Психологи вивчили ефективність тактик флірту залежно від статі

ефективність тактик флірту

Норвезькі та американські психологи виявили, що для жінок, які шукають нетривалі стосунки, більш ефективні тактики флірту, пов'язані з носінням одягу, що привертає увагу, і фізичним контактом із сексуальним підтекстом, а тактики, пов'язані зі щедрістю і зобов'язаннями більш ефективні для чоловіків у пошуках тривалих відносин. Дослідження опубліковано в Evolutionary Psychology.

Романтичні відносини становлять важливу частину в житті людей — наявність партнера зводиться не тільки до бажання продовжити рід, а й дає безліч інших переваг, таких як підтримка, поділ спільних цінностей та підвищення самооцінки. Дослідники цікавляться не тільки розвитком відносин, що вже почалися, але й тим, що відбувається на етапі знайомства і пошуку партнера. Наприклад, раніше вчені виявили такі особливості залучення партнера як зміна тактики флірту у жінок у присутності конкуренток та підвищення привабливості чоловіків та жінок, які демонструють відкриту (вільну) позу на експрес-побаченнях та фотографіях у додатку для знайомств.

Теорія сексуальних стратегій свідчить, що у тварин і людей є набір стратегій пошуку партнера продовження роду, пов'язані з тривалістю таких відносин. При цьому деякі стратегії у чоловіків і жінок схожі, інші значно різняться. Досі залишається не до кінця зрозумілим те, як ідеї цієї теорії виражаються у реальній поведінці людей у ​​контексті індивідуальних відмінностей та характеристик бажаних відносин.

Психологи з Норвегії та США на чолі з Лейфом Едвардом Оттесеном Каннейром (Leif Edward Ottesen Kennair) із департаменту психології Норвезького університету природничих та технічних наук вирішили зрозуміти, які стратегії флірту сприймаються як найефективніші для чоловіків та жінок залежно від тривалості стосунків. Для цього вони попросили 577 студентів із США та 415 студентів з Норвегії у віці від 18 до 30 заповнити опитувальник для вимірювання соціосексуальності (готовність до сексуальної активності), екстраверсії, успіху у залученні партнерів (на думку самого респондента) та релігійності. Далі учасникам потрібно було оцінити тактики флірту зі списку за шкалою від 1 (зовсім неефективна) до 7 (дуже ефективна). Кожному учаснику випадково траплявся один із чотирьох варіантів анкети зі списком тактик: суб'єктом міг бути або чоловік, або жінка, а тривалість відносин (кінцева мета флірту) ділилася на короткострокові та довгострокові.

Результати дисперсійного аналізу показали, що способи залучення партнера для серйозних відносин у обох статей були схожі - 9 із 10 перетиналися. Для нетривалих відносин лише 6 з 10 тактик були схожі, причому у жінок успішними вважалися стратегії, пов'язані із сексуальністю та фізичним контактом, а у чоловіків, крім цього, виявилося ефективним усміхатися, робити компліменти та смішити дівчину.

Evolutionary Psychology, 2022

Список найефективніших тактик флірту/залицянь у чоловіків та жінок для короткострокових та довгострокових відносин. Kennair та ін. / Evolutionary Psychology, 2022

Далі автори детальніше розглянули різні типи тактик. Демонстрація частин тіла, сексуальний одяг та фізичний контакт із сексуальним підтекстом були більш ефективними, коли використовувалися жінками (p < 0,001). Дружній же контакт (обійми, поцілунок у щоку) виявився успішнішим, коли використовувався чоловіками (p = 0,013). Цінність ініціації фізичного контакту не відрізнялася між статями.

Щедрість, відверті розмови і спільне проведення часу були більш успішні для чоловіків, так само як вербальне привернення уваги (компліменти, спілкування) і гумор (p < 0,001), а ось ефективність реакції у відповідь на гумор (сміх) не відрізнялася між чоловіками і жінками.

Для короткочасних відносин, незалежно від статі, виявилися більш ефективними три з чотирьох тактик, пов'язаних із сексуальною доступністю: ініціювання фізичного контакту (p < 0,001), фізичний контакт із сексуальним підтекстом (p < 0,001) та бажання справити враження на партнера за допомогою одягу (p<0,001).

Обидві статі оцінили дружній контакт (p < 0,001), щедрість (p < 0,001), відверту розмову (p = 0,002) та спільне проведення часу (p < 0,001) як успішніші у залученні партнера для довгострокових відносин. Компліменти (p < 0,001), гумор (p < 0,001) та сміх у відповідь на жарти (p = 0,004) також показали ефективність для тривалих стосунків.

Додаткові характеристики, такі як соціосексуальність, екстраверсія, успіх у залученні партнерів та релігійність, не вплинули на сприйняття успішності тактик. Що стосується відмінностей між країнами, демонстрація тіла (d = 0,38), початковий контакт (d = 0,16), щедрість (d = 0,52) та спроба звернути на себе увагу (d = 0.13) були більш ефективні для США .

Таким чином, автори підтвердили гіпотезу про існування відмінностей у тактиках залучення партнера між чоловіками та жінками, а також, що вибір стратегії залежить від тривалості очікуваних відносин. Тактики, що включають демонстрацію сексуальної доступності, виявилися більш ефективними для жінок у пошуку нетривалих відносин, а вираз щедрості і готовність до зобов'язань - для чоловіків у пошуку тривалих відносин.

Мистецтво флірту вивчається у питанні сучасних тенденцій, наприклад, етики використання смартфонів на побаченні. За результатами опитування американців 75 відсотків респондентів повідомило, що їм не подобається, коли потенційний партнер відповідає на дзвінки під час побачення, а 58 відсотків засудило навіть, коли співрозмовник кладе телефон на стіл екраном вгору. В іншому дослідженні американські психологи виявили, що використання емодзі та смайликів у листуванні підвищує успіх на побаченні.


Читати також