5 фактів про людське тіло, які вас здивують

5 фактів про людське тіло, які вас здивують

Розбираємось, навіщо наш організм відрощує додаткові кістки і коли у носа буває ерекція.

1. Відбілювач перетворює нашу шкіру на мило

1. Відбілювач перетворює нашу шкіру на мило

Якщо на ваші руки потрапить трохи відбілювача, ви можете відчути, як через деякий час вони стають слизькими і ніби намиленими. І навіть якщо ви ополоснете їх водою без миючих засобів, це відчуття все одно не зникне.

Справа в тому, що гіпохлорид і гідроксид натрію, що входять до складу побутового відбілювача, при контакті зі шкірою розчиняють її верхній шар і починають перетворювати шкірне сало, жири та олії… в мило!

Розчинена відлущена шкіра та омилений гідроксидом натрію жир і викликають відчуття слизькості пальців. Так що не нехтуйте рукавичками під час прибирання.

2. Людське тіло відрощує додаткові кістки

Людське тіло відрощує додаткові кістки

У тілі дорослої людини 206 кісток. Але іноді окремі щасливчики можуть відростити ще парочку - під колінними чашечками. Ці кістки називаються фабелами. Вони вбудовуються в сухожилля литкового м'яза.

Фабела формується не при народженні, а вже в дорослому віці. Близько 100 років тому ці маленькі кістки утворювалися лише в 7,64% населення, але дослідження 2019 року показали, що тепер фабели є вже у половини людей.

А ще кажуть, що людина перестала еволюціонувати.

Вчені не впевнені, навіщо фабели потрібні. Можливо, вони не роблять нічого і навіть приносять додатковий біль людям з артритом. Але також є ймовірність, що фабели зменшують тертя у сухожиллях під колінною чашкою, збільшуючи механічну силу м'яза.

Можливо, це наслідок того, що люди останнім часом почали краще харчуватися і стали більшими і важчими, а коліна так до цього адаптуються.

3. Насправді у нас чотири ніздрі

Насправді у нас чотири ніздрі

Як ви вважаєте, скільки у вас ніздрів? Звісно, дві, скажете ви, і матимете рацію… але тільки наполовину. Тому що у людей є ще пара ніздрів, тільки ми їх не бачимо. Ці два отвори називаються хоани і знаходяться у горлі. Через них повітря потрапляє спочатку в носоглотку, а потім в трахею, тобто дихальне горло.

Такий пристрій організму дозволяє дихати і носом, і ротом за потреби.

Хоани дісталися нам у спадок від далеких предків-риб. Спочатку вони мали дві пари ніздрів — одна засмоктувала воду всередину, друга викидала назовні. Це було потрібно для уловлювання запахів у воді за допомогою нюхового епітелію всередині носа.

Потім у риб, які вирішили переселитися на сушу, виникла потреба дихати атмосферним повітрям. І одна пара їхніх зовнішніх ніздрів поступово, за довгі мільйони років еволюції, перейшла в горло — щоб посилати до новопридбаних легень уже не воду, а повітря. І вона так і залишилася у всіх чотирилапих, у тому числі й у нас.

Однією з «перехідних ланок» від водоплавних тварин до сухопутних є виявлена в Китаї в 1993 році риба кеніхтіс девонського періоду, яка жила 395 мільйонів років тому. У неї задні ніздрі ще не перемістилися у горло повністю, а стирчали на небі між передніми зубами. Так буває, коли почав еволюціонувати, але поки що не довів справу до гарного результату.

У людських ембріонів на ранній стадії хоани знаходяться в тому ж місці, що й у кеніхтіса. І якщо вони не поєднаються, як належить, то у дитини буде розщеплення піднебіння. Ця патологія зустрічається в одного із 1700 дітей.

4. У нашому серці є маленький вбудований мозок

У нашому серці є маленький вбудований мозок

Відомо, що людський кишечник має власну нервову систему, в якій більше нейронів, ніж у голові середньостатистичної кішки. Аналогічний «додатковий мозок» є й у іншому життєво важливому органі – серці.

Вчені Університету Джефферсона у Філадельфії склали карту цих нейронів, використовуючи щурів як піддослідних. І з'ясували, що за своєю будовою нервові клітини серця практично ідентичні тим, з яких складається головний мозок — і гризунів, і людей. Цей «додатковий процесор» дозволяє точно настроювати серцеві ритми.

Дослідники вважають, що, подаючи сигнали до цієї нейронної мережі, можна буде виліковувати безліч захворювань без додаткового втручання кардіолога. До речі, вона з'єднана з основним мозком блукаючим нервом. І саме тому стреси, тривоги та неврози негативно впливають серед іншого і на серце.

Тому по можливості уникайте хвилювань і більше розмірковуйте про хороше.

5. Наш ніс здатний до ерекції

Наш ніс здатний до ерекції

Існують люди, у яких чхання викликається оргазмом, або статевим актом, або мастурбацією, або просто збуджуючими думками. Цьому явищу схильні і чоловіки, і жінки.

Пояснюється це тим, що у порожнині носа міститься еректильна тканина. У минулому вона була необхідна нашим далеким предкам — тваринам для уловлювання феромонів. Зараз хемосексуальне спілкування у людей не таке розвинене, але тканина все ще на місці, і вона набухає під час збудження. Це призводить до чхання деяких чуттєвих натур, що називається ринітом медового місяця.

З тієї ж причини, до речі, віагра може викликати закладеність носа, тому не зловживайте.


Читати також