Новини науки та високих технологій. 20.05.2022

Новини науки та високих технологій. 20.05.2022

Ми знову розповідаємо вам про новини науки та високих технологій. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам всім неба!

Хаббл зняв блискуче скупчення зірок

Космічний телескоп Хаббл зняв блискуче скупчення зірок у сузір'ї Стрільця.

Знімок був опублікований на сайті обсерваторії.

Хаббл сфотографував кульове скупчення зірок у сузір'ї Стрільця.

Як повідомляється, це кульове скупчення NGC 6558. Воно знаходиться ближче до центру Чумацького Шляху, ніж Земля, в сузір'ї Стрільця.

За словами вчених, кульові скупчення являють собою тісно пов'язані скупчення від десятків тисяч до мільйонів зірок, і їх можна знайти в різних галактиках.

Як повідомляється, всі зірки в кульовому скупченні утворилися приблизно в один і той же час з однаковим початковим складом. Таким чином, ці зоряні скупчення дають унікальне уявлення про те, як різні зірки розвиваються в подібних умовах.

Google запустив симулятор співбесід для влаштування на роботу

Інструмент Interview Warmup допомагатиме підготуватися до співбесіди на різні посади. Сайт ставить типові запитання, наприклад, класичне «розкажіть мені трохи про себе» і аналізує озвучені чи надруковані відповіді на предмет покращення

Google хоче, щоб користувачі знали, як відповісти на ключові запитання під час інтерв’ю при влаштуванні на роботу. Ейчари іноді задають такі питання, на які непідготовлена людина не знає відповіді і може втратити шанс на працевлаштування. Тому Google запустив симулятор співбесіди для влаштування на роботу, під час якої відповіді користувача аналізуватиме штучний інтелект.

Інструмент Interview Warmup (https://grow.google/certificates/interview-warmup/) допомагатиме підготуватися до співбесіди на різні посади. Сайт ставить типові запитання, наприклад, класичне «розкажіть мені трохи про себе» і аналізує озвучені чи надруковані відповіді на предмет покращення. Наприклад, від підкаже, що ви надмірно вживаєте певні слова, або вам потрібно більше часу говорити на певну тему.

Interview Warmup націлений на користувачів Кар’єрних сертифікатів Google, які сподіваються отримати роботу. Тому більшість питань, що стосуються інтерв’ю, відображають це. Однак є загальні запитання щодо співбесіди, і Google планує розширити інструмент, щоб допомогти більшій кількості кандидатів. Наразі ця функція доступна лише в США.

В Україні запустили VR-музей пам’яті війни

У музеї можна переглянути, який вигляд мають Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Горенка і Стоянка після російської окупації.

В Україні створили віртуальний музей пам'яті війни, де можна побачити наслідки російської окупації Київської області.

В Україні запустили VR-музей пам’яті війни

VR-музей запустили на туристичному порталі Київщини (Управління туризму Київської обласної державної адміністрації) у співпраці з проєктом «Війна впритул».

«Ми фіксуємо руйнації, щоб запам’ятати та показати нащадкам, якою ціною виборюємо свободу та незалежність, — йдеться в повідомленні. — За допомогою 3D-турів відвідувачі зможуть потрапити в жахливу реальність, яку принесла із собою війна в Ірпінь, Бучу, Гостомель, Горенку та інші містечка й села».

Нагадаємо, у жовтні 2021 року в Україні запустили «Віртуальний музей російської агресії» – сайт, на якому зібрано та проілюстровано факти порушень росією територіальної цілісності України. Того ж місяця Національний художній музей України (NAMU) повідомив, що випустить цифрову NFT-колекцію українського мистецтва. Цифрові версії картин Олександра Мурашка, Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Миколи Пимоненка та багатьох інших можна буде придбати з 2022 року.

У березні 2022 року в Україні запустили перший NFT-музей війни, у якому поєднали блокчейн-технологію, мистецтво та фіксацію історичних фактів, — «Meta History. Museum of War».

На початку квітня МВС України оголосило, що в співпраці з Google  розпочало проєкт з оцифрування наслідків російського вторгнення у зруйнованих містах України. Мета проєкту — фіксація воєнних злочинів росії. Пізніше запустили проєкт 360war.in.ua, у межах якого створили інтерактивну мапу з фотопанорамами зі зруйнованих росією українських міст. Автор 360war.in.ua, інформаційний аналітик Тарас Волянюк розповів, що в 360war.in.ua документують злочинні наслідки російської агресії в Україні.

