18-01-2023 Розваги 788

Ми викликаємо темряву: 6 напружених трилерів про секти

Ми викликаємо темряву: 6 напружених трилерів про секти

Наприкінці квітня на каналі FX стартував кримінальний міні-серіал "Під прапором небес", заснований на однойменній книзі Джона Кракауера. За сюжетом головний герой – детектив Джеб Пайр – розслідує жорстоке вбивство молодої жінки та її дитини, явно вчинене за релігійними мотивами. Пошуки приводять Джейба до мормонської Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, члени якої виявляються пов'язаними з трагедією.

«Під прапором небес» далеко не перша спроба кінематографу зайти на невідому територію закритих релігійних культів та сект — ми згадали ще шість фільмів, які чудово розкривають цю тему.

Сторожка (2019) / The Lodge

Сторожка (2019) / The Lodge

Режисерський дует Вероніки Франц і Северина Фіали (автори незабутнього трилера «На добраніч, мамо») примудрився зняти щось ще страшніше і тривожніше. «Сторожка» — один із тих фільмів, які більшу частину часу виглядають абсолютно заспокійливими, а у фіналі заганяють глядачеві несподіваний ніж у спину. Сюжет розгортається навколо молодої жінки на ім'я Грейс (Райлі Кіо), яка єдина вижила з культу самогубців і намагається заслужити прихильність дітей майбутнього чоловіка. Хлопці, звісно, налаштовані дуже скептично. Насамперед — через лякаюче минуле Грейс. Коли вся компанія виявляється ізольованою від цивілізації у маленькій засніженій хатині, починає відбуватися найстрашніше.

Нескінченність (2017) / The Endless

Нескінченність (2017) / The Endless

«Нескінченність» — фільм-головоломка, який поряд з «Гранню часу» та «Ломкою» є частиною кіновсесвіту, збудованого режисерами Джастіном Бенсоном та Аароном Мурхедом ще до того, як вони почали знімати серіали для Marvel. Втім, за бажання картину можна дивитися і у відриві від решти творчості кінематографістів. Головне, як кажуть, бажання. Крім атмосфери, що затягує своєю таємничістю, фільм примітний ще й тим, що зроблений фактично «на коліні»: Бенсон і Мурхед не тільки виступають в якості режисерів, операторів, продюсерів і сценаристів, але також і відіграють тут головні ролі. Дія «Нескінченності» фокусується на двох братах, які колись втекли з релігійної громади до великого міста, аби розпочати нормальне життя. Після того як минуле раптово дається взнаки, герої вирішують повернутися і прояснити відносини з колишньою «сім'єю».

Запрошення (2015) / The Invitation

Запрошення (2015) / The Invitation

«Запрошення» — безумовно один із найдоцінніших релігійних трилерів із будь-коли створених. Фільм Карін Кусами розповідає про молодого чоловіка Вілла (Логан Маршалл-Грін), який приїжджає на звану вечерю до колишньої дружини — жінка досі перебувала в жалобі через загибель їхньої спільної дитини. Досить швидко стає зрозуміло, що вечеря — це лише прикриття для якогось дивного і дуже небезпечного релігійного ритуалу. У «Запрошенні» досить вдало показано, як культи наживаються на розпачі людей, які з тієї чи іншої причини піддаються депресії. Зрештою зламаний розум – ідеальне поле для маніпуляцій будь-якого характеру.

Марта Марсі Мей Марлен (2011) / Martha Marcy May Marlene

Марта Марсі Мей Марлен (2011) / Martha Marcy May Marlene

Дебютна робота режисера та сценариста Шона Дуркіна свого часу справила справжній фурор на фестивалі незалежного американського кіно «Санденс», став одним із найкращих трилерів 2011 року. Головна героїня фільму — молода жінка на ім'я Марта (Елізабет Олсен), яка втікає з релігійної секти в Кетсвіллі і оселяється в будинку старшої сестри Люсі (Сара Полсон) у Коннектикуті. У міру того, як Марта намагається реінтегруватися в місцевий соціум, її параноїдальна підозрілість починає активно зростати. "Марту, Марсі Мей, Марлен" також можна назвати неофіційним бенефісом Елізабет Олсен, для якої роль Марти стала проривною в акторській кар'єрі.

Будинок диявола (2009) / The House of the Devil

Будинок диявола (2009) / The House of the Devil

У своїй знаковій картині «Будинок диявола» незалежний хорормейкер Тай Вест віддає шану естетиці 70-х років, демонструючи навмисне зернисте зображення та похмуру палітру кольорів. Сюжет фільму починається з класичного для жанру стежки: студентка на ім'я Саманта (Джоселін Донаг'ю) погоджується доглянути літню жінку, яка проживає в напівпорожньому особняку десь на околиці міста. Те, що мало стати швидкоплинним підробітком на вечір, обертається справжнім кошмаром: господарі будинку виявляються дияволопоклонниками, які перебувають у пошуках «ідеальної посудини» для майбутнього Антихриста. Незважаючи на сповільнений темп розповіді, «Будинок диявола» виявляється по-справжньому жахливим фільмом, здатним налякати навіть скептично налаштованого глядача.

Роздвоєння особистості (1982) / Split Image

Роздвоєння особистості (1982) / Split Image

Студент коледжу на ім'я Денні робить все можливе, щоб отримати золоту медаль з гімнастики, поки одного разу не стикається з привабливим релігійним фанатиком Нілом. Той заманює хлопця у свою секту під назвою Батьківщина, після чого Денні остаточно втрачає зв'язок із реальністю. Стривожені батьки юнака наймають мисливця за головами, сподіваючись, що той зможе витягнути їхнього сина з культу та повернути до нормального життя. «Роздвоєння особистості» вийшов на початку 80-х років, коли в Америці активно поширювалося соціальне явище, яке згодом отримало назву «сатанинська паніка» — люди всерйоз вірили, що десь у підпіллях ховаються адепти диявольських культів, які викрадають людей заради кровопролитних жертвопринесень. На тлі непрохідної релігійної параної «Роздвоєння особистості» набув широкої популярності, ставши культовим кінематографічним артефактом, що відображає суспільну свідомість цілого покоління.


Читати також