Пишіть! Це заліковує рани (і не лише душевні)

Експресивне письмо. Поради психологів

Писати про свої почуття й думки корисно: це заспокоює нерви, допомагає розібратися в собі й… лікує – у прямому розумінні. Як це працює? І що саме слід писати, щоб заняття приносило найкращий результат?

Незвичайний експеримент провели психологи Оклендського університету (Нова Зеландія): вони відібрали групу здорових чоловіків і жінок, зробили їм невеликі надрізи на шкірі, а потім спостерігали за загоєнням ран. При цьому половину учасників попросили вести в зошиті записи про своє повсякденне життя. Через 11 днів дослідники виявили, що у 76%  тих, хто вів щоденник, рани зарубцювалися. У тих же, хто цього не робив, порізи загоїлися лише в 42% випадків.

Так дослідники дійшли висновку, що письмо від руки впливає не лише на психічний, а й на фізичний стан нашого організму. У ході експерименту вони також відзначили в групи тих, що «пишуть», падіння рівня кортизолу — гормону стресу. Надлишок кортизолу пригнічує імунну систему організму, заважаючи йому боротися з інфекціями.

У чому секрет лікувальної дії, що її чинить на нас ведення записів?

Соціальний психолог Джеймс Пеннебейкер, автор методу «експресивного письма», вважає, що опис думок і переживань послаблює наші психологічні захисти, на підтримку яких організм витрачає чималі ресурси. Наодинці з папером (або комп'ютером) ми почуваємося спокійніше, і наш фоновий рівень стресу знижується.

Психолог радить писати щодня протягом 15-20 хвилин, від руки чи на комп'ютері. Не слід заздалегідь продумувати, про що: процес важливіший від результату. Текст можна викинути або стерти одразу після того, як він буде написаний. «Якщо спочатку ви відчуватимете незручність - нічого страшного, — каже Джеймс Пеннебейкер. — Згодом ви навчитеся писати легко й вільно. І тоді ви помітите, як ваші думки набудуть ясності й вам стане простіше розібратися у своїх переживаннях».

7 принципів експресивного письма

  1. Пишіть про свої відчуття від життя, про те, що вас турбує

Що відбувається зараз у вашому житті, на роботі, у стосунках. Чи ви задоволені своїм життям?

  1. Використовуйте техніку потоку свідомості

5-10 хвилин пишіть те, що першим спадає вам на думку, не намагаючись нічого обмірковувати й не стежачи за складністю слів.

  1. Ведіть діалог із самим собою

Спробуйте записувати питання правою рукою (якщо ви правша), а відповіді - лівою, щоб посилити відчуття реального діалогу.

  1. Відзначайте моменти, що надихають

Що вас потішило сьогодні? Що викликало у вас приплив сил? Концентруйтеся на позитивних емоціях.

  1. Малюйте свій портрет

Не дбайте про подібність. Нехай головним у малюнку буде емоція. Дозвольте собі пофантазувати.

  1. Ведіть облік своїх успіхів

Намагайтеся шукати приводи для гордості. Вивчили десять іноземних слів? Напишіть про це. Встигли зробити всі намічені справи? Ще один рядок до загального заліку.

  1. Неприємності й проблеми описуйте в третій особі

Це допоможе вам дистанціюватися від неприємних почуттів і тверезо оцінювати ситуацію.

1 Psychosomatic medicine, 2013, vol. 75 № 6.

Переклала Світлана Стрельчук


Читати також