Google показала прототип AR-окулярів, здатних перекладати чужу мову 

Компанія Google провела захід за участю розробників Google I/O, в ході якого представила ряд своїх технічних новинок. Одним із найцікавіших пристроїв став прототип спеціальних AR-окулярів, які дозволять власнику гаджета в режимі доповненої реальності отримувати перекладений іншою мовою текст. Процес проходитиме в режимі реального часу і ось як це виглядає:

На презентації розробники Google продемонстрували роботу AR-окулярів. На відео можна подивитися, як користувач пристрою, надягаючи окуляри, бачить переведене іншою мовою звернення свого співрозмовника в правому кутку екрана.

Крім цього, Google у ході заходу показав свої флагманські смартфони Pixel 7 та 7 Pro, TWS-навушники Pixel Buds Pro, смарт-годинник Pixel Watch, а також смартфон Pixel 6A та планшет Pixel Tablet, який має вийти у 2023 році.

Чи з'явиться на ринку смартфон Leica Leitz Phone 2?

Як відомо, рік тому як результат співпраці японської компанії Sharp і німецької Leica були випущені смартфони з дюймовим датчиком: японський Sharp Aquos R6 і перший німецький смартфон Leica - Leitz Phone 1.

Не можна сказати, що ці смартфони – "брати-близнюки", правильніше називати їх "двійнятами": зовні дещо відрізняються, але начинка практично однакова: смартфон японський, модуль камери німецький.

Leica - Leitz Phone 1

Як і слід було очікувати, Leica-версія смартфона продається істотно дорожче за свого японського «брата», що в традиціях цінової політики німецької компанії. Не можемо прокоментувати, наскільки успішно йдуть продажі, але за інформацією німецького ресурсу Photografix-magazin Leica готується випустити ще один смартфон Leitz Phone 2. Як і вперше, він буде "братом" нещодавно анонсованого Sharp Aquos R7.

Aquos R7 (а значить і Leitz Phone 2) замість старого датчика 20,2 Мп отримає новий роздільною здатністю 47 Мп та високошвидкісний автофокус Octa PD. Об'єктив Leica з фокусною відстанню 19 мм та досить високою світлосилою – f/1.9. Крім того, основна камера буде здатна знімати 8K-відео.

Новий смартфон повинен отримати великий OLED-екран діагоналлю 6,6 дюйма, роздільною здатністю 2730 x 1260 пкс, частотою оновлення 120 Гц, яскравістю 2000 ніт та глибиною кольору 10 біт. Всередині Aquos R7 – новий висококласний чіп Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 12 ГБ оперативної пам'яті та 256 ГБ флеш-пам'яті, яка може бути збільшена до 1 ТБ навіть за допомогою microSD, акумулятор ємністю 5000 мАг.

Aquos R7, як і попередник, призначений тільки для японського ринку і буде доступний вже в липні, ціна поки не озвучена. Тоді ж, швидше за все, буде представлений і його німецький «брат» Leitz Phone 2 і навряд чи він коштуватиме менше за першу версію, що продається зараз за ~1800$.

iPhone 14, AirPods Pro 2 і три моделі Apple Watch, за чутками, презентують 13 вересня

Цього року Apple розширить різницю між професійними та непрофесійними моделями iPhone

Як повідомляє iDropNews, компанія Apple вже ухвалила рішення про проведення осіннього заходу із запуску нових пристроїв, яке відбудеться 13 вересня.

На цьому заході Apple повинна представити 6,1-дюймовий iPhone 14, 6,7-дюймовий iPhone 14 Max, 6,1-дюймовий iPhone 14 Pro і 6,7-дюймовий iPhone 14 Pro Max. Цього року Apple розширить різницю між професійними та непрофесійними моделями iPhone. Повідомляється, що Apple оснастить моделі iPhone 14 Pro 4-нм SoC A16 Bionic, у той час як непрофесійні телефони можуть використовувати 5-нм SoC A15 Bionic, яка використовувалася в iPhone 13. Більшість споживачів поняття не мають, на якій SoC побудований телефон. Повторне використання SoC може допомогти Apple зробити iPhone 14 та iPhone 14 Max більш конкурентоспроможними за ціною.

 Apple

Навіть якщо Apple повторно використовує SoC A15 Bionic у непрофесійних телефонах iPhone 14, вона все одно може дати їм іншу назву, наприклад, A16 Bionic. Тоді нова платформа отримає назву SoC Apple A16 Pro.

