузи продукція андрогенів знижується, але при СПКЯ, якому властива гіперандрогенія, цей процес відбувається повільніше. А тим часом поєднання високого рівня андрогенів та овуляторної дисфункції вважається провокатором ССЗ. Крім того, часте ускладнення СПКЯ - дисфункція ендотелію, яка також підвищує ризик серцево-судинних захворювань.

Жінкам із СПКЯ властиві ожиріння, інсулінорезистентність, тому у них підвищений ризик метаболічного менопаузального синдрому.

Якщо говорити про симптоматику клімактеричного синдрому при СПКЯ, то на перший план виходять вазомоторні порушення. Припливи турбують жінок зі СПКЯ набагато рідше, ніж тих, хто не страждає на це захворювання.

Як знизити ризик ранньої менопаузи та ПНЯ

Дослідження показують, що зайва вага - одна з детермінант нерегулярних менструацій і раннього клімаксу. Звільнення від зайвих кілограмів та підтримання нормальної ваги позитивно впливають на репродуктивний вік.

Оскільки високий рівень цукру в крові згубно впливає на фолікулярний запас яєчників, жінкам із діабетом для продовження репродуктивного віку важливо підтримувати нормоглікемію. Після настання клімаксу хороша компенсація діабету дозволить згладити прояви клімактеричного синдрому.

Ще наприкінці минулого століття був доведений зв'язок між курінням та раннім клімаксом. Куріння токсично впливає на яєчники і призводить до передчасної естрогенної недостатності. Сучасні дослідження демонструють, що у курців ризик ПНЯ і раннього клімаксу як мінімум у 2 рази вищий, ніж у жінок, які не палять.

Імовірність настання передчасної менопаузи позитивно пов'язана з інтенсивністю, тривалістю, кумулятивною дозою та раннім початком куріння.

Пасивне куріння також наближає менопаузу. Дослідження показують: при 20-річному стажі пасивного куріння вік клімаксу зменшується загалом на 4,7 років.

Ще одина міра профілактики раннього клімаксу – уникнення хронічного стресу. Тривала психоемоційна напруга знижує активність гіпоталамо-гіпофізарно-надниркової осі, яка регулює роботу репродуктивної системи.


Читати також