Як маленькі добрі вчинки можуть зробити людину щасливішою та здоровішою

Про маленькі добрі вчинки

Авторка: Міна Андіапан, доцентка катедри менеджменту та організацій Торонтського університету

Як оптимізувати прагнення до особистого благополуччя та щастя — це питання, яке дослідники намагаються розглядати з різних точок зору. Соціальні наслідки пандемії призвели до того, що люди більше зосередилися на своєму психічному здоров’ї та захисті себе від загроз власному добробуту — коротко кажучи, почали шукати щастя.

Як соціологиня я досліджую взаємозв’язок етичної поведінки та добробуту. Минулого року ми з колегами вирішили дослідити способи, за допомогою яких люди можуть покращити своє самопочуття та зменшити дедалі поширеніші відчуття тривоги та депресії, що виникли під час пандемії.

З огляду на новий популярний рух до ідеалів догляду за собою і зосередження на собі, ми також хотіли знайти найкращий спосіб підвищити рівень щастя та психічного здоров’я.

Ми порівняли людей, які вирішили потішити себе, витративши гроші, час або якісь інші ресурси на власне щастя (на що завгодно - від фарбування нігтів до перегляду улюбленого фільму), з тими, хто радував інших (знов-таки чим завгодно - від відчинення дверей для когось у продуктовому магазині до пожертви речей на благодійність). В обох випадках люди переважно щодня здійснювали прості дії, що не вимагали великих витрат.

Відданість доброті

Ми виявили несподіваний результат: добрі вчинки не впливали на самопочуття людей, які не робили їх постійно як додаток до своїх звичних справ. Однак для тих, хто був активно залучений у дослідження, тобто ті, хто змінили поведінку, виходячи за рамки своєї повсякденної рутини, прояви доброти мали більший вплив на їхнє самопочуття та психічне здоров’я порівняно з тими, хто просто втішав себе.

маленькі добрі справи

Ба більше, для тих, хто активно займався добрими вчинками, ці дії були пов’язані зі зниженням як тривоги, так і депресії.

Наша розвідка підтримує довгу низку схожих результатів попередніх досліджень. Чому вчені виявляють ці наслідки? Науковці довели, що, витрачаючи свою енергію на інших людей (особливо тих, кому пощастило менше), власні проблеми здаються нам менш нагальними.

Інші зазначають, що турбуватися про інших часто означає проводити з ними час, будувати та зміцнювати стосунки, а ми знаємо, що міцні соціальні стосунки є одним із ключів до щастя. Відповідно, коли присутні інші люди, ми схильні посміхатися набагато більше, тобто частіше відчуваючи позитивні емоції.

Дослідження також показують, що ведення осмисленого життя є важливим показником хорошого самопочуття. Цілком імовірно, що витрачання ваших обмежених ресурсів і енергії на інших людей може допомогти посилити це відчуття сенсу, зробивши життя більш насиченим і гідним. І навпаки, витрати часу, грошей чи зусиль на себе, здається, не приносять таких переваг.

Провісники щастя

Зараз ми проводимо подальше дослідження, намагаючись краще зрозуміти, чи всі добрі вчинки, до яких можуть вдаватися люди, є однаковими провісниками щастя, чи існують особливі характеристики певних вчинків, які можуть зробити їх більш корисними для зміцнення позитивних почуттів.

Ми з’ясували цікавий факт: якщо ви не робите одне й те саме знову і знову (наприклад, не печете печиво для свого сусіда щодня), ви обов’язково отримаєте користь від своєї доброти.

Проте є три чинники, які роблять певні дії особливо корисними для отримання щастя.

  • По-перше, щось, що виходить за межі вашої звичайної рутини, наприклад, підвезти сусіда на прийом до лікаря — впливає на ваше щастя більше, ніж звичайні дії, наприклад, допомога дружині мити посуд.
  • По-друге, важливо змінювати свої добрі вчинки. Наприклад, одного дня ви можете допомогти колезі виконати завдання, а іншого дня ви можете приділити час допомозі своїй племінниці навчитися грати у футбол. Отже, різноманітність є ключовим моментом.
  • По-третє, відчуття щастя зростає, коли ви отримуєте позитивні відгуки про свій добрий вчинок. Усвідомлення того, що ви допомогли комусь, або отримання подяки та вдячности за ваш вчинок посилює ваші позитивні почуття.

Спроба зміцнити ваше щастя та психічне здоров’я не обов’язково повинна бути важкою, трудомісткою чи дорогою. Насправді це можна зробити протягом 60 секунд без особливих зусиль і грошей — просто подумайте про те, щоб відчинити двері для незнайомця або зробити комплімент колезі.

Хоча маленькі добрі вчинки самі по собі не є універсальним засобом для задоволення емоційних потреб, усі вони разом підтверджують стару мудрість: допомагаючи іншим, ви дійсно можете допомогти собі.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «How small acts of kindness can make you happier and healthier» в журналі The Conversation 3 жовтня 2022 року.

Переклала Ірина Ковальчук


Читати також