Інші відмінності включають заміну вирізу на моделях iPhone 14 Pro на "і-подібний" виріз для камери FaceTime та камери True Depth. Тим часом, недорогі непрофесійні моделі, як і раніше, матимуть чубок. Інші покращення, які будуть виявлені в iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max, включають дисплей ProMotion із частотою 120 Гц та ширококутну камеру з роздільною здатністю 48 Мп.

Ціни на iPhone 14 та iPhone 14 Max, за чутками, будуть починатися з 800 та 900 доларів відповідно. iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max можуть коштувати від 1100 та 1200 доларів відповідно.

Honor 70 вже на підході. Опубліковано перший офіційний тизер

Офіційна прем'єра значно покращених «середнячків» Honor очікується до кінця місяця

Чутки про смартфони Honor 70, що активно готується до випуску, набули першого офіційного підтвердження у вигляді відеотизера, опублікованого на офіційній сторінці компанії в соціальній мережі Weibo. Традиційно, що як для першого тизера він малоінформативний.

На відео демонструється велика подарункова коробка зі стилізованим написом 70, а вже в ній менша коробка — зі смартфоном. Сам смартфон з маленької коробки не дістають: людина лише відкриває її та демонструє своє захоплення. Було б дивно, якби вона не захопилася.

Тим не менш, перший тизер важливий: він вказує на те, що Honor 70 вже виробляються і готові зайняти свої місця на полицях магазинів. Отже прем'єра відбудеться вже скоро. За чутками, Honor 70 має офіційно дебютувати до кінця поточного місяця. Згідно з попередніми даними, у серії буде три моделі: базовий Honor 70, а також Honor 70 Pro та Honor 70 Pro+.

Honor 70 приписана SoC Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, екран OLED з роздільною здатністю Full HD+ і кадровою частотою 120 Гц, камера з датчиками роздільною здатністю 108, 8 і 2 Мп, акумулятор ємністю 4800 мА · год з підтримкою швидкої зарядки. Honor 70 Pro, як передбачається, отримає SoC MediaTek Dimensity 8100, екран OLED з роздільною здатністю 2600 х 1200 пікселів, камеру з датчиками 50 (Sony IMX766), 50 та 8 Мп, а також подвійну фронтальну камеру. На вершині гами облаштується Honor 70 Pro+ з екраном OLED роздільною здатністю 2800 х 1200 пікселів, камерою з датчиками 50 (Sony IMX800 або IMX766), 50, 12 (з телеоб'єктивом) Мп і акумулятором ємністю 100 Вт.

Компактний флагман Xiaomi 12S та Xiaomi 12S Pro розсекречені: подробиці від надійного інсайдера

Xiaomi 12S буде компактним флагманом із відносно невеликим екраном роздільною здатністю FHD+, який має вигин з боків і підтримує частоту оновлення зображення 120 Гц

Повідомляється, що Xiaomi працює над серією смартфонів Xiaomi 12S, до якої увійдуть моделі Xiaomi 12S та Xiaomi 12S Pro. Перевірений інформатор Digital Chat Station поділився ключовими подробицями про ці телефони.

флагман Xiaomi

Xiaomi 12S буде компактним флагманом із відносно невеликим екраном роздільною здатністю FHD+, який має вигин з боків та підтримує частоту оновлення зображення 120 Гц. Отвір для камери буде розташований у центральній верхній частині екрана.

Потрійна камера Xiaomi 12S буде оснащена 50-мегапіксельним основним датчиком зображення. Крім того, пристрій буде оснащено новим алгоритмом апаратного рівня для кращого фотографування.

Xiaomi 12S Pro буде оснащений дисплеєм роздільною здатністю 2K з покращеними характеристиками. Обидва телефони будуть збудовані на базі однокристальної системи Snapdragon 8 Gen 1 Plus. Xiaomi 12S Pro може з'явитися у двох варіантах і другий буде побудований на базі Dimensity 9000. Раніше також повідомлялося, що Xiaomi 12S Pro стане першим флагманом на MediaTek.

Три нові телефони Xiaomi з номерами моделей 2203121C, 2206123SC та 2206122SC пройшли сертифікацію китайського регулятора. Очікується, що ці пристрої будуть випущені в Китаї під назвами Xiaomi 12 Ultra, Xiaomi 12S та Xiaomi 12S Pro відповідно.

DJI працює над новим швидкісним дроном Avata

У мережі з'явилися чутки і 3D-зображення нового дрона від компанії DJI, над яким вона зараз працює. Це буде швидкісний дрон з видом від першої особи (FPV) і він, імовірно, називатиметься Avata. Зовнішній вигляд конструкції нагадує лінійку дронів CineWhoop, виготовлених на замовлення, вони легкі, компактні та оснащені майданчиком для встановлення екшн-камери. Саме для таких дронів компанія GoPro нещодавно випустила свою камеру GoPro Black Bones.

