Що ваші очі можуть розповісти про здоров’я

Що ваші очі можуть розповісти про здоров’я

Авторка: Барбара Перщонек, професорка оптики та біомеханіки в Університеті Англії Раскін.

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго розробили застосунок для смартфона, що може виявляти ранні ознаки хвороби Альцгеймера та інших неврологічних захворювань. Застосунок використовує камеру ближнього інфрачервоного випромінювання телефону, щоб відстежувати зміни розміру зіниць людини на рівні менше міліметра. Ці вимірювання потім можна використовувати для оцінки когнітивного стану цієї людини.

З розвитком технологій очі ставатимуть більш підходящими як засіб діагностики всіх видів захворювань і станів, оскільки, будучи прозорим, око вимагає набагато менш інвазивних методів дослідження, ніж інші частини тіла.

Але навіть без технологій можна виявити ряд проблем зі здоров’ям, просто зазирнувши в очі. Ось деякі з попереджувальних ознак захворювання.

Розмір зіниці

Зіниця миттєво реагує на світло. Вона звужується при яскравому освітленні, та розширюється при слабкому. Повільна або пізня зміна розміру зіниці може вказувати на кілька захворювань, які можуть включати і серйозні, такі як хвороба Альцгеймера, а також наслідки прийому ліків і ознаки вживання наркотиків. Розширені зіниці часто зустрічаються у тих, хто вживає стимулюючі наркотики, такі як кокаїн й амфетамін. По очах тих, хто споживає героїн, можна помітити, що зіниці дуже звужені.

Червоний або жовтий колір очей

Зміна кольору склери («білку ока») говорить про те, що щось не так. Те, що очі червоні, налиті кров’ю, може бути спровоковано надмірним вживанням алкоголю або наркотиків. Це також може бути викликано подразненням або інфекцією, яка в більшості випадків проходить протягом кількох днів.

Якщо зміна кольору постійна, це може сигналізувати про більш серйозну інфекцію, запалення або реакцію на контактні лінзи або їх розчин. У крайніх випадках почервоніння ока вказує на глаукому, зловісне захворювання, яке може призвести до сліпоти.

Коли склери стають жовтими, це найбільш очевидна ознака жовтяниці та захворювання печінки. Основні причини жовтяниці дуже різноманітні. Вони включають запалення печінки (гепатит), генетичні або аутоімунні захворювання, а також деякі ліки, віруси або пухлини.

Жовті склери

Жовті склери можуть бути симптомом захворювання печінки. Джерело: sruilk/Shutterstock

Червона пляма

Криваво-червона пляма на білку ока (субкон’юнктивальна кровотеча) може виглядати страшно і завжди є наслідком того, що лопнула невелика локалізована кровоносна судина. У більшості випадків немає відомої причини, і вона зникає протягом кількох днів. Однак це також може бути ознакою високого кров’яного тиску, діабету та порушень згортання крові, які викликають надмірну кровотечу. Ліки, що розріджують кров, такі як аспірин, також можуть бути причиною, і якщо проблема є частою – варто переглянути дозування препарату.

червоні очіКровотеча в оці рідко буває такою серйозною, як здається. Джерело: YewLoon Lam/Shutterstock

Кільце навколо рогівки

Біле або сіре кільце навколо рогівки часто пов’язане з високим рівнем холестерину і підвищеним ризиком серцевих захворювань. Це також може свідчити про алкоголізм, та іноді його можна побачити в очах літніх людей, тому медична назва цього кільця – arcus senilis.

кільце навколо рогівкиArcus senilis поширене серед літніх людей. Джерело: ARZTSAMUI/Shutterstock

Жировик

Іноді найбільш тривожні ознаки, які можуть з’явитися на очах, насправді є найбільш доброякісними і легко піддаються лікуванню. Жовтуватий жировий горбок, який може з’явитися на білку ока, — це пінгвекула, невелике відкладення жиру та білка, яке можна легко усунути за допомогою очних крапель або видалити за допомогою простої операції.

Птеригій, який виглядає як рожевий наріст на білку ока, не є небезпечним для зору, поки він не почне рости над рогівкою (кольоровою частиною ока).

На щастя, птеригій росте дуже повільно. Як і пінгекулу, його можна легко видалити. Справді, його слід видалити задовго до того, як він досягне рогівки. Якщо дозволити продовжити зростання, птеригій утворить непрозору «плівку» на рогівці, що перешкоджатиме зору. Вважається, що одним з основних причинних факторів як пінгвекули, так і птеригія є хронічний вплив ультрафіолетового світла Сонця.

жировик на оціПінгвекула – це жовтуватий наріст на кон’юнктиві. Джерело: sruilk/Shutterstock

Опуклі очі

Опуклі очі можуть бути частиною нормальних рис обличчя, але коли очі, які раніше не були опуклими, починають виступати вперед, найбільш очевидною причиною є проблема з щитовидною залозою і потребує медичної допомоги. Випуклість одного ока може бути викликана травмою, інфекцією або, рідше, пухлиною позаду ока.

проблеми з оком

Випуклі очі можуть бути ознакою проблем з щитовидною залозою, наприклад, хвороби Грейвса. Джерело: Джонатан Троуб, Wikimedia Commons.

Набряк або сіпання повік

Повіки також можуть вказувати на багато захворювань. Здебільшого це пов’язано з незначними захворюваннями залоз на повіках. Поширеним захворюванням є ячмінь або халязіон, який проявляється у вигляді червоної шишки на верхній і, рідше, нижній повіці, і спричинений закупоркою сальної залози. Ячмень, як правило, зникає сам по собі або за допомогою теплих компресів. Якщо він не зникає, його потрібно видалити за допомогою простої процедури.

Сіпання повік (міокімія ока) може викликати роздратування, навіть збентеження. Часто особа відчуває себе набагато гірше, ніж це виглядає. У більшості випадків це абсолютно нешкідливо і може бути пов’язане зі стресом, дисбалансом поживних речовин або споживанням занадто великої кількості кофеїну.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «What your eyes reveal about your health» в журналі The Conversation 9 травня 2022 р.

Переклали Дар’я Гук і Владлєна Косогова.


Читати також