Чутки про Avata з'явилися досить давно, і все завдяки відомому у вузьких колах ентузіастів дронів користувачеві під ніком OsitaLV, який описав новинку як компактний промисловий FPV-дрон. Сьогодні з'явилися нові чутки від інформатора під ніком DealsDrone, який опублікував 3D-модель дрону.

DJI працює над новим швидкісним дроном Avata

Згідно з цією моделлю, навколо пропелерів є захисні кожухи, що передбачає польоти всередині приміщень у замкнутому просторі.

Згідно з витоком інформації від DealsDrone, новий дрон буде таким:

  • Дрон Avata компактний і важить близько 500 г
  • Може літати у приміщенні
  • Якість фото можна порівняти з Mini 3 Pro
  • Значно збільшено час автономної роботи
  • Ручний режим не підтримується
  • Режим Headless mode
  • Функція вібрації
  • Тачпад для меню окулярів
  • Окуляри можуть підключатися до телефону

Правда це чи фейк, сказати складно, відомо лише, що у вихідному коді програми знайдено рядки "WM169 - or DJI 03 Air Unit". Назва моделі DJI Avata – WM169, в якості еталона DJI FPV – WM170. Додаткові докази були виявлені в патентній заявці Avata, в якій згадується, що безпілотний літальний апарат є транспортним засобом класу 12.

За іншими чутками, Avata – це платформа для аерофотозйомки, а не модель конкретного дрону FPV. Експерти очікують на анонс DJI Avata влітку 2022 року.

Вченим вперше вдалося виростити рослини у місячному ґрунті

Місячне землеробство зробило великий крок уперед: вчені з Університету Флориди вперше виростили розсаду в ґрунті, доставленому з Місяця. Цей успіх знаменує важливу віху у роботі над майбутніми місіями у глибокому космосі, а також дає корисну інформацію про склад та родючість космічного ґрунту. На Землі не так багато місячного ґрунту, тому експеримент був непростим.

Раніше насіння вже пророщували в штучно змодельованому місячному ґрунті з піску пустелі Арізони, а також розробили спеціальну теплицю для експериментів на Місяці. У 2019 році китайський зонд «Чан'е-4» вперше виростив паростки на поверхні Місяця всередині невеликої біосфери, але вони прожили не більше доби.

Вченим вперше вдалося виростити рослини у місячному ґрунті

Вченим вперше вдалося виростити рослини у місячному ґрунті

Ґрунт для експерименту був зібраний у ході місій Аполлон 11, 12 та 17, так що це має ще й історичну важливість. НАСА надало лише 12 г дорогоцінного матеріалу. У горщики розміром з наперсток помістили по 1 г місячного ґрунту, удобрили його поживними речовинами і посадили насіння різуховидки Таля. Паралельно те ж насіння посіяли в штучний місячний ґрунт, штучний марсіанський ґрунт і земні ґрунти з областей з екстремальними умовами. На диво, майже всюди рослини проросли. Це свідчить, що місячний ґрунт не перешкоджає всмоктуванню поживних речовин, необхідних для зростання.

Звісно, ​​не все пройшло гладко. «Місячні» рослини росли гірше і мали стрес через присутність солей, металів та активного кисню в чужорідному ґрунті. Їм доводилося використовувати механізми, необхідні для протистояння шкідливим домішкам і окисленню, отже місячні умови сприймалися як стресові. При цьому рослини в більш зрілому ґрунті — тобто сильнішому піддалися впливу космічних вітрів — виявляли стрес сильніше, тоді як менш зрілий ефект був згладжений.

У Кембриджі розробили генератор енергії на водоростях, який працює сам по собі

З розвитком технічного прогресу доводиться виявляти винахідливість щодо джерел енергії. Кембриджські вчені створили генератор енергії на водоростях, який використовує їхній фотосинтез і здатний живити невеликі пристрої протягом багатьох місяців.

Водорості вже задіяні у багатьох «зелених» технологіях: у виробництві водню, очищенні стоків, усуненні вуглекислого газу з атмосфери, виробництві біопалива та електроенергії за допомогою фотосинтезу. Команда з Кембриджу зосередилася на останньому варіанті. Водорості - природний генератор, що перетворює світло сонця на енергію, а воду і вуглекислий газ - на органічні молекули.

У Кембриджі розробили генератор енергії на водоростях, який працює сам по собі

У контейнер збирача поміщаються синьо-зелені водорості з краплею води, при цьому весь блок навряд чи більший за батарею АА. Електрони забираються електродом з алюмінію та відправляються до мікропроцесора низького енергоспоживання Arm Cortex M0+, який використовується у технологіях Інтернету речей (IoT).

Генератор залишили працювати у звичайному домашньому середовищі, де він без перебоїв постачав енергію для мікропроцесора. Команда заявляє, що він досі функціонує через цілий рік автономної роботи. Пристрій навіть виробляє трохи електрики в темний час доби - це означає, що водорості зберігають "їжу" про запас.

Генератор енергії з водоростей генерує лише трохи електрики, але її цілком достатньо для живлення пристроїв Інтернету речей, яких стає дедалі більше. Його можна виготовити з недорогих і поширених матеріалів, а працює він набагато довше літієвих батарей, так що пристрій у перспективі може стати практичним та екологічно чистим джерелом живлення.

Слониху Хепі хочуть зробити юридичною особою, щоб відстояти її право на свободу

Слониха Хеппі з Нью-Йорка намагатиметься відстояти свої права в суді — захисники прав тварин вирішили домогтися для неї статусу юридичної особи в очах закону. Юристи Nonhuman Rights Project подали судовий позов від імені Хеппі, щоб затвердити у неї наявність прав та звільнити із ув'язнення в зоопарку Бронкса, де її виставляють з 1977 року і куди її привезли у 6-річному віці. "Слониха опинилася у в'язниці не з власної волі", каже адвокат Хеппі з NRP. «Більше 40 років вона перебуває в ув'язненні».

Слониху Хепі хочуть зробити юридичною особою, щоб відстояти її право на свободу

За даними NRP, у 2005 році Хеппі перша зі слонів пройшла тест на впізнання себе у відображенні, що вважається ознакою наявності у живої істоти самосвідомості. У тому ж році її сусідку по вольєрі Семмі приспали через ниркову недостатність, і оскільки Хеппі не ладнає більше ні з ким з інших слонів зоопарку, з того часу вона живе практично одна.

Після евтаназії Семмі керівництво зоопарку заявило, що припинить утримання слонів у неволі, щойно помре ще один із їхніх слонів, але досі цього не зробили. Хеппі в доброму здоров'ї, хоча зараз їй вже понад 50 років, але її називають «самим самотнім слоном у світі». Її часто тримають у тісних вольєрах, за площею трохи більше її власної довжини.

Позов Хеппі розгляне Верховний суд штату — це одна з численних справ NRP та подібних організацій щодо надання додаткових прав «не-людям». Принаймні для таких випадків з'явиться юридичний прецедент.

У Китаї виявили гігантську дірку в землі із сорокаметровими деревами на дні

Китайські спелеологи знайшли нову печеру в землі завглибшки 192 м із трьома виходами та 40-метровими деревами на дні. Печера розташована в Гуансі-Чжуанському районі Китаю, у геопарку Лейє-Фенґшань (Leye-Fengshan Global Geopark) . Команда спустилася туди минулого тижня. Завдяки знахідці тепер у цьому районі офіційно зареєстровано 30 подібних печер. Гуансі славиться дивовижними рельєфами від печер до стовпів і внесений до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Знахідка тут закономірна, адже південь Китаю — цитадель карстових ландшафтів, які перетворюються на великі вирви та печери. Вони з'являються через руйнування корінних порід: дощова вода вбирає з ґрунту вуглекислий газ, набуваючи кислотності, і тече крізь отвори в камінні, поступово перетворюючи їх на порожнечі. Коли печера стає занадто великою, а верхній прошарок стоншується, стеля обрушується, розкриваючи їх.

Через різні умови геології, клімату та інших факторів карст проявляється на місцевості по-різному. Десь він помітний, а десь можна йти по ньому, не підозрюючи, що під ногами за 2 метри знаходиться величезна печера. За даними Національного дослідницького інституту печер і карстових порід у США, близько 20% суші нашої планети покриті карстом або псевдокарстом, в якому утворюються печери, наприклад, вулканічною активністю або вітром.

Знайдена печера 306 м завдовжки і 150 м завширшки. У Китаї існує термін для опису таких великих вирв — «tiankeng», що означає «райська яма». Густа рослинність на дні досягає майже людського зросту і є свого роду оазою. Вчені припускають, що тут можуть жити певні види тварин та рослин, ще невідомі науці. Наприклад, в одній подібній печері в Західному Техасі процвітають тропічні папороті, спори яких, мабуть, були занесені туди кажанами під час міграції.


Читати також